Ίαν Άντερσον των Jethro Tull
O Ίαν Άντερσον των Jethro Tull
Πηγή: AP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ίαν Άντερσον στο Newsbomb.gr: Όταν οι Jethro Tull συνάντησαν τον «ροκά» Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Ίαν Άντερσον, frontman των Jethro Tull, μιλάει στο Newsbomb.gr λίγο πριν τις δύο συναυλίες του γκρουπ στην Ελλάδα.

Με αφορμή την επιστροφή των Jethro Tull στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη (22/09, Μονή Λαζαριστών) και Αθήνα (23/09, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη), είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον frontman του γκρουπ, Ίαν Άντερσον.

Η «ψυχή» των Jethro Tull που δηλώνει πανενθεϊστής και καθόλου φιλοβασιλικός μας εξηγεί τη σχέση του με την θρησκεία και τον Θεό και σχολιάζει τη νέα εποχή που ξεκινά για τον βασιλικό θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας μετά τον θάνατο της Ελισάβετ. Ακόμα θυμάται τη συνάντησή του με τον φαν των Jethro Tull, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα bakcstage προηγούμενης συναυλίας στην Αθήνα και παραδέχεται ότι βιάζεται να τελειώσει το νέο άλμπουμ που ετοιμάζει, καθώς λόγω ηλικίας δεν έχει καθόλου καιρό για χάσιμο...

Σε λίγες μέρες επιστρέφετε στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Ακριβώς! Θα είναι δύο ροκ βραδιές που θα περιέχουν αρκετές σημαντικές στιγμές από όλη την πορεία των Jethro Tull, τραγούδια που άλλαξαν την κατεύθυνση μας και μας καθόρισαν ως progressive rock μπάντα. Εκτός από τα καλύτερά μας τραγούδια που αγαπάει να ακούει το κοινό, θα πούμε και μερικά ασυνήθιστα από το 1968 έως σήμερα».

Έρχεστε στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές σας το τελευταίο σας άλμπουμ The Zealot Gene, το οποίο αντλεί έμπνευση από τη Βίβλο.

«Σωστά. Ξεκίνησα να το φτιάχνω το 2016 όταν άρχισα να εξερευνώ κείμενα από τη Βίβλο. Εμπνεύστηκα από αρκετά εδάφια της Βίβλου στην προσπάθεια να καταλάβω τι σημαίνουν για τον κόσμο σήμερα. Δεν κάνω κάποια μετάφραση των βιβλικών κειμένων, απλά εμπνέομαι από τις ιστορίες, τις ιδέες τα συναισθήματα και το νόημά τους στον σύγχρονο κόσμο. Ίσως να ακούγεται περίεργο ή έξυπνο, αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ροκ μουσική και όχι για ρομαντικά τραγούδια αγάπης. Πάντοτε σκέφτομαι και συνδιαλέγομαι με βαθύτερα νοήματα και συναισθήματα που αφορούν τον κόσμο μας. Αυτό έκανα και με το τελευταίο άλμπουμ. Ήθελα να μάθω τί μπορεί να διδαχθεί σήμερα ο κόσμος από τη Βίβλο. Από έφηβος ακόμα συνήθιζα να διαβάζω για διάφορες θρησκείες, τις διδαχές τους, πώς εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, τι αντίκτυπο έχουν στις ζωές των πιστών, πόσο τους επηρεάζουν, ποια είναι η αλληλεπίδραση. Πάντοτε ήθελα να μαθαίνω, να έχω γνώση και κρίση».

Ποια είναι η δική σας σχέση με τον Θεό και τη θρησκεία;

«Νομίζω ότι θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως πανενθεϊστή. Προσέξτε όμως, όχι πανθεϊστή. Στον πανενθεϊσμό, το καθετί περιέχεται στο Θεό, ενώ στον πανθεϊσμό το θείο και ο κόσμος ταυτίζονται.

