ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μιχάλης Γιαννάτος: Ένας σπουδαίος καρατερίστας

Μιχάλης Γιαννάτος: Ένας σπουδαίος καρατερίστας

Ο Έλληνας ηθοποιός από την Κωνσταντινούπολη γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1941. Έφυγε από την Πόλη για να έρθει στην Ελλάδα το 1964 την περίοδο της μακράς περιόδου εξόντωσης των Ελλήνων της πόλης και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου.

Υπήρξε χαρακτηριστική φυσιογνωμία στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς ήταν από τους λίγους που βγήκε από τα εγχώρια καλλιτεχνικά σύνορα.

H πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι», του Γιώργου Ζερβουλάκου, με βοηθό τον Βαγγέλη Σερντάρη και πρωταγωνιστές τους Φούντα και Κοντού. Μαθητής ακόμα, έπαιξε με τον Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης».

Είχε συμμετάσχει σε πάρα πολλές σειρές της τηλεόρασης. Ήταν επίσης από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αφού είχε πάρει μέρος σε όλες τις ταινίες του.

Μερικές από τις διεθνείς του συμμετοχές ήταν «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου», «Το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», «Μόναχο» κ.ά. ενώ συνεργάστηκε με τους Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουζ και πολλούς άλλους.

Κλειδί για τις υψηλές συνεργασίες του με σκηνοθέτες όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Άλαν Πάρκερ.

Ήταν πολύγλωσσος καθώς μιλούσε άπταιστα τουρκικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Να σημειωθεί ότι εκτός από ηθοποιός είχε εργαστεί και ως καθηγητής αγγλικών.

Συνολικά συμμετείχε σε 27 ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και σε 73 ελληνικές, μεταξύ των οποίων στην «Πολίτικη κουζίνα», «Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων» και συμμετείχε και σε περίπου 100 σειρές.

Ο Μιχάλης Γιαννάτος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό και αξιοζήλευτο έργο.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος