ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση Ζελένσκι στα βραβεία Grammy: «Υποστηρίξτε μας, μην σωπαίνετε»

Ζελένσκι
Η εμφάνιση του Ζελένσκι μέσω βίντεο, στα βραβεία Grammy
YouTube

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίστηκε στην χθεσινή τελετή απονομής των βραβείων Grammy, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε την «εμφάνισή» του στα χθεσινά βραβεία Grammy μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

«Ο πόλεμος. Τι θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετο στη μουσική;», διερωτάται ο Ζελένσκι με βραχνή φωνή στο βίντεο, ζητώντας τη στήριξη όλου του κόσμου. Σύμφωνα με το Variety το μήνυμα βιντεοσκοπήθηκε πριν δυο μέρες σε καταφύγιο στο Κίεβο και έφτασε το Λας Βέγκας όπου έγινε η απονομή των βραβείων, με ειδικό πρωτόκολλο αποστολής.

Το βίντεο προβλήθηκε λίγο πριν την εμφάνιση του Τζον Λέτζεντ που ερμήνευσε το τραγούδι του «Free», μαζί με τρεις Ουκρανές, τις μουσικούς Μίκα Νιούτον και Σουζάνα Ίγκλινταν και την ποιήτρια Λιούμπα Γιακίμτσουκ.

«Ο πόλεμος. Ποιο είναι το αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των νεκρών. Τα παιδιά μας σχεδιάζουν πυραύλους, όχι πεφταστέρια. Πάνω από 400 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 153 παιδιά πέθαναν. Και δεν θα τους δούμε ποτέ να ζωγραφίζουν», λέει στο βίντεο ο Ζελένσκι.

Οι γονείς μας είναι χαρούμενοι που ξυπνούν το πρωί σε καταφύγια, αλλά ζωντανοί. Οι αγαπημένοι μας δεν ξέρουν αν θα είμαστε ξανά μαζί. Ο πόλεμος δεν μας αφήνει να επιλέξουμε ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα μείνει στην αιώνια σιωπή.

Οι μουσικοί μας φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν, τραγουδούν στους τραυματίες στα νοσοκομεία. Ακόμα και σε αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν, αλλά η μουσική θα ακουστεί ούτως ή άλλως», προσθέτει στο μήνυμά του.

Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να ακούμε. Στην πατρίδα μας πολεμάμε τη Ρωσία, η οποία φέρνει φρικτή σιωπή με τις βόμβες της. Την σιωπή του θανάτου.

Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας! Γεμίστε τη σήμερα, για να πείτε την ιστορία σας. Πείτε την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο στα social media, στην τηλεόραση. Υποστηρίξτε μας με όποιον τρόπο μπορείτε. Οποιονδήποτε, αλλά μην σωπαίνετε.

Και τότε θα έρθει η ειρήνη. Σε όλες τις πόλεις μας ο πόλεμος είναι καταστροφικός. Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, Βολνοβάκα, Μαριούπολη και άλλες. Είναι ήδη θρύλοι. Αλλά έχω ένα όνειρο ότι ζουν. Και ελεύθερες. Ελεύθεροι όπως εσείς στη σκηνή των Grammy» καταλήγει στο βίντεο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.