ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Πρέσπες τιμούν τη Μελίνα

Οι Πρέσπες τιμούν τη Μελίνα

Με μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο της Μελίνας Μερκούρη θα ξεκινήσουν εφέτος τα Πρέσπεια.

Λίγους μήνες προτού συμπληρωθούν τα 20 χρόνια από τον θάνατό της (Μάρτιος του 2014) προετοιμάζεται το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη της που θα παρουσιαστεί στις Πρέσπες με πρωτοβουλία του Γιώργου Λιάνη.

Ο εμπνευστής και ιδρυτής του τοπικού φεστιβάλ είχε υποδεχθεί τη Μελίνα στις Πρέσπες το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της και είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να τιμήσει τη μνήμη της. Φαίνεται ότι έφθασε η ώρα. Αλλωστε οι καιροί το απαιτούν. Σε μια εποχή κρίσης και βαθιάς πολιτιστικής νάρκης και μόνο η ανάμνηση του πάθους, του ενθουσιασμού και της αγάπης της για τους ανθρώπους πιθανόν να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και - γιατί όχι; - να μας ξεσηκώσει, να μας αφυπνίσει.

«Μελίνα: Οπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα...» είναι ο τίτλος της παράστασης που μοιράζεται ανάμεσα στην πρόζα και στα τραγούδια, με επίκεντρο την ίδια, τις σκέψεις της, τις φράσεις της, τους αγώνες της και φυσικά τις ταινίες, τις παραστάσεις και τις μουσικές της.

Η Μαρία Ναυπλιώτου και η Ελλη Πασπαλά έχουν αναλάβει το αντίστοιχο κομμάτι, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση μίμησης της Μελίνας. Αλλωστε η καθεμιά, με την υποκριτική της η πρώτη, με τη φωνή της η δεύτερη, θα αποδώσουν και θα ερμηνεύσουν πτυχές αυτής της γοητευτικής προσωπικότητας. Πολλώ δε μάλλον που ούτε η Μαρία Ναυπλιώτου στερείται φωνής ούτε η Ελλη Πασπαλά θεατρικότητας.

Ο Στρατής Πασχάλης ανέλαβε να γράψει τα κείμενα της παράστασης - αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας σε δημοσιογραφικά κυρίως αρχεία. Γιατί η βασική ιδέα της παραγωγής θέλει τη Μελίνα αντιμέτωπη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους. Το πλήθος γύρω της, σαν Χορός, στέκεται και θέτει ερωτήματα. Για τη ζωή, για την τέχνη, για την πολιτική. Και εκείνη απαντά.

Οι απαντήσεις προέρχονται από συνεντεύξεις της Μελίνας Μερκούρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα γίνεται μια αναδρομή στη ζωή και στην καριέρα της στη μεγάλη οθόνη και στη σκηνή, καθώς και στην πολιτική, ενώ δεν λείπουν και οι συναντήσεις της με τις μεγάλες προσωπικότητες του καιρού της. Το μουσικό σκέλος του αφιερώματος επιμελείται ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Αυγούστου στις Πρέσπες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πρέσπεια, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (4 Σεπτεμβρίου) και στο Ηρώδειο (7 και 8 Σεπτεμβρίου). Στόχος της παραγωγής είναι να παιχτεί στο Badminton τον Μάρτιο του 2014, ενώ η ιδέα να ταξιδέψει σε μέρη που αγάπησε πολύ η Μελίνα Μερκούρη στο εξωτερικό δεν είναι διόλου απίθανη. Για την εκδήλωση συνεργάζονται το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Πρεσπών και η ADaM Productions του Θεάτρου Badminton.

Πλάι στη Μαρία Ναυπλιώτου παίζουν ο Γιάννης Στάνκογλου, καθώς και οι Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, μαζί με ένα σύνολο δώδεκα χορευτών. Μαζί με την Ελλη Πασπαλά θα τραγουδήσει η Ηρώ Σαΐα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.