ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νεφέλη Φασούλη ξέρει πώς να βάζει τον κόσμο στη θέση του - Η Νομική και ο μέντορας Δεληβοριάς

Νεφέλη Φασούλη
«Συμβουλεύομαι τον Φοίβο Δεληβοριά για τα πάντα, τα μυαλά μας είναι "αδερφάκια"», λέει μεταξύ άλλων, η Νεφέλη Φασούλη στο Newsbomb.gr
Αρχείο Newsbomb.gr

Η Νεφέλη Φασούλη μιλάει στο Newsbomb.gr λίγο πριν ξεκινήσει τις εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου Club. 

Η Νεφέλη Φασούλη μάς παίρνει μια «βόλτα» στον «κόσμο της» και ζωγραφίζει τις αντιθέσεις της με χρώματα που την εκφράζουν.Θυμάται το ξεκίνημά της, όταν την ανακάλυψε ο Βασίλης Καζούλης και μας περιγράφει τη σχέση της με τον «μέντορά» της, Φοίβο Δεληβοριά. «Τον συμβουλεύομαι για τα πάντα, μέχρι και για τα ρούχα που θα φορέσω που λέει ο λόγος!», μου λέει και συμπληρώνει πως «τα μυαλά μας είναι "αδερφάκια"»

Το κορίτσι που σπούδασε Νομική και έβαζε τον κόσμο στη θέση του -στην κυριολεξία- ως ταξιθέτρια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πλέον βρήκε τη δική της σημαντική θέση στον κόσμο της μουσικής και του τραγουδιού.

«Αφού τελείωνε το "καθήκον" καθόμουν στωικά να παρακολουθήσω οποιαδήποτε παράσταση είχε η βάρδια, όπερες, μπαλέτα, θέατρα και ορχήστρες από όλο τον κόσμο. Μερική από την αγαπημένη μου μουσική την άκουσα πρώτη φορά εκεί», αναφέρει για την πενταετή θητεία της ως ταξιθέτρια.

Επίσης, οι φαν της να γνωρίζετε πως η Νεφέλη βλέπει όλα τα μηνύματα που της στέλνετε στα social media, αλλά να μην την παρεξηγήσετε αν δεν έχει προλάβει να σας απαντήσει.

Η ίδια μαζί με την μπάντα της ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Club (τις Πέμπτες 26 Οκτωβρίου 9 & 23 Νοεμβρίου) και υπόσχονται να μας ξεσηκώσουν.

Διαβάστε όσα είπε η Νεφέλη Φασούλη στο Newsbomb.gr.

Νεφέλη, θέλω να ξεκινήσουμε με μια «Βόλτα» στον «Κόσμο σου». Να μας πεις για την αγαπημένη σου βόλτα εντός και εκτός Αθήνας, αλλά και τις αντιθέσεις και τα χρώματα που γεμίζουν τον κόσμο σου.

Η αγαπημένη μου βόλτα είναι στην αθηναϊκη "Ριβιέρα", στα νότια. Μου αρέσει να βλέπω τη θάλασσα χειμώνα-καλοκαίρι, μάλιστα φέτος είπα θα προσπαθήσω να γίνω χειμερινή κολυμβήτρια αλλά αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρω. Καβούρι, Λαιμός Βουλιαγμένης, εκεί, είναι σκέτη ομορφιά. Εκτός Αθήνας μου αρέσουν όλες οι βόλτες, οτιδήποτε με βγάζει έξω από αυτήν την πόλη έχει κάτι το έντονα αναζωογονητικό. Αν δεν έχω δουλειά φεύγω πάντα το Σαββατοκύριακο.

Τα χρώματα που γεμίζουν τον κόσμο μου είναι συμπληρωματικά ζεύγη. Έχουν άλλα χρώματα μέσα και αν συνδυαστούν μαζί φτιάχνουν άλλα. Και στη σειρά σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Έτσι και οι αντιθέσεις του. Θλίψη - αισιοδοξία, λαϊκά - μπλουζ, η φθορά και η αφθαρσία σχημάτισαν τον κόσμο μου».



