MEDIA

Eurovision 2024: Οι φετινές συμμετοχές και το τραγούδι που αναζητεί η Μαρίνα Σάττι

Eurovision 2024: Οι φετινές συμμετοχές και το τραγούδι που αναζητεί η Μαρίνα Σάττι
Instagram

Ο αγαπημένος μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τους Eurofans

Έξι μήνες πριν τη διοργάνωση της Eurovision και οι φανατικοί του θεσμού έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν και να σχολιάζουν τα όσα συμβαίνουν.

Ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στo Μάλμε της Σουηδίας‚ μετά τη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό του 2023, συγκεκριμένα στο Malmö Arena, και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 7 και 9 Μαΐου, και έναν τελικό στις 11 Μαΐου 2024. Είναι η έβδομη φορά που η Σουηδία φιλοξενεί τον διαγωνισμό, αφού το είχε κάνει τελευταία φορά στη Στοκχόλμη το 2016.

Πριν από λίγες ώρες, η EBU ανακοίνωσε πως συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή του μεγαλύτερου μουσικού διαγωνισμού της Ευρώπης με στόχο να κερδίσουν το τρόπαιο και να φιλοξενήσουν την επόμενη χρονιά στη χώρα τους τη Eurovision.

  1. Άγιος Μαρίνος – SMRTV
  2. Αζερμπαϊτζάν – İctimai
  3. Αλβανία – RTSH
  4. Αρμενία – AMPTV
  5. Αυστραλία – SBS
  6. Αυστρία – ORF
  7. Βέλγιο – RTBF
  8. Γαλλία – FT
  9. Γερμανία – ARD/NDR
  10. Γεωργία – GPB
  11. Δανία – DR
  12. Ελβετία – SRG / SSR
  13. Ελλάδα – ΕΡΤ
  14. Εσθονία – ERR
  15. Ηνωμένο Βασίλειο – BBC
  16. Ιρλανδία – RTÉ
  17. Ισλανδία – RÚV
  18. Ισπανία – TVE
  19. Ισραήλ – IPBC/KAN
  20. Ιταλία – RAI
  21. Κροατία – HRT
  22. Κύπρος – RIK
  23. Λετονία – LTV
  24. Λιθουανία – LRT
  25. Λουξεμβούργο – RTL
  26. Μάλτα – PBS
  27. Μολδαβία – TRM
  28. Νορβηγία – NRK
  29. Ολλανδία – AVROTROS
  30. Ουκρανία – UA:PBC
  31. Πολωνία – TVP
  32. Πορτογαλία – RTP
  33. Σερβία – RTS
  34. Σλοβενία – RTVSLO
  35. Σουηδία – SVT
  36. Τσεχία – ČT
  37. Φινλανδία – YLE

Όπως φαίνεται και στην προαναφερθείσα λίστα, το Ισραήλ θα συμμετέχει κανονικά παρά τον πόλεμο και τους φόβους για αποκλεισμό. Αν και θεωρείται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, καθώς οι άνθρωποι της Eurovision προάγουν την ενότητα και έχουν αποδείξει ότι «καταδικάζουν» την κάθε πολεμική εισβολή, έχει ξεκινήσει η εγχώρια διαδικασία για την επιλογή εκπροσώπου. Εκτός μένουν η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια, αλλά και η Ουγγαρία, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον της Ρουμανίας.

Το σλόγκαν παραμένει ίδιο, «United by Music», με τους φανατικούς της Eurovision να έχουν ήδη σχολιάσει ότι χάθηκε η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία.

Όσον αφορά στο σύστημα ψηφοφορίας; Αφού το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του 2023, ο οποίος είδε τη Σουηδία να κερδίζει παρά το προβάδισμα της Φινλανδίας στην τηλεψηφοφορία, πυροδότησε διαμάχη μεταξύ του κοινού, ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NRK ξεκίνησε συνομιλίες με την EBU σχετικά με πιθανή αναθεώρηση της διαδικασίας ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής. Ο Νορβηγός επικεφαλής της αντιπροσωπείας Στιγκ Κάρλσεν, σε μια συνέντευξη, πρότεινε να μειωθεί το βάρος της κριτικής επιτροπής στην τελική βαθμολογία από το τρέχον 49,4% σε 40% ή 30%. Η απόφαση για το εάν και ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν εναπόκειται στην ομάδα αναφοράς του διαγωνισμού και έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2024.

Η Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι που αναζητείται

Η Μαρίνα Σάττι θα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και δημιουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση της ΕΡΤ να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια συμβολική χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, το 1974.

Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν 150 κομμάτια να έχουν κατατεθεί και πλέον να πρέπει να γίνει η τελική επιλογή.

Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκεται και ένα τραγούδι που ετοίμασε για τη γνωστή τραγουδίστρια η ομάδα που έγραψε το Euphoria και το Tattoo της Loreen. Ο Δημήτρης Στάσσος, ο Έλληνας συνθέτης και παραγωγός των νικητήριων τραγουδιών της Loreen, μίλησε στη «Super Κατερίνα».

«Είδα ότι ψάχνουν κομμάτι για τη Μαρίνα Σάττι, πήρα τηλέφωνο τους είπα την ιδέα μου, άρεσε και από εκεί και πέρα άρχισε η δουλειά. Στα αγγλικά είναι, ακόμα δεν έχουμε ελληνικό στίχο», είπε ο ίδιος. «Σκοπεύουμε να βάλουμε και ελληνικό στίχο, θα ήθελα να γράψει τον ελληνικό στίχο η Μαρίνα, αυτός είναι ο στόχος μου», πρόσθεσε. «Το τραγούδι που γράφουμε, είναι urban, hip hop αλλά έχει έθνικ στοιχεία, είναι και ποπ. Έχει φλογέρα και κάποια άλλα όργανα μέσα», κατέληξε.