πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα σε ρυθμούς Χριστουγέννων, Μπράιαν Άνταμς, κόμικ και Φόνισσας

Η μεγάλη συναυλία του χειμώνα με τον Μπράιαν Άνταμς, οι δωρεάν δράσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και η έναρξη στης γιορτινής περιόδου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμας Σταύρος Νιάρχος με πλήθος εκδηλώσεων.

Η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της για τα καλά, η διάθεση έχει ανέβει και όλοι ψάχνουμε χρόνο και αφορμή για να κάνουμε τις βόλτες μας στους στολισμένους δρόμους ή να χορέψουμε σε κάποιο pre-xmas πάρτι.

Εκτός από χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, η Αθήνα χορεύει επίσης σε ρυθμούς Μπράιαν Άνταμς, ο οποίος θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ BASKETBALL ARENA (5/12), προτού ανηφορίσει για Θεσσαλονίκη (7/12).

Επίσης, το ηλιόλουστο τριήμερο θα είναι μια καλή ευκαιρία να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο για το μεγάλο φεστιβάλ κόμικ AthensCon (1-3/12).

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, αξίζει οπωσδήποτε μια βόλτα στο στολισμένο κέντρο της Αθήνας για να επισκεφθεί το Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων το οποίο πραγματοποιεί σειρά δράσεων με ελεύθερη είσοδο για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας.

Mουσική

Μπράιαν Άνταμς, ΟΑΚΑ BASKETBALL ARENA

Ο Μπράιαν Άνταμς ξεκινάει την ευρωπαϊκή του περιοδεία από την Ελλάδα με δύο συναυλίες. Ο Καναδός ρόκερ θα δώσει δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστεί στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ BASKETBALL ARENA και στην Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου στο PΑΟΚ SPORTS ΑRΕΝΑ.

Κωστής Μαραβέγιας, VOX

Τα πολυαναμενόμενα πάρτι του Κωστή Μαραβέγια στο VOX είναι γεγονός. Ο πολυαγαπημένος τραγουδοποιός και συνθέτης Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις και ανεβαίνει στη σκηνή του VOX από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:00 για περιορισμένες παραστάσεις.

Ο Κωστής για πρώτη φορά στήνει μια συναυλία-παράσταση, βασισμένη στη δισκογραφία του αλλά και στο τελευταίο του άλμπουμ Portofino που ήδη έχει αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς.

Σταμάτης Κραουνάκης, Θέατρο Άλσος

O Σταμάτης Κραουνάκης επιστρέφει στο Θέατρο Άλσος το φετινό χειμώνα, από την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 20.30, με την παράσταση «Άλσος Κυριακή Οκτώμισι».

Ο μεγάλος δημιουργός θα παρουσιάσει καινούρια και παλαιότερα τραγούδια και διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες.

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης, Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Με διάθεση συγκροτήματος επί σκηνής και επικοινωνίας με όχημα τα τραγούδια, συναντιούνται και φέτος ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης, στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, για περιορισμένες εμφανίσεις.

Θέατρο

Σκηνές από ένα Γάμο, Σύγχρονο Θέατρο

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα Γάμο» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη με το Νίκο Ψαρρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο Σύγχρονο Θέατρο, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς. Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:15, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:15 & Κυριακή 21:15.

Σινεμά

Φόνισσα

Με φόντο μία τοποθεσία του προηγούμενου αιώνα, η κλασική ιστορία της Χαδούλας μεταφέρεται στο παρόν, επιχειρώντας να φέρει στο φως αλλά και να γιατρέψει το διαγενεαλογικό τραύμα που διέπει την ελληνική κοινωνία. Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί μια κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα «Φόνισσα».

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Μαρία Πρωτόπαππα. Η Έλενα Τοπαλίδου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα, η Νίκη Παπανδρέου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Στάθης Σταμουλακάτος και ο Δημήτρης Ήμελλος απαρτίζουν το cast της ταινίας.

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Η ταινία κυκλοφορεί από την Tanweer.

Βιβλίο

Γυναικεία Υπόθεση 3 - Scripta Manent, Λένα Μαντά - Κλαίρη Θεοδώρου

Scripta Manent. Τα γραπτά μένουν... Ειδικά όταν είναι προσεκτικά φυλαγμένα. Εκεί όπου χτυπάει... η καρδιά των πάντων. Ή μάλλον εκεί όπου δεν υπάρχει πια τίποτα. Τίποτα που να μπορεί να χτυπήσει. Τίποτα που να μπορεί να θυμίσει. Τίποτα που να μπορεί να μαρτυρήσει.... Πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποδειχτεί πολύ τρομακτική. Ακόμα και θανατηφόρα.

βιβλίο
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η καρδιά: το πιο σημαντικό –κυριολεκτικά και συμβολικά– ανθρώπινο όργανο. Σύμβολο του έρωτα, της αγάπης, της στοργής. Εκφράζει την επιθυμία, το συναίσθημα, τη συγκίνηση. Ορίζει τη ζωή.