Πιστεύω στις πιθανότητες. Δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου πιστό Χριστιανό, γιατί η πίστη προϋποθέτει σιγουριά και εγώ δεν είμαι σίγουρος, είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει σε πιθανότητες και δυνατότητες. Υπάρχει μια πιθανότητα -και όχι σιγουριά- να υπάρχει ένα ανώτερο πνεύμα στο σύμπαν το οποίο είναι ξεχωριστό και ανεξάρτητο, αλλά όχι παρεμβατικό. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι ο Θεός μπορεί να ακούσει τις προσευχές μας ή να μας τιμωρήσει για κάτι. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή γίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία. Οι δύο λαοί προσεύχονται για κάτι διαφορετικό. Δεν έχω δει ο Θεός να παρεμβαίνει υπέρ του ενός ή του άλλου.

Για εμένα λοιπόν ο Θεός είναι μια ανώτερη δύναμη, κάτι πνευματικό, κάτι πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη ώστε να το κατανοήσουμε ή να το περιγράψουμε. Είμαι υποστηρικτής του Χριστιανισμού γιατί θεωρώ ότι αυτή η θρησκεία έχει να μας διδάξει και να μας προσφέρει πολλά, οι ιδέες του αποτελούν παράδειγμα για τον άνθρωπο και τη ζωή.

H Χριστιανοσύνη όπως και άλλες θρησκείες είναι πύλες… Είναι μισάνοιχτες πόρτες που αν είμαστε γενναίοι και περίεργοι μπορούμε να τις σπρώξουμε να ανοίξουν εντελώς και να δούμε αν υπάρχει κόσμος στην άλλη πλευρά ή κάτι που θα μας προσφέρει γνώση. Σίγουρα καθώς εξελίσσεται η ανθρωπότητα και οι κοινωνίες, η θρησκεία παραγκωνίζεται και για κάποιους δεν είναι τόσο σημαντική, όμως πιστεύω ότι υπάρχει η ευκαιρία να κάνουμε τη θρησκεία σημαντική στις ζωές των ανθρώπων εκείνων που είναι προετοιμασμένοι να κοιτάξουν μέσα από τη μισάνοιχτη πόρτα και να τη σπρώξουν να ανοίξει λίγο ακόμα. Ο Χριστιανισμός είναι μια από αυτές τις ανοιχτές πόρτες.

Η κάθε θρησκεία δίνει στον οικουμενικό Θεό όνομα, χαρακτήρα, ακόμα και οπτική αναπαράσταση μέσω της Τέχνης, κάτι που δεν βρίσκω απαραίτητο, γιατί εκτός από το Μιχαήλ Άγγελο, τις περισσότερες φορές μπορεί να μοιάζει γελοίο να αποτυπώνουμε τον Θεό ως έναν γεράκο με λευκό μανδύα και άσπρα μακριά μαλλιά και γενειάδα. Με αυτό δεν συμφωνώ καθόλου. Όσον με αφορά λοιπόν, υποστηρίζω τον Χριστιανισμό αλλά δεν αποκαλώ τον εαυτό μου Χριστιανό γιατί θέλω αποδείξεις».

Κάνουμε αυτή τη συνέντευξη σε μια χρονική στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία θρηνεί για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ…

