ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Γιάννης Στάνκογλου μεταμορφώνεται στον θρυλικό Ζορμπά του Καζαντζάκη

O Γιάννης Στάνκογλου
O Γιάννης Στάνκογλου ως Αλέξης Ζορμπάς
Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη/Facebook

Ο θρυλικός Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει στη σκηνή με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. 

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και θεατρική διασκευή των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Γιάννη Κακλέα.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ενσαρκώσει τον μυθικό Ζορμπά Στο πλευρό του θα είναι η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς.

Ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό Ζορμπά σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».

Η πρεμιέρα θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ενσαρκώσει τον μυθικό Ζορμπά
Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ενσαρκώσει τον μυθικό Ζορμπά

«Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»

Το βιβλίο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο λαμβάνει το 1954 το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που εκδόθηκε στη Γαλλία και συγκαταλέγεται στα 100 Καλύτερα Βιβλία όλων των Εποχών σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε το 2002 από τη Νορβηγική Λέσχη του Βιβλίου.

Γράφεται στην Αίγινα το 1941, με τον αρχικό τίτλο Το συναξάρι του Ζορμπά. Η τελική μορφή του ολοκληρώνεται το 1943. Μέρος του προλόγου δημοσιεύεται στο περιοδικό Κρητικές σελίδες, τεύχος. 11-12 (Δεκ. 1936 - Ιαν. 1937) 290-292· πιθανότατα, ο Καζαντζάκης σχεδίαζε από τότε το μυθιστόρημα.

Γνώρισε αρκετές θεατρικές διασκευές σε Ελλάδα και εξωτερικό, έγινε μιούζικαλ, μπαλέτο και φυσικά κινηματογραφική ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Ειρήνα Παπά, Άλαν Μπέιτς και την εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Συντελεστές

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Πρωτότυπη Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Μουσική Παράστασης: Βάιος Πράπας
Επεξεργασία Εικόνας/Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ηθοποιοί

Ερμηνεύουν: Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώνενα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη, Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη).

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»
Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr

Σχετικές ειδήσεις