Ανεβαίνει ξανά «Το Θερμοκήπιο» του Λευτέρη Βογιατζή

Newsbomb

Η τελευταία συγκλονιστική παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή, «Το Θερμοκήπιο», αν και δεν πρόλαβε να παιχτεί παρά μόνο δύο μήνες έγραψε ιστορία.


Τώρα, ανεβαίνει ξανά στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου.

Ο Λευτέρης Βογιατζής ετοιμαζόταν να την ανεβάσει ξανά τον περασμένο Απρίλιο, με νέα διανομή και τίποτε, δεν τον σταματούσε: ούτε η ασθένειά του ούτε οι επώδυνες θεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν. Μέχρι το τέλος του, στις 2 του περασμένου Μάη, ο εκλεκτός του ελληνικού θεάτρου, μαχόταν με όλα του τα μέσα για τις πρόβες που «έτρεχαν», τους ηθοποιούς του, που ήταν πάντα στο πλευρό του με αγάπη και αφοσίωση. Ήταν πολλοί οι θεατές που στερήθηκαν την παράσταση και τον Λευτέρη Βογιατζή σε μια από τις πιο δυνατές ερμηνείες του, στον ρόλο του διεφθαρμένου, ύπουλου διευθυντή ενός κλειστού -αυταρχικού ιδρύματος (μεταξύ ψυχιατρείου και σωφρονιστηρίου), με σκοπό την κοινωνική «ανάνηψη» των έγκλειστων «ασθενών».

Ένα έργο πολιτικό, που έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ το 1958 και καταχώνιασε στο συρτάρι του για μια εικοσαετία. «Ήταν φαντασία όταν το έγραψα αλλά τώρα, νομίζω, είναι πολύ πιο σχετικό. Το πρόλαβε η πραγματικότητα», είχε σχολιάσει ο νομπελίστας δραματουργός όταν πρωτοανέβασε το έργο, το 1980 στο Λονδίνο. Μια μαύρη πολιτική φάρσα, με υπονομευτικό χιούμορ, «ανατριχιαστικά» προφητική για την ανθρώπινη χειραγώγηση, την ασυδοσία και τις ίντριγκες που αναπτύσσονται και ευοδώνονται μέσα στους κρατικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, την διαφθορά και το κυνισμό του ανώτερου προσωπικού και τη δουλοπρέπεια των υφισταμένων, που «θεραπεύουν» την κοινωνική ανυπακοή.

Ο Λευτέρης Βογιατζής ανέβασε το έργο στη νέα του Σκηνή το 2011. Η παράσταση γέμισε το θέατρο της οδού Κυκλάδων. Δύο χρόνια μετά την πρώτη πρεμιέρα πέθανε χτυπημένος από καρκίνο. Σύμφωνα με δική του επιθυμία, θάφτηκε φορώντας το μουστάκι του Ρουτ, από αυτόν τον ύστατο ρόλο του.

Το Φεστιβάλ Αθηνών στο αφιέρωμα που επιφυλάσσει αυτές τις ημέρες στον Λευτέρη Βογιατζή, ενέταξε στο πρόγραμμά του «Το Θερμοκήπιο» (από τις 22 έως 26 Ιουλίου, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.)

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved