ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλαμάτα: 10 χρόνια Festival Μηδέν!

Καλαμάτα: 10 χρόνια Festival Μηδέν!

Το Video Art Festival Μηδέν ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να πλημμυρίσει με κινούμενες εικόνες και πολύχρωμες ιδέες το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας παρουσιάζοντας και φέτος ένα δυναμικό πρόγραμμα σύγχρονης βιντεοτέχνης από όλον τον κόσμο, από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια του, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο πορείας στην ελληνική και διεθνή εικαστική σκηνή και θέτοντας νέους στόχους για το μέλλον. Στην επετειακή αυτή διοργάνωση, το κοινό της Καλαμάτας -και όχι μόνο- θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 250 έργα βιντεοτέχνης από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "το Festival Μηδέν, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα. Το φεστιβάλ δέχεται σταθερά τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 1000 συμμετοχές από περισσότερες από 40 χώρες σε κάθε του διοργάνωση και είναι πλέον γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους παγκοσμίως, με τις προσκλήσεις για συνεργασία και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ σε σημαντικές διοργανώσεις στο εξωτερικό να αυξάνονται συνεχώς. Τον τελευταίο χρόνο το φεστιβάλ προσκλήθηκε να παρουσιάσει προβολές ενοτήτων του σε Ρωσία, Ιταλία, Περού, Φιλανδία, Ισπανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Νορβηγία κ.α. ενώ ήδη υπάρχουν και άλλες προγραμματισμένες προτάσεις συνεργασίας".

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά σε χώρους του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, αυτή τη φορά όμως οι κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ μετακομίζουν στην πλατεία Όθωνος, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή (από το μηδέν πάντα!) σε ένα νέο χώρο.

Ανάμεσα στους βασικούς θεματικούς άξονες του φετινού προγράμματος οι ενότητες "Build your own world", "F for female", "Dance I & ΙΙ", "Loading animation", "Color", "Mind Landscapes", "Still Life", "I never promised you a real garden", "Get Over It".

Επίσης, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στην Ελληνική βιντεοτέχνη ("Μην είναι τα ψηλά βουνά; I και ΙΙ"), ένα αφιέρωμα στη φοιτητική δημιουργία, ένα μεταμεσονύκτιο αφιέρωμα στην αγάπη χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, με έμφαση στους προβληματισμούς -και τα προβλήματα- της LGBT κοινότητας ("LOVE") και ένα ειδικό αφιέρωμα στις πρώτες ταινίες μικρού μήκους διάσημων σκηνοθετών της 7ης Τέχνης από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse.

Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ και επιμελητές του εξωτερικού για φέτος: το Oslo Screen Festival/Νορβηγία, το φεστιβάλ Cologne OFF/Γερμανία, η πλατφόρμα CYLAND/Ρωσία και οι επιμελήτριεςRaffaella Barbato/Ιταλία και Kika Nicolela/Βραζιλία.

Παράλληλες εκδηλώσεις, ειδικές προβολές και αφιερώματα θα φιλοξενηθούν επίσης κατά τη διάρκεια του τριημέρου και σε άλλους χώρους του Ιστορικού Κέντρου (Καλλιτεχνικό Στέκι, dk design studio, Barfly), ενώ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου REX θα λάβει χώρα μια ειδική παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του φεστιβάλ σε συνδυασμό με ομιλία του αντιπρύτανη της ΑΣΚΤ (και πρωτοπόρου καλλιτέχνη των Νέων Μέσων) Μάνθου Σαντοριναίου, με τίτλο " Ήτανε μια φορά ένα φεστιβάλ ή οι μεγάλες διοργανώσεις στην εποχή της κρίσης" (Πέμπτη 3/7).

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης:

Ο «Ερασιτέχνης Ζιγκολό» του Τζον Τορτούρο στο 4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου

STR8 Forward Muzic Fest 2014!