ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Sound Of Freedom: Η ταινία που πήγε κόντρα στα παγκόσμια κυκλώματα σωματεμπορίας

Sound Of Freedom
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου
Feelgood Entertainment

Η ταινία «Sound Of Freedom, Η Μελωδία της Ελευθερίας» είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ που βασίζεται σε αληθινή ιστορία

Η ταινία «Sound Of Freedom, Η Μελωδία της Ελευθερίας», η ταινία που τα κυκλώματα σε όλο τον κόσμο έκαναν το παν να την εξαφανίσουν ώστε να μην μάθει ο κόσμος όσα σοκαριστικά συμβαίνουν στα μεγάλα σαλόνια, είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ που βασίζεται στην απίστευτη αληθινή ιστορία ενός πρώην κυβερνητικού πράκτορα που έφτασε στα άκρα για να σώσει μία ομάδα παιδιών που είχαν πέσει θύμα απαγωγής από κυκλώματα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η καθηλωτική του πλοκή εξιστορεί μία δυνατή ιστορία ηρωισμού ως απόδειξη του ανυποχώρητου πνεύματος όσων αρνούνται να αφήσουν το κακό να θριαμβεύσει. Η ανεξάρτητη ταινία, που γυρίστηκε στην Κολομβία, παρά τον τεράστιο πόλεμο που δέχθηκε προκειμένου να μην κυκλοφορήσει, σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική, σκαρφαλώνοντας στη 10η θέση του box office με 180 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και ανάλογη είναι η πορεία της και σε όποια άλλη χώρα προβάλλεται με το κοινό να βγαίνει συγκλονισμένο από την αίθουσα.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Jim Caviezel μαζί με τους Mira Sorvino, Bill Camp, José Zúñiga και Eduardo Verástegui

H ταινία θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 18 Ιανουαρίου από την Feelgood Entertainment.

Η υπόθεση της ταινίας

Ένας πρώην κυβερνητικός πράκτορας αναλαμβάνει μία εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή για να σώσει δεκάδες παιδιά από κυκλώματα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Διάρκεια: 131’

Η αρχή και η συνέχεια

Το 2015, ο γεννημένος στο Μεξικό και με έδρα το Λος Άντζελες Alejandro Monteverde δεν γνώριζε πολλά για τη μάστιγα της σωματεμπορίας μέχρι που είδε ένα ρεπορτάζ για το θέμα. Αυτά που έμαθε: «Mε συντάραξαν γιατί δεν πίστευα πραγματικά ότι συμβαίνουν» δηλώνει ο σκηνοθέτης. «Δεν μπορούσα να αντιληφθώ στο μυαλό μου πώς συνευρίσκεται ένας ενήλικας με ένα παιδί». Εκείνη τη νύχτα δεν μπόρεσε να κοιμηθεί. Οπότε, το επόμενο πρωί, συζήτησε την επίδραση που είχε το ρεπορτάζ με τη σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών του, την ηθοποιό Ali Landry. Εκείνη τον παρακίνησε να αρχίσει την έρευνα και να γράψει ένα σενάριο. «Σε εκείνη τη φάση, η ταινία λεγόταν ‘The Mogul’ και ήταν αμιγώς μυθοπλαστική» προσθέτει ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος.

Λίγο καιρό μετά, ο παραγωγός της ταινίας, Eduardo Verástegui, συνάντησε τον Tim Ballard, έναν πρώην μυστικό πράκτορα του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας και η ταινία μετουσιώθηκε σε μία ιστορία βασισμένη στην περίοδο που ο Ballard εργάστηκε για την ειδική ομάδα κατά των εγκλημάτων σε βάρος των παιδιών στο διαδίκτυο και επιστρατεύτηκε ως μυστικός πράκτορας στην αμερικανική ομάδα κατά του σεξοτουρισμού με θύματα ανηλίκους. Ο Jim Caviezel συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του Ballard και στο πλευρό του βρίσκουμε τους Mira Sorvino, Bill Camp, José Zúñiga και Verástegui. Εισπρακτικά, η ταινία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες και προσπέρασε υπερπαραγωγές όπως «O Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» (Indiana Jones and The Dial of Destiny) και «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο» (Mission Impossible: Dead Reckoning Part One) στο box office.

Τι δηλώνει για την ταινία ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Alejandro Monteverde

Μιλώντας στο Variety, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Alejandro Monteverde δήλωσε τα εξής:

Πώς συνεργαστήκατε με τον Tim Ballard;

Με κάλεσε ο Eduardo (Verástegui , παραγωγός της ταινίας) και με ρώτησε αν ήξερα για την ιστορία του Tim Ballard. Μου είπε να τον ψάξω στο διαδίκτυο και να τον ξανακαλέσω. Τότε, υπήρχαν τρία ή τέσσερα άρθρα στο διαδίκτυο για εκείνον. Δεν ήταν μία πηγή αντιπαράθεσης, όπως είναι σήμερα, δεν ήταν τόσο δημοφιλής. Ήθελα να τον συναντήσω και να πάρω πληροφορίες για την έρευνά μου. Και όταν τελικά αρχίσαμε να μιλάμε με τον Tim και καθώς ανακάλυπτα περισσότερα για την ιστορία του, συνειδητοποίησα ότι ξεπερνούσε τον μικρό επινοημένο κόσμο που κατέγραφα στο σενάριο. Τον ρώτησα αν μπορούσα να έχω τα δικαιώματα της ιστορίας του. Είχε ενδιαφέρον γιατί βρισκόταν στο Λος Άντζελες για να έρθει σε επαφή με στούντιο. Τον ενδιέφερε να κάνει μία τηλεοπτική σειρά. Του πρότεινα να κάνουμε μία ταινία. Απέκτησα τα δικαιώματα της ιστορίας και τότε άρχισα να γράφω στα αλήθεια. Αργότερα, ο Rod Barr κι εγώ γράψαμε το σενάριο, αλλά πήρε χρόνια γιατί ο Ballard δεν το ενέκρινε. Τελικά, τα βρήκαμε κάπου στη μέση. Το μόνο που ήθελα ήταν να διερευνήσω πόσο ευρύ ήταν το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων, παιδιών καθώς και το ζήτημα της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Κάναμε γύρισμα το 2018 και η ταινία ολοκληρώθηκε το 2019.

Πόσος καιρός χρειάστηκε για να κυκλοφορήσει η ταινία;

Η ταινία ήταν της Fox International, οπότε έμεινε σε εκκρεμότητα μετά την εξαγορά της Fox από την Disney το 2019. Στην πορεία, ο παραγωγός βρήκε χρήματα και έφερε την ταινία ξανά στο προσκήνιο. Ακολούθησε ο COVID-19 και όλα σταμάτησαν. Όλοι λέγανε, πριν ακόμα δουν την ταινία, ότι ο κόσμος χρειάζεται κάτι ευχάριστο. Στην πορεία, οι αδελφοί Harmon (ιδρυτές των Angel Studios) εμφανίστηκαν και είχαν μία τελείως διαφορετική προσέγγιση για την προώθηση της ταινίας. Πρότειναν να βάλουμε ένα βίντεο στο τέλος με τον Jim να μιλάει. Στην αρχή δεν το ενέκρινα, αλλά μου ζήτησαν να τους εμπιστευτώ. Και κλείσαμε τη συμφωνία. Πώς ήταν η συνεργασία με τον πρωταγωνιστή Jim Caviezel; Μία μέρα, ο Jim ήταν στα πρόθυρα του να πάει στο νοσοκομείο. Είχε αρρωστήσει πραγματικά. Αλλά δεν είχα κανένα περιθώριο. Αν δεν έκανα γύρισμα εκείνη τη μέρα, θα χάναμε την τοποθεσία. Οπότε του εξήγησα ότι πρέπει να κάνουμε το γύρισμα. Εκείνος έφερε έναν κουβά, που δεν ήταν να εμφανιστεί στη σκηνή. Έκανε εμετό στα αλήθεια. Περπατούσε με το ζόρι. Οπότε, κατάλαβα ότι έπρεπε να ξαναγράψω τη σκηνή σαν να έχει hangover. Μπόρεσε να μου δώσει μια δυο καλές λήψεις. Ως σκηνοθέτης σέβομαι τον ηθοποιό που θα πεθάνει για τον ρόλο.

