ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Σον Κόνερι απήγγειλε Καβάφη σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου

Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου
Intime

Ακούστε τη συγκλονιστική απαγγελία της «Ιθάκης» από τον Σον Κόνερι σε μουσική του παγκόσμιου μουσικοσυνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο συμπαντικός μουσικοσυνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, το 2004 συνεργάστηκε με τον καλό του φίλο και αξέχαστο ηθοποιό, Σον Κόνερι, σε ένα ξεχωριστό πρότζεκτ. Την συγκλονιστική απαγγελία της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη από τον πασίγνωστο ηθοποιό Σον Κόνερι, «ντυμένη» από τη μουσική του συνθέτη.

«Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει» είχε δηλώσει ο Σερ Σον Κόνερι για την Ιθάκη ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Όσο για τον ίδιο τον ποιητή, ο Κόνερι είχε αναφέρει: «είναι σοφός, απλός και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να απευθύνεται κανείς στο κοινό».

Η απαγγελία του Σον Κόνερι βρίσκεται στο cd με τίτλο «Ithaca» που συνόδευε το βιβλίο της συζύγου του, Μισελίν Ροκμπρίν-Κόνερι «A journey in colour» το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφικά της έργα. Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε στην Ελλάδα -σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων- για καλό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της συλλογής, καθώς και τα δικαιώματα του ζεύγους Κόνερι και του Βαγγέλη Παπαθανασίου διατέθηκαν για τους σκοπούς του φιλανθρωπικού συλλόγου «Οι φίλοι του παιδιού».

O Βαγγέλης Παπαθανασίου «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη 17 Μαΐου. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Παρισιού. Την είδηση επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου».

Διαβάστε επίσης

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια υπόκλιση - «Αντίο» από τον Έλον Μασκ μέχρι και τη NASA

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Όταν είχε εμφανιστεί σε ελληνική ταινία να παίζει πιάνο

Βαγγέλης Παπαθανασίου: «O μάγος της σύνθεσης» δεν είναι πια εδώ - Τι έλεγε για τη μουσική του