ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάκτορο των Αιγών: Αποκαλυπτήρια για τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας»

Ανάκτορο των Αιγών: Αποκαλυπτήρια για τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας»

Ανάκτορο των Αιγών: Το πανέμορφο παλάτι ανοίγει τις πύλες του

Το πιο λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας, ανοίγει τις πύλες του στον κόσμο
Μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου αυτού τεχνικού έργου, το ανάκτορο του του Φιλίππου Β’ στις Αιγές ανοίγει τις πύλες του στον κόσμο.

Εφόσον πλέον έχει ολοκληρωθεί το έργο, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο Μουσείο των Αιγών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα στην ιστορία της Μακεδονίας και στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το έργο συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου που πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με αυτεπιστασία. Διήρκεσε από το 2007 μέχρι το 2023 ως συγχρηματοδοτούμενο έργο διαδοχικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 20.300.000 ευρώ.

Επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του έργου σε όλες τις φάσεις ήταν η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγος, η οποία μίλησε στο MEGA.

«Αυτό που μπορώ να αποτιμήσω είναι το τι σημαίνει το μνημείο για την αρχιτεκτονική, η οποία θα ξαναγραφτεί και θα είναι η αφετηρία να αναγνωρίσουν την ισχυρότατη επίδραση των Μακεδόνων στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Ελπίζω να το αγαπήσει ο κόσμος και να έρθουν να το δουν. Να μπει στην εκπαίδευση ώστε να έρθει μία ισορροπία στην αντίληψη της Μακεδονίας. 16 χρόνια είναι ελάχιστος χρόνος για την αναστήλωση. Υπάρχει μία ακόμα φάση, 3 χρόνια περίπου για να είναι τέλειος ο χώρος».