ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Μαγνητικά Πεδία» στον δρόμο προς τα Όσκαρ

Μαγνητικά Πεδία του Γιώργου Γούση
Μαγνητικά Πεδία του Γιώργου Γούση
ΥΠΠΟΑ

H ταινία «Μαγνητικά Πεδία» είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας στην 95η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ.

Η ταινία μυθοπλασίας «Μαγνητικά Πεδία» του σκηνοθέτη Γιώργου Γούση, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 95η διοργάνωση βραβείων Όσκαρ με σκοπό τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Η ταινία του Γιώργου Γούση ήταν η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο υπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2023.

Την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας επέλεξε επταμελής επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε κατά πλειοψηφία τα «Μαγνητικά Πεδία», καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ταινία που μιλάει απευθείας στον θεατή, ενώ δύναται να σταθεί σε ένα διεθνές κοινό, από τη στιγμή που πραγματεύεται ένα θέμα οικουμενικό, αυτό της υπαρξιακής κρίσης.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 95η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για την ταινία

Μετά την τυχαία συνάντησή τους φτάνοντας στην Κεφαλονιά, μια γυναίκα και ένας άνδρας αποφασίζουν να περιπλανηθούν μαζί στο νησί σε αναζήτηση του κατάλληλου μέρους να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.

Η ταινία δρόμου του Γούση μας δείχνει μια Κεφαλονιά, αγνώριστη σε όλους όσοι την ξέρουν από εικόνες της σαν κι αυτές του Μύρτου.

Ο Αντώνης και η Έλενα γνωρίζονται τυχαία την ώρα της αποβίβασής τους από το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Το αμάξι του Αντώνη μένει από βλάβη στο γκαράζ του πλοίου (στην «παντόφλα» της γραμμής Ληξούρι -Αργοστόλι) και η Έλενα, που βρίσκεται εκεί χωρίς προφανή σκοπό, προτείνει να τον πάρει στο γέρικο ρενώ της, τον Ζορζ, που δεν έχει χειρόφρενο, για να τον μεταφέρει στο πιο κοντινό ξενοδοχείο.

Η ‘Ελενα ήρθε στην Κεφαλονιά τυχαία, τρομαγμένη από την εικόνα της στον καθρέφτη, για να πετάξει κάπου το φορτίο της ζωής της. Ο Αντώνης, που η εικόνα του τον κάνει να φαντάζει με θαλασσοδαρμένο ναυτικό, μεταφέρει μια οστεοθήκη· έχει επωμιστεί το καθήκον να θάψει τα οστά μιας θείας του στον γενέθλιο τόπο της.

Ένα συγκινητικό και τρυφερό road movie με μεγάλη καρδιά, και το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της Έλενας Τοπαλίδου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, η χημεία μεταξύ των οποίων είναι… μαγνητική.

H βραβευμένη ταινία του Γούση έκανε πρεμιέρα στα σινεμά στις 30 Ιουνίου του 2022.Διαβάστε επίσης

Η Ιταλία με το δράμα «Nostalgia» στην κούρσα των Όσκαρ

Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι μια ψυχρή εκτελέστρια στη νέα ταινία του Netflix

Netflix: Γνωρίστε τους υπόπτους στο νέο τρέιλερ για το σίκουελ του «Knives Out»