ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκτίθεται στις ΗΠΑ ο «Ποσειδών» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Εκτίθεται στις ΗΠΑ ο «Ποσειδών» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Το εμβληματικό γλυπτό «Ποσειδώνας» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, έργο του 1958, εγκαταστάθηκε από τον περασμένο Ιούλιο σε μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο.

Τώρα μένει να γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του έργου, την 1η Οκτωβρίου.

Ο «Ποσειδώνας» έχει διαστάσεις 3,90 μ. ύψος, 3,00 μ. πλάτος και είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα. Το γλυπτό προσφέρθηκε από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον ως δωρεά και είναι το πρώτο έργο Έλληνα γλύπτη εγκατεστημένο σε δημόσιο χώρο.

Ο λόγος που ο «Ποσειδώνας» δεν τοποθετήθηκε ποτέ στην Ομόνοια, ήταν «κατά την άποψη του Γ. Ζογγολόπουλου πολιτικός , διότι αρνήθηκε να παραλάβει παράσημο από τα χέρια του τότε Βασιλέα Παύλου» αποκάλυψε σήμερα στην παρουσίαση της δωρεάς, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, Ν. Θεοδωρίδης.

Την ημέρα των αποκαλυπτηρίων στους χώρους της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, όπου έχει τοποθετηθεί ο «Ποσειδών», θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στον Γιώργο Ζογγολόπουλο -η πρώτη που γίνεται στις ΗΠΑ- με φωτογραφίες έργων μεγάλων διαστάσεων τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και αλλού.

Η έκθεση θα δώσει μια πρώτη ευκαιρία γνωριμίας στο αμερικανικό κοινό, με την πρωτοτυπία, τη δύναμη και το μοντερνισμό που χαρακτηρίζει το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, και το «πολιτιστικό φορτίο» που το συνοδεύει, όπως τόνισε ο Ν. Θεοδωρίδης.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ο μισός λόφος δεν έχει ερευνηθεί ακόμα