ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ερωτικό-Ένα μονόπρακτο για τη μειονότητα»

«Ερωτικό-Ένα μονόπρακτο για τη μειονότητα»
Σε ειδική εκδήλωση στον Ιανό, στην πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάστηκαν οι διαδρομές...

Σε ειδική εκδήλωση στον Ιανό, στην πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάστηκαν οι διαδρομές των μεταναστών τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη «όταν τα νυχτολούλουδα ανοίγουν» και «κλείνουν οι ιβίσκοι» καταγράφει ο δημοσιογράφος και ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού, Γιώργος Μελίκης, στην ποιητική του συλλογή «Ερωτικό-Ένα μονόπρακτο για τη μειονότητα» και στην έκθεση ζωγραφικής με τον ίδιο τίτλο.
Η ποιητική συλλογή εδράζεται στην πόλη, σε διαδρομές φανερές και εφήμερες. Πρωταγωνιστές είναι οι μετανάστες, που έχουν διαφορές στην προέλευση και στα βιώματα, αλλά ένα κοινό σημείο, δεν είναι ντόπιοι. Ζουν την αληθινή ζωή, τον έρωτα, τη νύχτα, που «πιστεύει στην ανοχή».

Η ματιά του ποιητή είναι ανθρωποκεντρική και οι λέξεις απλές και ειλικρινείς. Ο ποιητής εντοπίζει, παρακολουθεί, σχολιάζει, ουρλιάζει.

Η έκθεση ζωγραφικής οδηγεί το βλέμμα σε τρεις ενότητες: Οι απλωμένες μπουγάδες, που ταξιδεύουν την μνήμη στην εποχή που τις συναντούσαμε στις αυλές. Χαρακτηριστικές φιγούρες από κοινωνικοταξικό αισθησιακό χώρο. Συνθέσεις με το γράμμα Θ, το αρχικό γράμμα της Θεσσαλονίκης, όλο καμπύλες και με αισθησιακή παραπομπή.

Τα έργα παρουσιάζουν με προβοκατόρικο τρόπο νυχτόβιες αναζητήσεις, υποσχέσεις,

ερωτικές ολοκληρώσεις και επιχειρήσεις σκούπα.

Ο Γιώργος Μελίκης ως ζωγράφος, σύμφωνα με τον Μανόλη Γιανναδάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος εικαστικών τεχνών του ΑΠΘ, δεν εντάσσεται στους ναϊφ ζωγράφους, είναι ένας λαϊκότροπος καλλιτέχνης που δεν δεσμεύεται από σχολές.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση για την παρουσίαση είχαν το προνόμιο να ακούσουν το υστερόγραφο του «Ερωτικού», που έγραψε ο Γιώργος Μελίκης την Πέμπτη.

Το έργο είναι μεταφρασμένο στην ίδια έκδοση σε τρεις γλώσσες: ρωσικά από τον Ορέστη Αγγελίδη και τη Σοφία Προκοπίδου, αλβανικά από τον πρώην γενικό γραμματέα του αλβανικού υπουργείου Πολιτισμού, Λουάν Ζήκα, που μίλησε και στην εκδήλωση, και τουρκικά από την Αγγέλα Φωτοπούλου.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, οι συγγραφείς Θανάσης Τριαρίδης, Δημήτρης Δημητριάδης και ο κ. Γιανναδάκης, ενώ παραβρέθηκαν οι ποιητές Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Αλισάνογλου, κ.α.