Τρεις ευρωπαϊκές παραλίες που ξεχωρίζουν για το ασύγκριτο φυσικό κάλλος τους
TRAVEL

Τρεις ευρωπαϊκές παραλίες που ξεχωρίζουν για το ασύγκριτο φυσικό κάλλος τους

Για τους περισσότερους από εμάς, καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, ατελείωτο κολύμπι, στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης σε κάποια χρυσή αμμουδιά, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είναι αλήθεια πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την απόλαυση που μας προσφέρει μία σύντομη εξόρμηση σε κάποια παραλία και ειδικότερα όταν αυτή αποτελεί ένα «παραδεισένιο» σκηνικό, μία τοποθεσία που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Και μπορεί η χώρα μας να είναι «πλούσια» σε εξωτικούς και άγριους όρμους, «παραμυθένιους» κόλπους και αχανείς, απέραντες ακτές, στρωμένες με χρυσαφένια άμμο, όμως, υπάρχουν πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν ειδυλλιακά μέρη ανάλογα με το Ελαφονήσι, το Πόρτο Κατσίκι και τον Μύρτο, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει ανενόχλητος το μπάνιο του. Τις τρεις πιο όμορφες από αυτές τις παραλίες, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί, ώστε μέσα από αυτές να αντλήσουμε έμπνευση και κίνητρα για να οργανώσουμε το επόμενο ταξίδι μας στο εξωτερικό.

Porto Santo Golden Beach, Μαδέρα - Πορτογαλία

Πρώτη στη λίστα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλη παραλία πέρα από το Porto Santo Golden Beach που βρίσκεται στη Μαδέρα της Πορτογαλίας, δηλαδή η ακτή που απέσπασε το βραβείο «Best Beach in Europe» για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για μία ακτή που ενδείκνυται για όσους αναζητούν ένα μέρος να γεμίσουν τις «μπαταρίες» τους, καθώς πρόκειται για μία παραλία ασφαλή, φιλική σε οικογένειες, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει θαλάσσια σπορ, εμπειρίες ευεξίας και γαστρονομίας ή απλώς, τη χαρά του να μην κάνει απολύτως τίποτα και να απολαμβάνει το ζεστό «χάδι» του ήλιου στην επιδερμίδα του, ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων που απλώνονται στην ακτογραμμή. Ωστόσο, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη παραλία να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες, είναι ο συνδυασμός των πεντακάθαρων, τιρκουάζ υδάτων και της ζεστής, καστανής αμμουδιάς, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η εναλλακτική ονομασία που έχει δοθεί στη Νήσο Μαδέρα, «Χρυσή Νήσος».

Cala Goloritze, Σαρδηνία

Όσοι σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Σαρδηνία στο άμεσο μέλλον, οφείλουν να προσθέσουν την παραλία Cala Goloritze στη bucket list του ταξιδιού τους. Ο συγκεκριμένος όρμος ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά του, ενώ απαιτεί περίπου μία ώρα πεζοπορία μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι για να φτάσουμε σε αυτόν. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτάσουμε εκεί εν πλω, επιβαίνοντας σε κάποιο θαλάσσιο ταξί. Σε κάθε περίπτωση, όσοι είναι αρκετά γενναίοι και αποφασίσουν να διανύσουν αυτή την απόσταση με τα πόδια, φτάνοντας στην παραλία θα καταλάβουν πως άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Αρκεί, βέβαια, να βρουν χώρο για να απλώσουν την πετσέτα τους, διότι πρόκειται για έναν πολύ μικρό κόλπο. Το σκηνικό που προσφέρει στους επισκέπτες είναι ονειρικό και δύσκολο να περιγράφει με λέξεις, αφού η θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά, περιβάλλεται από έναν καταπράσινο, απόκρημνο λόφο, ο οποίο καταλήγει σε μία κατάλευκη ακτή από πολύ ψιλό χαλίκι. Όλα τα παραπάνω, άλλωστε, αποκαλύπτουν για ποιον λόγο η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις πιο γνωστές της Σαρδηνίας.

Hel, Πολωνία

Μπορεί να μας προκαλεί έκπληξη πως μία ακτή της Πολωνίας βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, όταν υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που φημίζονται για τις ασυναγώνιστες σε ομορφιά παραλίες τους όμως, τη μεγαλύτερη έκπληξη θα ζήσει όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί την παραλία Hel, δηλαδή την τελευταία άκρη της Πολωνίας. Πώς θα το καταφέρει; Πηγαίνοντας αεροπορικώς μέχρι την πόλη Gdansk και έπειτα, συνεχίζοντας οδικώς μέχρι την περιοχή Hel Peninsula. Κάπου εκεί, λοιπόν, κρύβεται ένας αυθεντικός «παράδεισος» επί γης, μία ειδυλλιακή παραλία που μοιάζει με... λωρίδα ή πολύ στενό νησί, εκτείνεται περίπου 35 χιλιόμετρα και επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν ανεκτίμητες στιγμές απόλυτης απομόνωσης και γαλήνης. Επιπλέον, κατά μήκος της λεπτής ακτογραμμής υπάρχει μία κατάφυτη έκταση, η οποία, ουσιαστικά, χωρίζει την περιοχή σε δύο μέρη, στην παραλία και τον κατάφυτο λόφο. Και επειδή μερικές φορές οι λέξεις δεν είναι αρκετές, η παρακάτω εικόνα σίγουρα «μιλάει» από μόνη της.

Το σίγουρο είναι πως οι παραπάνω επιλογές αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα από τις «παραμυθένιες» παραλίες που περιλαμβάνει η Γηραιά Ήπειρος. Γιατί, λοιπόν, να μην προγραμματίσουμε μία σύντομη απόδραση μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να γνωρίσουμε και άλλα «παραδεισένια» μέρη, πέρα από αυτά που διαθέτει η χώρα μας;

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2022

Άνδρος: Το ιστορικό νησί των εφοπλιστών στους κορυφαίους ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου

Πώς η Gen Z έρχεται να επαναπροσδιορίσει τα πράγματα στον κόσμο των ταξιδιών

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