ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βίντεο: Αφιέρωμα στον αξέχαστο ηθοποιό Αθηνόδωρο Προύσαλη

Βίντεο: Αφιέρωμα στον αξέχαστο ηθοποιό Αθηνόδωρο Προύσαλη

Φτωχότερο είναι από χθες, Τρίτη το ελληνικό θέατρο μετά το θάνατο του Αθηνόδωρου Προύσαλη.

Ο αγαπητός ηθοποιός «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 86 ετών, μετρώντας παραπάνω από μισό αιώνα στο θεατρικό σανίδι.

Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν με καρδιακά προβλήματα.

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ωδείου Αθηνών» και συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους ανάμεσα στους οποίους και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953.

Ηθοποιός της σκηνής, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους και πολλές φορές είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει σημαντικούς δεύτερους ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη το 1957, στις ταινίες «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» και «Της Νύχτας τα Καμώματα». Από τότε και μέχρι το 1973 έπαιξε σε εξήντα πέντε ταινίες.

Στην πολυβραβευμένη «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη έπαιξε τον Ιορδάνη και συνάντησε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» και στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού».

Για την ερμηνεία του στους «Αθηναίους» ο Αθηνόδωρος Προύσαλης κέρδισε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1990).

Ο ίδιος θεωρούσε την «Επιχείρηση Απόλλων» ως την καλύτερή του ταινία, ενώ πίστευε ότι μόνο στο σανίδι αναδεικνύεται το ταλέντο του ηθοποιού.

Θρυλικός για τους νεώτερους ήταν και ο ρόλος του «παππού Αριστείδης» στην πρωτοποριακή τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Εγκλήματα».

Η πολιτική κηδεία του ηθοποιού θα γίνει από το νεκροταφείο Χολαργού, στις 18:30 μμ το απόγευμα της Πέμπτης.