«Δεν είμαι βασιλικός, δεν είμαι φιλομοναρχικός. Ναι παρακολουθώ τις παραδόσεις, όπως και το μέλλον που μπορεί να έχει η βασιλεία στη Μεγάλη Βρετανία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ βασίλεψε για πάρα πολλές δεκαετίες, για 70 χρόνια συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα έχει ακόμα μεγάλη επιρροή στη ζωή του λαού της Μεγάλης Βρετανίας όπως και άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας, ωστόσο ήταν μια γυναίκα άλλης, πολύ παλαιότερης γενιάς και πιστεύω ότι δεν μπορούσε πάντα να συμβαδίζει με τον μοντέρνο κόσμο. Ο Βασιλιάς Κάρολος περίμενε για πάρα πολλά χρόνια μέχρι να ανέβει τελικά πάνω στη σκηνή. Καλωσορίζω τον νέο Βασιλιά Κάρολο τον Γ’ στον θρόνο και περιμένω να δείξει στον κόσμο του 2022 ένα πιο προσιτό, επίκαιρο και σύγχρονο πρόσωπο. Το ίδιο και ο επόμενος Βασιλιάς, γιατί μην ξεχνάμε ότι λόγω ηλικίας ο Κάρολος δεν πρόκειται να περάσει πολλά χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου και σύντομα θα τον διαδεχτεί ο Γουίλιαμ, ο νέος πρίγκιπας της Ουαλίας. Τότε είναι που θα δούμε κάποιον που μπορεί να κατανοήσει πολύ περισσότερο τον σύγχρονο κόσμο, αυτόν που ζούμε σήμερα. Και αυτό είναι πολύ καλό. Είμαι σίγουρος ότι η βασιλική οικογένεια θα συνεχίσει στο μέλλον και θα χρειαστεί υποστήριξη γιατί τώρα έχει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να παίξει στα χρόνια που έρχονται. Όπως λέμε λοιπόν, God Save the King!».

Πώς διαχειριστήκατε τα δύο χρόνια της πανδημίας;

«Δύο χρόνια με lockdowns. Όταν επανήλθαμε πέρσι και ξεκινήσαμε μερικές συναυλίες παίρναμε πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας. Για καλή μου τύχη δεν έχω νοσήσει με κορονοϊό μέχρι στιγμής. Σκέφτομαι ότι αν κολλήσω, θα πρέπει να σταματήσω την περιοδεία, κάτι που θα επηρεάσει όλη την μπάντα και τους μουσικούς μου και θα απογοητεύσω τους θαυμαστές μου και όσους έρχονται στις συναυλίες. Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην είμαι αυτός που θα προκαλέσει εμπόδια στο πρόγραμμά μας. Μέχρι τώρα ήμουν τυχερός και όταν λέμε τυχερός εννοώ να φοράω μάσκα παντού, να απολυμαίνω τα χέρια μου, να μην συνωστίζομαι με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, να κρατώ τις αποστάσεις. Κάνω ό,τι μπορώ. Νομίζω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε οι μόνοι άνθρωποι που φοράμε ακόμα μάσκα όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο. Όμως πρέπει να το κάνουμε, είναι σημαντικό για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

Τι feedback παίρνετε από τους νεότερους φαν των Jethro Tull; Ποια είναι η δυναμική της μπάντας σήμερα;

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα! Όταν κοιτάζω το κοινό από τη σκηνή, βλέπω πάρα πολλούς μεγαλύτερους και πιστούς φίλους του συγκροτήματος. Σε μερικές χώρες είναι αρκετά μεγάλοι όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία. Αλλά σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα βλέπω και νέους ανθρώπους στο κοινό, πολύ νέους για να έχουν ζήσει και να θυμούνται τα πρώτα χρόνια των Jethro Tull, αλλά τους αρέσει και τους ενδιαφέρει εκείνη η εποχή του κλασικού ροκ και θέλουν να την εξερευνήσουν.