Πώς σε ανακάλυψε ο Βασίλης Καζούλης αρχικά και τραγούδησες μαζί του;

«Με ανακάλυψε εντελώς τυχαία, αφού και εγώ είμαι ένα ακόμη παιδί του Διαδικτύου. Είδε ένα βίντεο που είχα ανεβάσει στο YouTube στο οποίο τραγουδούσα Beatles, με στιλ Amy Winehouse. Ο Βασίλης είναι μανιακός φαν τους και το θεώρησε κάρμα να μου στείλει μήνυμα, αρχικά για "μπράβο" και μετά για συνεργασία. Και να πού είμαστε σήμερα, ήταν πράγματι κάρμα».

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχει δώσει το είδωλό σου, Φοίβος Δεληβοριάς και ακολουθείς;

«Δεν μπορώ να σκεφτώ μια συγκεκριμένη γιατί τον Φοίβο τον συμβουλεύομαι για τα πάντα, μέχρι και για τα ρούχα που θα φορέσω που λέει ο λόγος! Την αφίσα, το πρόγραμμα, πού θα παίξω το χειμώνα και τέτοια. Εμπιστεύομαι το κριτήριο του τυφλά, και πιστεύω ότι τα μυαλά μας είναι "αδερφάκια", έτσι ξέρει να μπαίνει στη θέση μου όσο κανείς και να δίνει τις καλύτερες συμβουλές».

Έχεις τρακ και άγχος όταν βγαίνεις στη σκηνή;

«Νομίζω η λέξη τρακ είναι το καλό σενάριο! Συνήθως έχω κακό άγχος, αυτό που σε παραλύει ή σε πνίγει. Στα πρώτα τρία-τέσσερα τραγούδια νομίζω ότι τελειώνει ο αέρας στο δωμάτιο και το στόμα μου στεγνώνει σαν να έχω να πιω νερό τρεις μέρες! Για αυτό θα με δείτε πάντα να πίνω δυο-τρία λίτρα νερό στη σκηνή. Πλέον δεν με πειράζει, στους μαθητές μου λέω ότι όταν έχουν άγχος σημαίνει ότι τους νοιάζει πολύ να πάει καλά, και αυτό είναι ήδη το πρώτο βήμα για να πάει όντως».

Τι θέση έχει η Νομική και η δικηγορία στην καρδιά σου ή στη ζωή σου ενδεχομένως;

«Η Νομική είναι ένας σπουδαίος κόσμος, γεμάτος ορθολογισμό και φτιαγμένος να φέρνει δικαίωση, απλώς δεν είναι ο δικός μου κόσμος. Την αγαπώ σαν επιστήμη, δεν την αρνήθηκα ποτέ λέγοντας δεν με αφορά, δεν με ενδιαφέρει. Είναι κάτι που μου αρέσει να ξέρω πως λειτουργεί, το παρατηρώ και παρακολουθώ τις εξελίξεις του πάντα με ενθουσιασμό, αλλά δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να προσφέρει κάτι εκεί».

Πες μου για τη θητεία σου στο Μέγαρο Μουσικής ως ταξιθέτρια και τι έχεις κερδίσει ενδεχομένως από αυτό;

«Ήταν η καλύτερη φοιτητική δουλειά που υπάρχει. Όχι για να πληρώσεις το νοίκι σου, αλλά είχε άλλα καλά. Πέρασα πέντε χρόνια εκεί να βάζω τον κόσμο στη θέση του, στην κυριολεξία. Αλλά αφού τελείωνε το "καθήκον" καθόμουν στωικά να παρακολουθήσω οποιαδήποτε παράσταση είχε η βάρδια, όπερες, μπαλέτα, θέατρα και ορχήστρες από όλο τον κόσμο. Μερική από την αγαπημένη μου μουσική την άκουσα πρώτη φορά εκεί, όπως και πολύ κλασική στην οποία δεν εκτέθηκα ποτέ ως παιδί και μου έκανε πολύ καλό στα αυτιά».

