ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σβετλάνα Καζυάν: Η Μαρία Κάλλας είναι η έμπνευσή μου!

Σβετλάνα Καζυάν: Η Μαρία Κάλλας είναι η έμπνευσή μου!

Με αφορμή την παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, συναντήσαμε την υψίφωνο Σβετλάνα Καζυάν, για να μας μιλήσει για τη συμμετοχή της στην συναυλία, την γνωριμία της με τον ΜίκηΘεοδωράκη καθώς και για την καριέρα στον χώρο της όπερας.

Συνέντευξη στη Σίσσυ Γκουρνέλου

Η νεαρή Ρωσίδα σοπράνο αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο της Μόσχας το 2011 και υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Μπολσόι για νέους τραγουδιστές από το 2009.

Πριν από ένα χρόνο κέρδισε το πρώτο βραβείο για νέους τραγουδιστές στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωνητικής της Κίνας και έκτοτε ταξιδεύει ανά τον κόσμο, παίρνοντας μέρος σε παραστάσεις και ερμηνεύοντας μια μεγάλη γκάμα ρόλων.

Ήταν πάντα το όνειρό σου να γίνεις τραγουδίστρια της όπερας;

Όχι, όταν ξεκίνησα δεν σκεφτόμουν να γίνω τραγουδίστρια της όπερας. Αντιθέτως ξεκίνησα τραγουδώντας δημοφιλή μουσική και μετά όταν πήγα στο κολέγιο και άρχισα να σπουδάζω κλασσικό τραγούδι ένιωσα μέσα μου ότι αυτό είναι που μου ταιριάζει καλύτερα από όλα.

Είχα ένα πολύ καλό δάσκαλο, ο οποίος μου έδειξε όσα έπρεπε να μάθω και μετά το μυαλό μου και η καρδιά μου μου έδειξαν ότι πρέπει να ασχοληθώ μόνο με αυτό. Ήταν κάτι πολύ βαθύ και ουσιαστικό.

Τι σε εμπνέει;

Τι με εμπνέει; Η Μαρία Κάλλας! Είναι η εμμονή μου. Έχω μελετήσει πολύ τη φωνή της αλλά και την προσωπικότητά της. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία για τη ζωή της, έχω δει ταινίες και φυσικά έχω ακούσει πολύ Μαρία Κάλλας. Θέλω πολύ να της μοιάσω. Πιστεύω ότι είναι από τις πιο σπουδαίες παρουσίες που έχουν περάσει από τον χώρο μας.

Φοβάσαι όμως τη σύγκριση μαζί της;

Ναι. Πιστεύω ότι ήταν η νούμερο ένα σοπράνο της όπερας. Η καλύτερη. Οπότε η σύγκριση με εκείνη, για μένα τουλάχιστον, είναι αναπόφευκτη. Θέλω να συνεχίσω. Ξέρω ότι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου. Ο στόχος μου όμως είναι να γίνω τόσο καλή όσο ήταν η Μαρία Κάλας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα ερμηνεύσεις έργα του Ιλαρίων Αλφέγιεφ στο Ηρώδειο, συμμετέχοντας στο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Πως νιώθεις για αυτό;

Γνώρισα χθες τον κ. Μίκη Θεοδωράκη. Είμαι ενθουσιασμένη που θα συμμετάσχω σε αυτή την συναυλία. Νιώθω μεγάλη ευθύνη που θα βρεθώ μαζί του στη σκηνή. Γνωρίζω ότι είναι πολύ μεγάλος συνθέτης. Όπως και ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ. Είμαι εντυπωσιασμένη από τη συνάντησή μας. Και περιμένω τη στιγμή που θα ερμηνεύσω τα έργα τόσο μεγάλων συνθετών, στο Ηρώδειο.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Στόχος μου είναι να βρεθώ σε όλες τις μεγάλες όπερες του κόσμου. Θέλω να τραγουδήσω σε όλες τις σκηνές. Ονειρεύομαι να φέρνω χαρά στον κόσμο μέσω της φωνής μου. Όταν τραγουδάς και αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε ο κόσμος που ακούει, καταλαβαίνει και συγκινείται μαζί σου.

Ποιον ρόλο θα ήθελες να ερμηνεύσεις και ακόμα δεν το έχεις κάνει;

Θέλω κάποια στιγμή να μπορέσω να ερμηνεύσω την Αΐντα του Τζουζέπε Βέρντι. Γιατί σήμερα η φωνή μου είναι αρκετά νεανική για ένα τέτοιο ρόλο. Γενικότερα με ενδιαφέρουν οι ρόλοι που έχει γράψει ο Βέρντι. Οι όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ, επίσης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το επάγγελμα σου έχει επηρεαστεί από αυτή;

Φυσικά και έχει επηρεαστεί. Όπως όλα τα επαγγέλματα. Πολλές παραγωγές ακυρώνονται λόγω έλλειψης πόρων και άλλες περιορίζουν τα μεγέθη τους. Όμως παρ’όλα αυτά πιστεύω ότι η κλασσική μουσική έχει τη δύναμη να επηρεάζει τους ανθρώπους. Γνωρίζω αρκετούς που κρατούν από το υστέρημά τους για να πάνε σε μια συναυλία κλασσικής μουσικής.

Κατάγεσαι από τη Ρωσία, όπου πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε την καταδίκη του συγκροτήματος «PussyRiots». Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;

Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Είναι μια ιστορία που απασχόλησε πολύ κόσμο. Εγώ όμως δεν θέλω να δώσω καμία αξία στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην συναυλία θα συμμετάσχει και η χορωδία και ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικών σύγχρονων Ρώσων συνθετών. Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί, έχουν δώσει «ραντεβού» αυτή τη βραδιά με την συμμετοχή διακεκριμένων παγκοσμίως καλλιτεχνών.

Στην ερμηνεία του έργου συμμετέχουν ως σολίστ ο Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής) και ο Δημήτρης Καβράκος(Ψάλτης), και ως αφηγητής ο Σταύρος Ζαλμάς.

Σολίστ στην ερμηνεία των έργων του Αλφέγιεφ εκτός από την υψίφωνο ΣβετλάναΚαζυάν θα είναι και η μεσόφωνος ΜαρίταΠαπαρίζου.

Στη συναυλία, στην οποία αρχιμουσικός θα είναι ο Λουκάς Καρυτινός, συμπράττουν:

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (διδασκαλία: Σταύρος Μπερής)

Η Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ (διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας)

Η Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου (διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού)

και Σολίστ παραδοσιακών οργάνων

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις».