ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λιζέτα Νκολάου: Η πορεία και οι τεράστιες επιτυχίες της μεγάλης τραγουδίστριας

Λιζέτα Νκολάου: Η πορεία και οι τεράστιες επιτυχίες της μεγάλης τραγουδίστριας
Eurokinissi

Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί το θάνατο της σπουδαίας ερμηνεύτριας που «έφυγε» σε ηλικία 71 ετών.

Δεν κατάφερε να βγει νικήτρια στη μάχη με τον θάνατο η Λιζέτα Νικολάου μετά το ατύχημα που είχε καθώς σε ηλικίας 71 ετών σίγησε η σπουδαία φωνή της, σε κεντρική κλινική του Πειραιά.

Η φωνή της χαρακτήρισε το «Νέο Κύμα» του ελληνικού τραγουδιού και στην τεράστια καριέρα της συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας και πολλοί ακόμη.

Η πορεία της και οι μεγάλες επιτυχίες

Η Λιζέτα Νικολάου (αληθινό όνομα Ελισάβετ Κατικαρίδου) γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) από Πόντιους, πρόσφυγες γονείς. Ασχολήθηκε με το τραγούδι από τα μαθητικά της χρόνια.

Μετά από πρόταση που της έγινε, πέρασε από ακρόαση για να κάνει δεύτερες φωνές στα «Δειλινά». Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν όπου πλέον εμφανιζόταν ως μόνιμη παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.

Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως τον Τσιτσάνη, με την ίδια με καμάρι να δηλώνει ότι το τραγούδι «Της γερακίνας γιος» το είπε πρώτη και μετέπειτα ο Καζαντζίδης.

Ντεμπούτο στη δισκογραφία έκανε το 1973 σε συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος («Θεσσαλικός κύκλος» κ.α.), ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Βίκυ Μοσχολιού και η Δήμητρα Γαλάνη.

Ωστόσο, το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια που υπέγραφαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος «Σ' αγάπησα, μ' αγάπησες» με τραγούδια των Γ.Μαρκόπουλου, Α. Βαρδή και ο Χρ. Νικολόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα «Κέφια Της Λιζέττας», 1985, «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες», 1986, «Θέλω Ν' Αντισταθώ», 1989, «Νυχτερινοί Έρωτες», 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω», 1992, «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου», 1995, «Ποντιακή Ραψωδία», 1997. Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που γεννήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου.

Ο γάμος και το διαζύγιο με τον Γιώργο Λιάνη

Από το 1978 έως και το 1983 υπήρξε παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάνη, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Αλέξανδρο.

«Με τον Γιώργο Λιάνη παντρευτήκαμε το 1978, ένα χρόνο μετά γεννήθηκε ο γιος μου και μετά χωρίσαμε, όχι από δική μου θέληση. Εγώ είμαι της οικογένειας. Ο χωρισμός μου κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν να λέω ότι είμαι χωρισμένη», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

«Ο γάμος μου με τον Γιώργο Λιάνη με έβλαψε. Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που φοβόταν να υποστηρίξει την πρώην γυναίκα του και την πλήρωσα εγώ. Στην πολιτική δεν ήμασταν μαζί, οπότε τα πράγματα εκεί ήταν ακόμα χειρότερα. Δεν ήθελα να κάνω άλλο παιδί, οπότε δεν ξαναπαντρεύτηκα. Ζούσα όμως σαν παντρεμένη, με μία σχέση», είχε περιγράψει η Λιζέτα Νικολάου.