Για παράδειγμα το 1974 σταμάτησα να ακούω ποπ και ροκ και άρχισα να ακούω κλασική μουσική και να την ανακαλύπτω. Και τώρα η κλασική μουσική είναι όσο επίκαιρη ήταν πριν από 300 χρόνια όταν γράφτηκε. Θεωρώ ότι υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που ανακαλύπτουν το κλασικό ή το progressive ροκ σήμερα. Για παράδειγμα την τελευταία φορά που έπαιξα στην Αθήνα, ίσως ήταν το 2018 ή 2019, θυμάμαι να κοιτάζω στο κοινό και να βλέπω έναν νεαρό φαν που πέρναγε πραγματικά πολύ καλά! Έδειχνε να απολαμβάνει πάρα πολύ τη μουσική μας και μάλιστα όταν τελειώσαμε κάτι τον έφερε στα καμαρίνια. Μας χαιρέτησε και ήταν πραγματικά πολύ ευτυχισμένος που βρισκόταν εκεί! Έδειχνε να ξέρει αρκετά για την ροκ μουσική και το συγκρότημά μας. Το όνομά του ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι ο σημερινός σας πρωθυπουργός! Εντάξει, ξέρω ότι δεν είναι και τόσο νέος σε ηλικία, είναι 54 ετών, αλλά και πάλι είναι 20-25 χρόνια μικρότερος από εμένα! (γέλια). Είναι λοιπόν ένας από τους νεαρούς φαν μας και πιστεύω ότι θα του αρέσει αυτό όταν το μάθει (γέλια)».

Θυμάστε τι συζητήσατε;

«Θυμάμαι τι συζητήσαμε αλλά δεν θα σας το αποκαλύψω και σας το λέω με κάθε σεβασμό. Ήταν μια ιδιωτική κουβέντα και δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να μοιράζονται ιστορίες».

Μιλώντας για ηλικίες, τι θα λέγατε στον νεότερο εαυτό σας;

«Ότι είναι ένας κόσμος να εξερευνήσεις, και είναι εύκολο να το κάνεις. Γιατί όταν ήμουν εγώ μικρός δεν είχαμε ίντερνετ και προφανώς πρόσβαση σε τόση πληροφορία και νέα μέσα. Ο μοναδικός τρόπος να ακούσεις μουσική της επιλογής σου ήταν από τα δισκοπωλεία όπου πηγαίναμε για να ψάξουμε νέους και παλιούς δίσκους ή πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Πολλοί δεν είχαμε πικάπ στο σπίτι μας, έτσι ένα δίσκο μπορούσαμε να τον ακούσουμε μόνο εκεί στο κατάστημα. Ή έπρεπε να κάνουμε σκληρές οικονομίες για να καταφέρουμε να αγοράσουμε τον δίσκο. Ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα, όπως αν θέλαμε να ακούσουμε τι νέο έχει βγάλει η jazz και η blues σκηνή. Σήμερα είναι όλα πολύ εύκολα. Μπορείς να ακούσεις οτιδήποτε με ένα "κλικ". Να το στριμάρεις στις πλατφόρμες ή στο YouTube, να το αναζητήσεις στο Google. Οποιαδήποτε στιγμή, τα πάντα βρίσκονται στη συσκευή σου. Έτσι, δεν υπάρχει δικαιολογία για τους νέους να μην γνωρίζουν την προέλευση της ποπ και ροκ μουσικής ή να μην έχουν ακούσει τους Beatles, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin. H μουσική είναι διαχρονική και πλέον πολύ εύκολο να την ανακαλύψεις».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Τα επόμενα σχέδια που έχω είναι να τελειώσω τον καινούριο δίσκο που φτιάχνω και να αποφύγω να κάνω κάτι άλλο! Για τις επόμενες μερικές ημέρες έχω να ολοκληρώσω τα τέσσερα τελευταία τραγούδια του επερχόμενου άλμπουμ και να τελειώσω το μιξάρισμα. Όταν έρθω στην Ελλάδα ελπίζω ότι θα έχω τελειώσει με τα πάντα, ώστε όταν γυρίσω, να ασχοληθώ με το εικαστικό, το εξώφυλλο, τη διανομή του άλμπουμ κλπ. Ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε το νέο άλμπουμ τον Απρίλιο του 2023. Στις συναυλίες στην Ελλάδα θα παίξω δύο ολοκαίνουρια τραγούδια από το άλμπουμ που ετοιμάζω. Με περιμένει λοιπόν σκληρή δουλειά ακόμα.

Στην ηλικία μου δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να βιαστώ όσο ακόμα είμαι σωματικά και πνευματικά υγιής».

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