Πώς ήταν η 6μηνη παραμονή σου στις ΗΠΑ, τι σε ζόρισε;

«Ήταν μαγική! Πέρασα από όλα τα στάδια, του φόβου, της απογοήτευσης, του ενθουσιασμού και στο τέλος του "Θέε μου μην έρθει η μέρα να φύγω!". Με ζόρισε η ακρίβεια, η οποία είναι ασύγκριτη με οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Με ζόρισαν οι συγκάτοικοί μου, κάποιες δουλειές, τα μαθήματα που τον πρώτο μήνα δεν καταλάβαινα τίποτα, και το κρύο. Αλλά όλα αυτά στο τρίμηνο πάνω τα ζούσα σαν να είμαι εκεί ήδη δέκα χρόνια! Όποτε το υπόλοιπο διάστημα ήταν σκέτη απόλαυση. Υπήρξα πολύ δημιουργική και πολύ ευτυχισμένη αυτό το διάστημα».

Πώς είναι η σχέση σου με το κοινό, απαντάς σε μηνύματα στα social media;

«Τα μηνύματα τα βλέπω όλα, αλλά απαντάω όσο μπορώ, όχι πάντα. Μάλιστα χαίρομαι που μπορώ και το λέω δημόσια για να πάψουν να με παρεξηγούν όσοι δεν λαμβάνουν απάντηση. Η διαδικασία των μηνυμάτων δημιουργεί χάος στο κεφάλι μου, με αποσυντονίζει από τη μέρα αυτό το extra task. Οπότε, προσπαθώ να παίρνω λίγο απόσταση και χρόνο. Η διαδικασία είναι η εξής: με τον καφέ μου το πρωί τα βλέπω όλα μαζί και απαντάω στα πιο πολλά και επείγοντα».

Πώς αντιδράς σε μια αυστηρή ή κακή κριτική;

«Εάν είναι δίκαιη και δικαιολογημένη κριτική κρατάω τα σχόλια που με κάνουν καλύτερη και προχωράω. Εννοείται λαμβάνω τα πάντα υπόψιν και γενικά είμαι πολύ αντικειμενική, όλοι θα το επιβεβαιώσουν. Αν τώρα η κριτική λέει αερολογίες και ανεδαφικά κακά σχόλια, εννοείται πληγώνομαι πάντα αλλά ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός».



Τι θα ακούσουμε στο Σταυρό του Νότου Club;

«Στο Σταυρό του Νότου θα ακούσετε ένα πρόγραμμα με πολλά τραγούδια από τη δισκογραφία μου (Ο Κόσμος σου, Αντώνη Απέργη, Παιδί Τραύμα, κλπ.) και αγαπημένες διασκευές που συμπληρώνουν την ιστορία. Θα ακούσετε επίσης την τρομερή μπαντάρα που έχω φτιάξει με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο μπάσο, Νικόλα Wastor στα synth, Γιάννη Πατάκα στην Ηλεκτρική κιθάρα, και Ιασονα Wastor στα τύμπανα που με τον μοναδικό τους ήχο θεωρώ αδύνατον να μείνετε καθιστοί!».

Ποια επόμενα σχέδια έχεις στα σκαριά;

«Τα επόμενα μου σχέδια είναι να βγάλω καινούργια τραγούδια. Αυτή τη χρονιά θα κυκλοφορήσει και ο δίσκος μου με τον Αντώνη Απέργη, και ένα Jazz EP που έγραψα στην Αμερική αλλά και να βγάλω μια σειρά από καινούργια τραγούδια που γράφουμε τώρα με την μπάντα που θα ακούσετε στον Σταυρό».

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο που έχεις;

«Δεν σκέφτομαι μεγάλα πράγματα, θέλω όμως αυτήν την μπάντα που έχω τώρα να την ταξιδέψω πολύ στην Ευρώπη και όπου αλλού μας θέλουν στον κόσμο! Αμερικές, Ασίες και τέτοια ονειρεύομαι!».

Διαβάστε επίσης

Φοίβος Δεληβοριάς: Το παρατσούκλι από τον Κολοκοτρώνη και το ραπάρισμα του Βέγγου

Βασίλης Λέκκας και Παντελής Θεοχαρίδης στον Σταυρό του Νότου Plus