Σχεδιάζετε να κάνετε σίκουελ;

Υπάρχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον για να ερευνήσουμε περαιτέρω το ζήτημα, γιατί στην ταινία βλέπουμε μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Αϊτή έχει ενδιαφέρον, οπότε συζητάμε ένα σίκουελ που να επικεντρώνεται στην Αϊτή. Έχει κινηθεί ο Tim στην Αϊτή; Ή θα ήταν ένα spinoff με έναν διαφορετικό χαρακτήρα; Η Αϊτή ήταν μεγάλο μέρος της δουλειάς του Tim. Είχα μπει στον πειρασμό να κάνω την ταινία στην Αϊτή. Αλλά ήθελα να διηγηθώ ένα origin story και το υλικό ήταν πολύ. Έπρεπε να το λήξω εκεί που μπορούσα να φτάσω.

Ποιος είναι ο Alejandro Monteverde

Ο Alejandro Monteverde είναι ένας Μεξικανός σκηνοθέτης, που έγινε γνωστός το 2006 με την ταινία «Bella» (σενάριο/σκηνοθεσία/παραγωγή), που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης το 2004 με τη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «The Last Goodbye». Έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει κι άλλες ταινίες, όπως το αγαπητό στο κοινό «Little Boy» (2015). Το έργο του Monteverde επικεντρώνεται στη οικογένεια και την πίστη, ενώ ο ίδιος εκφράζεται ανοιχτά για την πίστη του. Ο Monteverde ασκεί φιλανθρωπικό έργο και έχει ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Esperanza para los Niños (Ελπίδα για τα Παιδιά) το 2010, που προσφέρει εκπαίδευση και υποστήριξη σε άπορα παιδιά στο Μεξικό.

Ποιος είναι ο Tim Ballard

Ο Tim Ballard έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία ως μυστικός πράκτορας στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, όπου συμμετείχε σε αποστολές με την ειδική ομάδα κατά των εγκλημάτων σε βάρος των παιδιών στο διαδίκτυο (Internet Crimes Against Children/ICAC) και επιστρατεύτηκε στην αμερικανική ομάδα ενάντια στον σεξοτουρισμό με θύματα ανηλίκους. Έχει εργαστεί στις ΗΠΑ και σε διαφορετικές χώρες για να εισχωρήσει σε κυκλώματα εμπορίας παιδιών. Έχει πατάξει δεκάδες τέτοια κυκλώματα και έχει σώσει παιδιά από την πορνεία και τη μαύρη εργασία. Όσο εργαζόταν για την κυβέρνηση, ο Ballard διαπίστωσε πόση ανάγκη υπήρχε για τον αγώνα ενάντια στη σωματεμπορία παιδιών και τη σεξουαλική τους κακοποίηση σε όλο τον κόσμο. Το 2013, μαζί με μία ομάδα πρώην κυβερνητικών πρακτόρων παραιτήθηκε από την ασφάλεια μιας σίγουρης καριέρας και συνέχισε το έργο της διάσωσης άτυχων παιδιών μέσα από το ιδιωτικό ίδρυμα, Operation Underground Railroad. Στο O.U.R., ο Tim έχει συγκεντρώσει μία ομάδα που συνεργάζεται με το κράτος για να σώζει παιδιά. Αυτή η ομάδα υπάρχει σήμερα και λειτουργεί σε όλο τον κόσμο άμεσα και αποτελεσματικά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Alejandro Moneverde Σενάριο: Rod Barr, Alejandro Moneverde Ηθοποιοί: Jim Caviezel, Mira Sorvino, Bill Camp, José Zúñiga, Eduardo Verástegui Διεύθυνση Φωτογραφίας: Gorka Gomez Andreu Μουσική: Javier Navarrete Contact Feelgood