tattoo
Το tattoo έχει αναδειχτεί σε μορφή τέχνης, μία «ζωντανή» γκαλερί γεμάτη από μοναδικές ιστορίες, σχέδια και σύμβολα που αντικατοπτρίζουν το προσωπικό ταξίδι του καθενός
Πηγή: Pixabay
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τατουάζ: Πέντε artists απαντούν στο Newsbomb.gr για trends, στυλ, μυστικά και βαρετά σχέδια

Με αφορμή το 7ο Athens Tattoo Expo στις 10-12 Νοεμβρίου, οι tattoo artists: Alex Gotza, Popi, Christos, Osne και Tolle απαντούν στις απορίες του Newsbomb.gr.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στο τατουάζ, τι πρέπει να ξέρει κάποιος προτού «χτυπήσει» το πρώτο του tattoo και ποιο σχέδιο μπορεί να θεωρείται «βαρετό» από έναν tattoo artist;

Πέντε tattoo artists - που όλοι ξέρουμε και (χρειάζεται να) εμπιστευόμαστε - απαντούν στις ερωτήσεις και στις απορίες μας για την τέχνη, την αισθητική και την κουλτούρα του tattoo, με αφορμή το 7ο Athens Tattoo Expo (7-12/11) στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι.

Οι Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo), Popi (Eternal Mark Tattoo Studio), Christos (Blackline Tattoo), Osne (Dark Side Tattoo Society) και Tolle (Eightball Tattoo) μάς λύνουν απορίες, δίνουν συμβουλές προς... ναυτιλομένους, μας μιλούν για τις τεχνικές τους και φυσικά μάς περιμένουν στη μεγάλη έκθεση του τατουάζ στο Γκάζι.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στο τατουάζ σήμερα;

Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo): Το tattoo είναι μια τέχνη με παράδοση αιώνων. Παλαιότερα τα σχέδια που επιλέγονταν ήταν σε συνάρτηση με τη χώρα που ζούσε κάποιος, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, όπως επίσης και τις συνθήκες ζωής ή κοινωνικής θέσης του (ναυτικοί, αρχηγοί φυλών, πολεμιστές, σκλάβοι, φυλακισμένοι). Τις τελευταίες δεκαετίες, από τη στιγμή που το tattoo έγινε πιο δημοφιλές στον δυτικό κόσμο και πιο διακοσμητικό, δίνοντας βάση στο ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα, μπορούμε να πούμε πως άρχισαν να εμφανίζονται κατά καιρούς και κάποιες προτιμήσεις στα σχέδια. Σήμερα, με την πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο και την άνθιση των social media οι τάσεις υπαγορεύονται από τις εικόνες που προβάλλονται σε πληθώρα, καθοδηγώντας μεγάλο μέρος των επιλογών του κόσμου. Έτσι βλέπουμε πολλά σχέδια βασισμένα σε anime, graphic designs, fine lines tattoos και άλλα copy/paste. Βέβαια, τα σχέδια που ακολουθούν τάσεις και παραμένουν διαχρονικά είναι τα Japanese, American Traditional, NeoTraditional, Blackwork/Dotwork και Realistic.

Popi (Eternal Mark Tattoo Studio): Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ αρκετά και διάφορα styles στα tattoo. Όπως είναι: Μicrorealism, ignorant tattoo, abstract, dotwork, καθώς και neotribalism και cybersigilism, τα οποία μου αρέσουν.

Christos (Blackline Tattoo): Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τάσεις, αλλά διαφορετική και υποκειμενική αντίληψη όσον αφορά το project που θα επιλέξει κάποιος για να έχει για πάντα στο σώμα του. Τα σχέδια και τα project που ο κόσμος επιλέγει ποικίλλουν σε όλα τα στυλ της τέχνης.

Osne (Dark Side Tattoo Society): Το ωραίο και το ενδιαφέρον με το τατουάζ είναι ότι κρατάει μια μοναδικότητα, από σχέδιο σε σχέδιο, από πελάτη σε πελάτη ή από artist σε artist. Οπότε μπορώ να πω ότι καθημερινά δουλεύουμε όλα τα στυλ και μεγάλο πλήθος σχεδίων. Θα έλεγα ότι από πάντα, έτσι και σήμερα στην Ελλάδα μένει ψηλά στις τάσεις το ρεαλιστικό σχέδιο και το black & grey.

Tolle (Eightball Tattoo): Σήμερα οι τελευταίες τάσεις στο tattoo είναι: Fine line, abstract και ignorant tattoos.

Εντυπωσιακό σχέδιο από τον Osne
Εντυπωσιακό σχέδιο από τον Osne


Τι θα συμβουλεύατε κάποιον/κάποια που θέλει να κάνει το πρώτο του tattoo;

Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo): To tattoo είναι κάτι πολύ προσωπικό. Κάποιος λοιπόν, θα πρέπει να το προσεγγίσει με ωριμότητα, μετά από σκέψη, να καταλήξει στο σχέδιο και φυσικά να επιλέξει τον κατάλληλο artist.

Popi (Eternal Mark Tattoo Studio): Δεν ξέρω αν μπορώ να συμβουλεύσω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σίγουρα ο καθένας το βιώνει διαφορετικά σαν εμπειρία και αν θέλουν να κάνουν tattoo πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο τους. Οπότε να μην ανησυχούν εάν έχουν πάρει τη σωστή απόφαση όσον αφορά το σχέδιο, το μέγεθος κτλ.

Christos (Blackline Tattoo): Θα συμβούλευα ειδικά τις νεότερες ηλικίες να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του tattoo artist. Έχοντας σαν γνώμονα πάντα την ποιότητα, τους κανόνες υγιεινής και την εμπειρία του εκάστοτε καλλιτέχνη. Καλώς ή κακώς, το 2023 έχουμε απλόχερα όλη την πληροφόρηση από τα social media και τα tattoo conventions για να επιλέξει το στυλ και τον καλλιτέχνη που του ταιριάζει.

Osne (Dark Side Tattoo Society): Θα τον συμβούλευα να έχει μια ιδέα για το τι θέλει να «βαρέσει». Να κάτσει να ψάξει τι τον εκφράζει, να βρει σχέδια ή έστω να έχει μια εικόνα για το τι θέλει να σχεδιάσει πάνω στο κορμί του. Αυτές τις ιδέες να τις μεταφέρει στον artist που θα επιλέξει και μαζί να βγάλουν κάτι που πραγματικά θα γουστάρει να το βλέπει κάθε μέρα.

Tolle (Eightball Tattoo): Αν κάποιος θέλει να κάνει το πρώτο του tattoo θα τον συμβούλευα να απευθυνθεί σε επαγγελματίες. Και αφού πρώτα δει τη δουλειά τους κι έχοντας κάνει μια γενικότερη έρευνα να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει.

Alex Gotza
O Alex Gotza επιλέγει τα σχέδια που θα «χτυπήσει»

Τι σχέδιο tattoo έχετε βαρεθεί να «χτυπάτε»;

Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo): Μετά από 21 και πλέον χρόνια στο χώρο του tattoo έχω την άνεση της επιλογής των σχεδίων που θα «χτυπήσω». Έχω την ευχέρεια της δημιουργίας μόνο custom made σχεδίων, οπότε δεν αναγκάζομαι να καταφύγω σε έτοιμα και πανομοιότυπα σχέδια.

Popi (Eternal Mark Tattoo Studio): Δεν έχω βαρεθεί να «χτυπάω» κάποιο σχέδιο. Μου αρέσει να «βαράω» tattoo, δεν νιώθω κορεσμένη, ούτε κουρασμένη για οτιδήποτε αφορά το tattoo.

Christos (Blackline Tattoo): Έχω βαρεθεί να «χτυπάω» λιοντάρια! Ήταν μεγάλη πρόκληση αρχικά να κάνουμε πορτραίτα ζώων. Αλλά έχοντας κάνει πλέον πάρα πολλά, το να κάνω ένα ακόμα πορτραίτο λιονταριού με αφήνει λίγο αδιάφορο γιατί δεν μου δίνει την προοπτική να κάνω κάτι διαφορετικό! Για τον ίδιο λόγο δεν θα βαρεθώ ποτέ να κάνω ανθρώπινα πορτραίτα γιατί κάθε φορά είναι μια νέα πρόκληση για μένα!

Osne (Dark Side Tattoo Society): Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω βαρεθεί να «χτυπάω» κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Αλλά επειδή καταλαβαίνω την ερώτηση, θα πω ότι «βαράω» συχνά μικρά σχέδια που είναι απλά, συνηθισμένα και τα βλέπουμε καθημερινά. Όπως π.χ. ένα απλό λουλούδι, ένα σχήμα όπως τρίγωνο ή το σύμβολο του απείρου. Δεν μπορώ να σου πω ότι βαριέμαι να τα «χτυπάω», επειδή ο καθένας το επιλέγει γιατί τον εκφράζει. Έτσι, φροντίζω κι εγώ ακόμα και απλά σχέδια να τα διαφοροποιώ και προσπαθώ να τους δίνω μια μοναδικότητα.

Tolle (Eightball Tattoo): Δεν έχω βαρεθεί κανένα tattoo. Πάντα το κάνω με το ίδιο ενδιαφέρον και πολλή αγάπη.

Από ποιον ή πώς μυηθήκατε στην τέχνη του τατουάζ και τι κάνατε πριν;

Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo): Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα ως graffiti artist, αλλά πάντα και ειδικά κοντά στα 15 μου μπήκε το «μικρόβιο» του tattoo και το όνειρό μου ήταν να γίνω tattoo artist, κάτι το οποίο κυνήγησα. Αργότερα σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου το όνειρό μου άρχισε να πραγματοποιείται καθώς ένας καλός μου φίλος έψαχνε apprentice στο στούντιό του κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω σ’ αυτόν τον χώρο που τόσο ήθελα.

Popi (Eternal Mark Tattoo Studio): Είμαι αυτοδίδακτη, αφού στην Ελλάδα apprenticeship για handpoke δεν θα βρεις. Ξεκίνησα με βίντεο από επαγγελματίες handpokers στο YouTube και με πολλή εξάσκηση πάνω μου και σε φίλους. Πιο πριν είχα σπουδάσει φυσικοθεραπεία και δούλευα και πάνω στον τομέα, αλλά όσον αφορά τη ζωγραφική, το κάνω από παιδί.

Σκορπιός από την Popi
Σκορπιός από την Popi


Christos (Blackline Tattoo): Πάντα θαύμαζα την τέχνη της δερματοστιξίας καθότι είχα πάνω μου αρκετά τατουάζ και μάλιστα πολύ πριν γίνω tattoo artist. Ξεκίνησα από ζωγραφική και αερογραφίες. Κάποια στιγμή μού ήρθε η ιδέα να ασχοληθώ με κάτι που ήδη αγαπούσα και να προσπαθήσω να μπω και σε αυτή την τέχνη.

Osne (Dark Side Tattoo Society): Από μικρός ζωγράφιζα τα πάντα και παντού. Γρήγορα, από μαρκαδόρους και ξυλομπογιές εκεί κάπου στο γυμνάσιο, πέρασα σε σπρέι και για πολύ καιρό μέχρι και σήμερα κάνω γκράφιτι. Αργότερα τελείωσα γραφιστική. Παράλληλα με εργασία στην εστίαση, έκανα κάποιες δουλειές στο κομμάτι της γραφιστικής και κάποια βαψίματα σε διάφορους χώρους. Κάπου εκεί προέκυψε το tattoo. Πριν 6 χρόνια, εντελώς τυχαία όταν με τον φίλο μου τον Γιάννη που βάφαμε μαζί, είπαμε να δοκιμάσουμε κάποια μοτέρ που είχε αγοράσει. Τότε έπιασα μοτέρ για πρώτη φορά στα χέρια μου και από τότε δεν το έχω αφήσει.

Tolle (Eightball Tattoo): Από το 1992 που άρχισα με γοήτευε το ίδιο το τατουάζ. Ό,τι κι αν έβλεπα μου άρεσε. Κι έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω με αυτοσχέδια μηχανήματα. Πριν από αυτό ήμουν μαθητής.

Σε ποιο στυλ/τεχνική εξειδικεύεστε;

Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo): Σε όλα αυτά τα χρόνια είχα την ευκαιρία να δω και να πειραματιστώ σε πολλά στυλ. Από τη δημιουργία και μετά του Dirty Roses μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το στυλ που αγαπάω και με αντιπροσωπεύει είναι το dark Neotraditional, έχοντας επιρροές από Japanese, Black ornamental και traditional στοιχεία.

Popi (Eternal Mark Tattoo Studio): Η τεχνική που εξειδικεύομαι, είναι το handpoke (tattoo χωρίς μηχάνημα) και συγκεκριμένα στο dottism/dotwork και blackwork. Ωστόσο, δεν αρνούμαι σε καμία περίπτωση να δεχτώ και αλλά styles.

Christos (Blackline Tattoo): Το στυλ μου είναι το ασπρόμαυρο ρεαλιστικό. Εξειδικεύομαι πολλά χρόνια τώρα στα πορτραίτα.

O Nτέιβ Γκρολ δια χειρός Christos
O Nτέιβ Γκρολ δια χειρός Christos

Osne (Dark Side Tattoo Society): Το στυλ που μου αρέσει και δουλεύω περισσότερο είναι το black & grey realistic με abstract στοιχεία.

Tolle (Eightball Tattoo): Εξειδικεύομαι στα παραδοσιακά μαύρα τατουάζ, Tribal, Neotribal και Γεωμετρικά.

And last but not least, γιατί να επισκεφθεί κάποιος το 7ο Athens Tattoo Expo;

Alex Gotza (Dirty Roses Tattoo): Όλα τα Tattoo Expo είναι γιορτές της τέχνης του tattoo, όπου μπορούν οι καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με ένα ευρύτερο κοινό. Στο 7ο Athens Tattoo Expo, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά 120 από τους καλύτερους Έλληνες tattoo artists, στην καρδιά της πόλης με πολλά events, dj sets, live acts, graffiti, skate και πολλά happenings. Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Popi (Eternal Mark Tattoo Studio): Σίγουρα, στο Athens Tattoo Expo θα δείτε όμορφες δουλειές και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε artists που θα σας ενδιαφέρουν για την τέχνη τους. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία να ζητήσετε να κάνετε κάποιο tattoo, αφού όλοι θα έχουμε στους πάγκους μας το artwork μας, που θα είναι διαθέσιμο. Η τέχνη του tattoo γενικά είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα, ώστε να έρθετε και να μας επισκεφθείτε στην έκθεση τον Νοέμβριο.

Christos (Blackline Tattoo): Το Athens Tattoo Expo είναι μια γιορτή του tattoo, όπου κάποιος μπορεί να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο της δερματοστιξίας μέσα από τα καλύτερα χέρια της Ελλάδας.

Osne (Dark Side Tattoo Society): Αν ενδιαφέρεσαι να κανείς tattoo ή όχι ακόμα, αν ξέρεις τι θέλεις να κανείς ή το σκέφτεσαι, μια βόλτα από το Athens tattoo expo είναι must. Γιατί θα βρεις αυτό που ψάχνεις, θα πάρεις ιδέες ή θα γεννηθούν καινούριες... θα ανοίξει το μάτι σου, θα δεις και θα γνωρίσεις τους κορυφαίους artists και τις δουλειές όλων.

Σχέδιο του Tolle
Σχέδιο του Tolle

Tolle (Eightball Tattoo): Γιατί οι νέοι θα γνωρίσουν κάποιους από τους καλύτερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και μαζί οι παλιότεροι θα περάσουμε ένα υπέροχο τριήμερο με σχέδια, μελάνια, μουσική και διασκέδαση.

Διαβάστε επίσης

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way στο ντουέτο με τους Depeche Mode

Σπύρος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Όταν σταματήσω να οδηγώ μοτοσικλέτα θα σταματήσω και το θέατρο

«Η Μάγισσα»: Ο Λευτέρης Χαρίτος αποκλειστικά στο Newsbomb.gr λίγο πριν την πρεμιέρα της σειράς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