ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς»

ο Βαγγέλης Παπαθανασίου
O Βαγγέλης Παπαθανασίου «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών
Αρχείο Newsbomb.gr

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν παρέλαβε το βραβείο Όσκαρ γιατί... κοιμόταν. 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του έλαβε δεκάδες διακρίσεις και σημαντικά βραβεία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διάκριση ήταν αναμφίβολα το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Chariots of Fire) του 1981.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε και ηχογράφησε τη μουσική της ταινίας του Χιου Χάντσον, στο νέο του στούντιό στο Λονδίνο, κάνοντας μάλιστα κάτι ιδιαίτερα τολμηρό. Χρησιμοποίησε μουσική από synthesizers για μια ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του 1920, στην προσπάθειά του να συνθέσει μια μουσική σύγχρονη που να συμβιβάζεται με την εποχή της ταινίας.

Το Chariots of Fire άγγιξε την πρώτη θέση των αμερικανικών τσαρτ όπου παρέμεινε για μια εβδομάδα και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό έργο από Έλληνα καλλιτέχνη που σκαρφάλωσε στην κορυφή των τσαρτ των ΗΠΑ.

Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε ανήμερα των γενεθλίων του σπουδαίου συνθέτη στις 29 Μαρτίου του 1982. Η ταινία ήταν υποψήφια για επτά βραβεία Όσκαρ, από τα οποία απέσπασε τέσσερα, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Μουσικής για τη σύνθεση του Παπαθανασίου. Ο ίδιος δεν πήγε να παραλάβει το Όσκαρ καθώς όπως είπε σε συνέντευξή του κοιμόταν τη στιγμή της βράβευσης και έμαθε τα νέα την επόμενη ημέρα.

Σημειώνεται ότι για τη μουσική των Δρόμων της Φωτιάς, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δέχθηκε μήνυση από τον Σταύρο Λογαρίδη ο οποίος πέθανε πριν από ένα μήνα, στις 14 Απριλίου. Ο Λογαρίδης ισχυρίστηκε ότι ο διεθνούς φήμης συνθέτης έκλεψε τη μουσική από τη σύνθεση που είχε κάνει ο ίδιος για την ταινία «Μενεξεδένια Πολιτεία». Το Φεβρουάριο του 1987, δικαστήριο του Λονδίνου απαλλάσει τον Παπαθανασίου από την κατηγορία.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Ο Vangelis, όπως ήταν γνωστός ανά τον κόσμο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα νοσηλευόταν με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου, επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο το οποίο τον εκπροσωπεί. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.



Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κόσμο

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ποιος ήταν ο σπουδαίος συνθέτης - Η ζωή και τα έργα του (vids)