Η ραγισμένη καρδιά: σύμβολο της προδοσίας, της απάτης, της εγκατάλειψης. Εκφράζει τη μοναξιά, τη θλίψη, τη ματαίωση. Ορίζει τον θάνατο.

Τι μπορεί όμως να συμβολίζει μια καρδιά που δε βρίσκεται πια στη θέση της; Χωρίς ουδέποτε μάλιστα να έχει σταματήσει να χτυπά; Η Νόρα Δενδρινού και ο Νικόλας Παναγιωτίδης καλούνται αυτή τη φορά να καταδυθούν σε κόσμους σκοτεινούς και επικίνδυνους. Βυθίζονται εκεί όπου το ένστικτο της επιβίωσης γεννά τον φόνο. Όπου ο θάνατος σημαίνει ζωή. Όπου ο έρωτας γίνεται τρόμος και η αγάπη φυλακή. Όπου η κλασική λογοτεχνία συναντά την… παραλογοτεχνία.

Διότι κάποιες φορές τα τέρατα δεν ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων. Τα τέρατα είναι… οι σελίδες των βιβλίων.

Μην χάσετε

AthensCon, Κλειστό Γήπερο Tae Kwon Do

Tο AthensCon, το μεγαλύτερο συνέδριο κόμικς και ποπ κουλτούρας στην Ελλάδα, επιστρέφει για την έβδομη του χρονιά στις 1, 2 & 3 Δεκεβρίου. Tο Κλειστό Στάδιο Παλαιού Φαλήρου Tae Kwon Do, θα γεμίσει με αγαπημένους ήρωες, χαρακτήρες από ταινίες, βιβλία, κόμικς και video games.

Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων: Εορταστικές δράσεις και ελεύθερη είσοδος για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας.

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας αποτελεί γεγονός που έχει ενταχθεί στον κατάλογο επετείων της UNESCO για το 2023 και οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν την δυνατότητα να το γιορτάσουν μέσα από δωρεάν δράσεις που προσφέρει το Μουσείο Μαρία Κάλλας καθόλη την διάρκεια του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου.

μουσείο Κάλλας

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων θα ανοίξει για τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη προκράτηση θέσης μέσω more.com. Παράλληλα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες με παιδιά 5-12 ετών, ξεναγήσεις στα αγγλικά αλλά και θεματικές ξεναγήσεις από τα μέλη της επιστημονικής του ομάδας.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν με ένα 50’s-60’s celebration street event στην οδό Πετράκη (όπισθεν του Μουσείου Μαρία Κάλλας).

Μύρισε Χριστούγεννα

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 19.00. Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων όλο τον μήνα με αποκορύφωμα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

ΚΠΙΣΝ χριστούγεννα

Το Παγοδρόμιο στο Κανάλι, οι Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, τα πανύψηλα στολισμένα έλατα στην Αγορά και τα φωτισμένα πλατάνια κατά μήκος του Καναλιού, τα Σιντριβάνια που χορεύουν, η μεγάλη γιορτή της 1ης Δεκεμβρίου και η πάντα φαντασμαγορική Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μόνο λίγες από τις εμπειρίες που έχουν γίνει πλέον παράδοση για χιλιάδες επισκέπτες, καθιερώνοντας το ΚΠΙΣΝ σε αγαπημένο χριστουγεννιάτικο προορισμό.

Παράλληλα, από τις 2 Δεκεμβρίου η πιο φαντασμαγορική Παραμυθοχώρα των Χριστουγέννων ανοίγει για 12η χρονιά τις Πύλες της και μας καλεί να κάνουμε τον γύρο του Κόσμου σε ένα Πάρκο! Το Santa Claus Kingdom, επιστρέφει από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου 2024 στο Μ.E.C. Παιανίας.

Santa Claus Kindgom

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο event για όλη την οικογένεια, μας ταξιδεύει στα Χριστούγεννα σε 5 μεγάλες πόλεις του κόσμου. Ετοιμαστείτε να κάνετε carousel κάτω από τον πύργο του Eiffel, συγκρουόμενα πάνω στη London Bridge, Παγοδρόμιο στην Νέα Υόρκη, roller coaster στο Πεκίνο και να συναντήσετε τον Αϊ- Βασίλη πάνω σε Jet Ski στο καλοκαιρινό Sydney.

Διαβάστε επίσης

Στην πρεμιέρα της «Φόνισσας»: «Και ο Παπαδιαμάντης θα έβαζε την υπογραφή του στην ταινία»

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φοράει τα γιορτινά του

Μπράιαν Άνταμς: Προπώληση και τιμές εισιτηρίων για τις συναυλίες του στην Ελλάδα

Χρήστος Θηβαίος στο Newsbomb.gr: «Γιατί θα μείνω για πάντα τερματοφύλακας»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