ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για την Ιλιάδα στις 6/11 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πρεμιέρα για την Ιλιάδα στις 6/11 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου του Στάθη Λιβαθινό θα ανέβει στις 6 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια τετράωρη –περίπου- παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος, μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο;

Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα.

Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Η «Ιλιάδα» παρουσιάζεται από την Polyplanity Productions στο Δημοτικό Θέατρο Περαιά από τις 6 Νοεμβρίου Σεπτεμβρίου 2013, για λίγες παραστάσεις.

H Tαυτότητα της Παράστασης

Μετάφραση

Δ. Ν. Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία

Στάθης Λιβαθινός

Σκηνική Διασκευή & Επεξεργασία

Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης

Σκηνικά - Κοστούμια

Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική σύνθεση & Σχεδιασμός ήχου

Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί

Αλέκος Αναστασίου

Κινησιολογική προετοιμασία & Πολεμικές τέχνες

Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν

Επιμέλεια κίνησης Pauline Huguet

Ερμηνεύουν

Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης , Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου.

Kρουστά Μανούσος Κλαπάκης

Βοηθοί σκηνοθέτη Σοφία Γαλανάκη, Νεφέλη Μυρωδιά

Βοηθός σκηνογράφου Τίνα Τζόκα

Παραγωγή POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου