ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Ήταν μια τελετή αντάξια του Βαγγέλη» - Η ασημένια λύρα και το τραγούδι

Βαγγέλης Παπαθανασίου
Την Παρασκευή, 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Pere Lachaise του Παρισιού η πολιτική κηδεία και η αποτέφρωση του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Facebook/Vangelis Greece

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μιλάει στο Newsbomb.gr για τον δύσκολο αποχαιρετισμό στον Βαγγέλη Παπαθανασίου την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι.

Την περασμένη Παρασκευή, 3 Ιουνίου στις 13:30, πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Pere Lachaise (Περ Λασέζ) του Παρισιού η πολιτική κηδεία και εν συνεχεία η αποτέφρωση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η λιτή τελετή έγινε σε στενό κύκλο, οικογενειακό, φίλων και συνεργατών. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο επί έτη στενός του φίλος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr, κατά την επιστροφή του από το Παρίσι.

«Ήταν μια τελετή αντάξια του Βαγγέλη σε επίπεδο και κομψότητα, μια τελετή για να "φύγει" όπως πρέπει ο Βαγγέλης», μας ανέφερε ο τραγουδοποιός από τα Ανώγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικήδειοι ξεκίνησαν με ένα συγκινητικό μουσικό κομμάτι που ερμήνευσε ειδικά για την περίσταση ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Αυτό τον τρόπο διάλεξε ο ίδιος για να πει το δικό «αντίο» στον καλό του φίλο...

«Το συζήτησα με τη σύντροφό του τη Λώρα και της εξέφρασα την επιθυμία να παίξω αυτό το τραγούδι», μας λέει ο ίδιος και συμπληρώνει. «Πήρα το μαντολίνο μου και ανέβηκα, έτσι απλά... Ήμουν ο πρώτος. Ανέβηκα με τρεμάμενα πόδια. Αντί για πένα, είχαν ένα χαρτί, ήταν μια δύσκολη στιγμή για όλους. Το είπα ψιθυριστά, με τρεμάμενη φωνή, ακούγοντας τους λυγμούς από κάτω».

Χωρίς Αποσκευές: Οι στίχοι του τραγουδιού με το οποίο ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, αποχαιρέτησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

«Χωρίς αποσκευές γυρίζω απ' το ταξίδι της ζωής,
με την καρδιά γεμάτη δρόμους, ακούραστος προσκυνητής.

Είδα σοφούς να απορούνε κι απλούς ανθρώπους να απαντούν
για το χορτάρι που ανεβαίνει ακόμα κι όταν το πατούν.

Κάποτε πήγα να λυγίσω κι είδα τον Αλεξανδρινό
να δείχνει με το χέρι την Ιθάκη, ατέλειωτο προορισμό.

Το πιο κουραστικό ταξίδι το 'κανα μέσα μου βαθιά,
βρήκα δε βρήκα εγώ το ξέρω πετώντας πάνω απ' τη φωτιά.

Χωρίς αποσκευές γυρίζω απ' το ταξίδι μιας ζωής,
χωρίς αποσκευές θα φύγω στο τέλος τούτης της γιορτής».

Εν συνεχεία εκφωνήθηκαν αποχαιρετιστήριοι επικήδειοι λόγοι από τον γνωστό νευροχειρουργό Στέργιο Τέγο ο οποίος εξήγησε επιστημονικά τη σπάνια μουσική ιδιοφυία του Βαγγελη Παπαθανασίου, που «χωρίς να έχει σπουδάσει σε Ωδείο ή σε Σχολή Καλών Τεχνών είχε αυτή τη μοναδική ικανότητα στη μουσική και τη ζωγραφική καθώς και την ευρυμάθεια που δεν ήταν απότοκος εγκυκλίου παιδείας».

Μετά μίλησε η επί έτη φίλη και συνεργάτης του στον τομέα της ζωγραφικής και συντηρήτρια έργων τέχνης, Αγγελική Μαχάον, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του στη ζωγραφική.

Ο γνωστός ερευνητής φίλος του και παιδί αδελφικών του φίλων, Δημήτρης Σκόκος.

Ο αστροφυσικός και επικεφαλής της αποστολής της ΝΑΣΑ στον Δια, Scott Bolton και στη συνέχεια ο δικηγόρος και φίλος του επί δεκαετίες Βαγγέλης Καλαφάτης.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν η επί 30 έτη σύντροφος του, Λώρα Μεταξά και μέλη της οικογένειάς του. Επίσης στενοί του φίλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως ο ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής, ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά, η πρώην βασίλισσα της Περσίας, Φαράχ Ντιμπά Παχλαβί, φίλοι του αστροφυσικοί και ο Ολλανδός αστροναύτης Andre Kuipers, με τον οποίο συνομίλησαν από το διάστημα.

Μετά το τέλος των ομιλιών, επί 25λεπτα ακουστήκαν εμβληματικά μουσικά κομμάτια του συνθέτη και συγκεκριμένα: “Light and Shadow” από το «1492», “Eternal Alexander” από το «Alexander», “One Alone” και “Love Theme” από το Blade Runner και το Prelude από το έργο «Voices».

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ένα CD με ανέκδοτη μουσική του συνθέτη.

Μετά τον αποχαιρετισμό των στενών του φίλων, της οικογένειας και της συντρόφου του, οδηγήθηκε στην αποτέφρωση με το κομμάτι El Greco.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Όταν πήγα να προσκυνήσω το φέρετρο για να τον αποχαιρετήσω, είχα μαζί μου μια ασημένια λύρα, ένα καταπληκτικό κόσμημα που το έχει κάνει ο Δημήτρης Σταυρακάκης παλιά, εδώ στα Ανώγεια. Το άφησα πάνω στο φέρετρο, σαν έναν χαιρετισμό από την Κρήτη. Ή σαν το κέρμα για τον βαρκάρη στον Αχέροντα....».

Σχετικές ειδήσεις