ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 60 του χρόνια

Εξωτερική όψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Εξωτερική όψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 27 Οκτωβρίου 2022 εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια | 60 στιγμές».

Η Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο στις 27 Οκτωβρίου 1962. Φέτος, την ίδια μέρα 60 χρόνια μετά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη σημαντική επέτειο με μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.

Η εκθεσιακή αφήγηση ακολουθεί μια χρονογραμμή που ξεκινά από την αρχή αυτής της διαδρομής και διανύοντας 60 σταθμούς φτάνει στο σήμερα. Πάνω της υφαίνεται ένας σύνθετος ιστός που με προβολές και αναδρομές στον χρόνο διευρύνει κάθε φορά το κάδρο και συμπλέκει το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δυναμικό.

Εμβληματικές εκθέσεις που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, σημαντικές ανασκαφές που άλλαξαν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μακεδονίας, τυχαία ευρήματα που έγραψαν ιστορία, δωρεές συλλεκτών και παραδόσεις πολιτών που πλούτισαν τις η συλλογές του μουσείου, εκθέσεις σε περιοδεία και εκτός συνόρων, καινοτόμα εργαλεία στην προστασία, τη συντήρηση και την αρχαιομετρική έρευνα, επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς, πειραματικά εργαστήρια, συναντήσεις επιστημονικού διαλόγου, σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις, εμπειρίες διάχυτης νοημοσύνης, διαδικτυακές δράσεις, και πολλά άλλα, που όλα μαζί συνθέτουν τον κόσμο ενός σύγχρονου μουσείου, ενός μουσείου για όλους.

Μόνιμη έκθεση. Χρυσός των Μακεδόνων
Μόνιμη έκθεση. Χρυσός των Μακεδόνων


Περισσότερα από 274 εκθέματα, που ανασύρθηκαν κυρίως από τις αποθήκες, μαζί με οπτικό, ηχητικό υλικό και άλλα τεκμήρια αφηγούνται μικρές ιστορίες που συνδέουν όχι μόνο το χθες με το σήμερα αλλά και την πόλη με το μουσείο, αντανακλώντας τα γεγονότα, και το κλίμα της εκάστοτε εποχής.

Ξεχωρίζει η εμπνευσμένη γραφιστική επιμέλεια, ενώ ο σχεδιασμός των τίτλων της έκθεσης βασίζεται στη γραμματοσειρά μιας παλιάς σφραγίδας του μουσείου. Τέλος, ορισμένες εκθεσιακές ενότητες αναπτύσσονται με τη λογική εγκαταστάσεων μετατρέποντας σύγχρονα αντικείμενα σε εκθέματα και αποδίδοντας το περιεχόμενο με μια σύγχρονη εικαστική ματιά. Στόχος, τα εκθέματα, τα κείμενα και το οπτικό υλικό να αλληλοσυμπληρώνονται και να αφηγούνται ζωντανά τις πολλές ιστορίες μας.

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος αφιερωμένος στα παιδιά και τις οικογένειές τους δημιουργήθηκε μέσα στην έκθεση, με προτάσεις για δραστηριότητες, και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εμπνευσμένο από την ιστορία του μουσείου και τα γενέθλια των 60 χρόνων. Παράλληλα, θα προβάλλεται μια ταινία μικρής διάρκειας που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση και θα είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες συσκευές παλάμης με διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές.

Επιδίωξη των συντελεστών της έκθεσης είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης ζωντανής μνήμης που θα αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που διαμορφώθηκε ενεργά ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ενός μουσείου με όραμα και εξωστρέφεια.

Δέκα σημαντικοί σταθμοί σε 60 χρόνια:



Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωη σε ηλικία 102 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Πιερ Σουλάζ

«Ευεργεσία»: Ομαδική έκθεση με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών

Χανιά: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αρχαία Λισσό (pics)