ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο «Εμπορικόν»

«Η κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο «Εμπορικόν»

Την Τρίτη 18 Μαρτίου θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο «Εμπορικόν» η τρίτη δουλειά για την οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους –σχηματίζοντας μια άτυπη, μα ισχυρή ομάδα – ο Δημήτρης Καταλειφός και η Ελένη Σκότη.

Πρόκειται για το έργο του Χάρολντ Πίντερ, με τίτλο «Η κολεξιόν», που αφορά μια ιστορία απιστίας η οποία βρίθοντας στοιχείων χιούμορ, θρίλερ και κοινωνικής κριτικής, αναδεικνύει τη διάσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασίωση, την αλήθεια και το ψέμα, την εξουσία και την υποταγή.

Γραμμένο το 1960, το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC. Οι τέσσερις ήρωες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ανήκουν στην καλή κοινωνία του Λονδίνου και ασχολούνται με τον χώρο της μόδας. Η ισορροπία της ζωής τους διαταράσσεται ξαφνικά από τις υποψίες μιας ερωτικής απιστίας. Θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το τι πραγματικά συνέβη, αν και η «αλήθεια» είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί. Ο Πίντερ κινεί αριστοτεχνικά τους ήρωες σ' ένα πλαίσιο υπαρξιακής μοναξιάς, με την οποία εν τέλει έρχονται αντιμέτωποι.

Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975 από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνωα Βολανάκη και το 1999 στο Θέατρο της Άνοιξης από τον Νέο Λόγο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, και στις δύο παραστάσεις με τίτλο «Επίδειξη μόδας».

Φέτος ανεβαίνει για τρίτη φορά, από την Ελληνική Θεαμάτων σε καινούρια μετάφραση του Δήμου Κουβίδη, σκηνικά και κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και σχεδιασμό φωτισμών του Νίκου Βλασόπουλου.

Μαζί με τον Δημήτρη Καταλειφό συμπράττουν επί σκηνής η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και ο Δημήτρης Μοθωναίος.

Η «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» ωστόσο του Τέρενς Ράτιγκαν, που έκανε πρεμιέρα τα Χριστούγεννα στο ίδιο θέατρο (σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με τους Δημήτρη Καταλειφό, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κυριάκο Ψυχαλή, Άγη Εμμανουήλ, Μαρία Καλλιμάνη, Βύρων Σεραϊδάρη, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο,) δεν θα κατεβάσει αυλαία, καθώς οι δύο παραστάσεις θα παίζονται ταυτόχρονα, σε διαφορετικές μέρες.

Τιμές εισιτηρίων: 18ευρώ (πλατεία), 12ευρώ (φοιτητικό), 10ευρώ (ανέργων- απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας, αγορά μόνο από το ταμείο του θεάτρου και το ταμείο του Παλλάς).

Διαβάστε επίσης:

Η παράσταση «To Κλέφτικο» στο ΒΙΟS