ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Ανακαλύφθηκε αρχαία σαρκοφάγος του 14ου αιώνα

Παναγία των Παρισίων
Η εκπληκτική ανακάλυψη κατά την αντικατάσταση του κωδωνοστασίου
AP IMAGES

Παναγία των Παρισίων: Αρχαίοι τάφοι και μία σαρκοφάγος ανακαλύφθηκαν κάτω από τον καθεδρικό ναό

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, βρίσκεται υπό ανακατασκευή μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.⁠ Το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (Inrap) κατά τη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης στο κωδωνοστάσιο, έφερε στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα.

Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου την ανακάλυψη «ανθρωπόμορφης σαρκοφάγου σε άριστα διατηρημένο μόλυβδο που πιθανότατα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, κάτω από το πέρασμα της εγκάρσιας μύτης της Παναγίας των Παρισίων, που είχε καταστραφεί μερικώς από πυρκαγιά του Απριλίου 2019».

«Λόγω των χαρακτηριστικών και της θέσης της σαρκοφάγου, πιθανώς σε αυτήν έχει ταφεί κάποιο σημαντικό πρόσωπο», διευκρινίζει το υπουργείο.

Η επιχείρηση έφερε επίσης στο φως, «την ύπαρξη ενός λάκκου στον οποίο ήταν θαμμένα πολύχρωμα γλυπτά στοιχεία που αναγνωρίστηκε ότι ανήκαν στο αρχικό τέμπλο της Παναγίας των Παρισίων, που δημιουργήθηκε γύρω στο 1230 και καταστράφηκε στις αρχές του 18ου αιώνα».

Εκτός από την σαρκοφάγο βρέθηκαν και αρκετοί τάφοι, που όλοι χρονολογούνται περίπου στην ίδια εποχή, έναν αίώνα δηλαδή μετά την αρχική κατασκευή του ναού.

Διαβάστε επίσης:

Παναγία των Παρισιών: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού