ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρθα Καραγιάννη - Γεννήθηκε σαν σήμερα: Ο μοναδικός δραματικός ρόλος της στο σινεμά

H Mάρθα Καραγιάννη στο μιούζικαλ «Γοργόνες και Μάγκες»
H Mάρθα Καραγιάννη στο μιούζικαλ «Γοργόνες και Μάγκες»
Φίνος Φιλμ

Η ταλαντούχα και αγαπημένη Μάρθα Καραγιάννη, η σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και αγαπημένη πρωταγωνίστρια των μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, γεννήθηκε σαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου 1939 στο Κερατσίνι

Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Νοεμβρίου του 1939. Η πολυτάλαντη, τσαχπίνα και εκρηκτική ηθοποιός γεννήθηκε στο Κερατσίνι από γονείς ποντιακής καταγωγής, τη Δόμνα και τον Χαρίλαο.

Από τα 8 της χρόνια η μικρή Μάρθα συμμετείχε στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαρίου-Κωστόπούλου, μαζί με την Ελένη Προκοπίου, δίνοντας παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, που τόσο τη λάτρεψε όπως και οι θεατές, το έκανε το 1955 σε ηλικία 17 ετών στην ταινία «Η Άγνωστος» της Φίνος Φιλμ. Ένα χρόνο μετά, απέκτησε άδεια ηθοποιού ως «εξαιρετικό ταλέντο» και το 1957, πάτησε για πρώτη φορά το θεατρικό σανίδι στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και Ψύλλοι» όπου γνωρίστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη με τον οποίο έμελλε να συνδέσει τη σπουδαία καριέρα της, πρωταγωνιστώντας σε 10 πασίγνωστα και αγαπημένα μιούζικαλ του σκηνοθέτη.

Από τις 42 ταινίες (κωμωδίες και μιούζικαλ) που έπαιξε συνολικά στο μεγάλο πανί, οι 20 ήταν με τη Φίνος Φιλμ. Από αυτές σε μία έπαιξε δραματικό ρόλο κερδίζοντας και πάλι το κοινό.

Ο λόγος για το φιλμ «Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα» όπου η ηθοποιός υποδύεται την τραγουδίστρια «Πέρσα», δίπλα στον Κώστα Καζάκο.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Μάρθα Καραγιάννη χρειάστηκε να προσπαθήσει αρκετά ώστε να πείσει τον Φίνο να της εμπιστευτεί τον συγκεκριμένο ρόλο, καθώς εκείνος είχε τους ενδοιασμούς του. Τελικά το κατάφερε και δικαιώθηκε κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της και αποδεικνύοντας σε όλους τις υποκριτικές της ικανότητες.

Η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκει στον Νίκο Φώσκολο και γυρίστηκε στον Πειραιά. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1969, κόβοντας 241.668 εισιτήρια.

Στο καστ συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί: Μάρθα Βούρτση, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Νίκος Γαλανός, Ελένη Κριτή, Σπύρος Καλογήρου, Σωτήρης Μουστάκας, Χρήστος Δοξαράς, Θεόδωρος Ντόβας, Μαρία Φωκά, Χρήστος Δαχτυλίδης, Νίκος Κικίλιας, Νάσος Κεδράκας, Χρήστος Στύπας, Τζένη Ζαχαροπούλου, Νίκη Μακρή, Άρης Τσιούνης, Χρήστος Καλαβρούζος.

Η ιστορία ακολουθεί τρεις νεαρές αδελφές που διατηρούν μαζί με τη μητέρα τους μια μικρή ταβέρνα στο λιμάνι. Η Πέρσα η πιο δυναμική, έχει σχέσεις με τον σεσημασμένο Ζάχο. Η Τασία περιμένει στο λιμάνι εδώ και χρόνια την επιστροφή του αγαπημένου της. Η Χαρά, ένα αγοροκόριτσο, διστάζει να φανερώσει τα αισθήματά της για τον Αλέκο, ο οποίος τη βλέπει σαν μια καλή παιδική φίλη. Ανάμεσα σε όλους αυτούς, καταλυτικά κινείται ένας άνθρωπος του νόμου, ο Ορφέας, που για χάρη του έρωτα, θα περάσει στο απέναντι στρατόπεδο.

Στην ταινία η Μάρθα Καραγιάννη ερμήνευσε και δύο τραγούδια, τα Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι και Έλα να σβήσεις τη φωτιά του Μίμη Πλέσσα με τη φωνή της Δέσποινας Σταυρουλάκη.


Διαβάστε επίσης