ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Ιλιάδα» για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο από τον Στ. Λιβαθινό

Η «Ιλιάδα» για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο από τον Στ. Λιβαθινό

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται φέτος στο σύγχρονο θέατρο, το έπος του Ομήρου «Ιλιάδα».

Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες τής «Ιλιάδας» και την εξαίρετη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο «Συνεργείο».

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;

Είναι τα ερωτήματα που απασχόλησαν τον Στάθη Λιβαθινό και την ομάδα των συνεργατών του, οι οποίοι αφηγούνται σε μια πεντάωρη παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου , τη μουσική σύνθεση ο Λάμπρος Πηγούνης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Ερμηνεύουν οι: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας και Γιώργος Χριστοδούλου.

Η «Ιλιάδα» θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ’) από 4 έως και 8 Ιουνίου 2013, στις 20.00.