ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσημος προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας ο Βασίλης Αλεξάκης

Επίσημος προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας ο Βασίλης Αλεξάκης

Στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των σύγχρονων τάσεων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, εντάσσονται οι διαλέξεις και επαφές που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουδαπέστη, ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας, που ζει στο Παρίσι, Βασίλης Αλεξάκης, ως επίσημα προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας, το οποίο διοργανώνεται στην ουγγρική πρωτεύουσα έως τις 28 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στο Φεστιβάλ, η ταινία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» έκανε στη Βουδαπέστη την πρεμιέρα της σε διεθνές κοινό, ανοίγοντας μάλιστα το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, στο οποίο υπήρξε και αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο και ειδικότερα σε ταινίες μικρού μήκους.

Στην κεντρική διάλεξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Βουδαπέστη, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης μίλησε για την ιδιαιτερότητα της λογοτεχνικής γραφής και της παρουσίας του ίδιου ανάμεσα σε δύο μεγάλες γλώσσες, όπως η ελληνική και η γαλλική, τονίζοντας τη σημασία τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση όλων των γλωσσών, με βάση μια καταγωγική τους συσχέτιση στο βαθιά ανθρώπινο και πρωταρχικό φαινόμενο της επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμικών και άλλων ανταλλαγών.

Κατά την επίσκεψή του στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Eotvos Lorand» ο συγγραφέας συνομίλησε με τους φοιτητές και τους καθηγητές του Τμήματος και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής γλώσσας στους Ούγγρους φοιτητές και τα ιδιαίτερα κίνητρα τους για την εκμάθησή της.

Επισκέφθηκε, επίσης, το Γαλλικό Τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου, συνομιλώντας με τους φοιτητές για τις σύγχρονες μεθόδους γραφής, αλλά και τη λογοτεχνική ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές της.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Βουδαπέστη, ο Βασίλης Αλεξάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και στελέχη της «Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας» στα γραφεία της ένωσης, ενώ επισκέφθηκε το συμπληρωματικό ελληνικό σχολείο, συνομιλώντας με τους μαθητές του και τους δασκάλους τους και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του σχολείου. Επίσης του προσφέρθηκαν εκδόσεις του «Ιδρύματος Έρευνας Ελλήνων Ουγγαρίας» σχετικά με την ιστορία και την παρουσία του ελληνισμού στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: «Οι Ανθρώπινες Φωνές»