ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεταμορφώσεις των Αθηνών» στο Μουσείο Ηρακλειδών

«Μεταμορφώσεις των Αθηνών» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Με την έκθεση φωτογραφίας «Μεταμορφώσεις των Αθηνών, Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950» και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, έγιναν στις 16 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του νέου χώρου τέχνης και πολιτισμού του Μουσείου Ηρακλειδών.

Με τη λειτουργία του καινούργιου κτηρίου, το μουσείο γιορτάζει τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας του καθώς και τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν δεκάδες εκπρόσωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Η έκθεση φωτογραφίας, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Χάρης Γιακουμής, αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στην πολεοδομική και οικιστική ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών και ολοκληρώνεται με μια μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της πρωτεύουσας, του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας Νίκου Βατόπουλου.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται περισσότερες από εκατόν τριάντα αυθεντικές φωτογραφίες μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της φωτογραφικής τέχνης. Το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και επτά στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και δύο εκπληκτικές συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό.

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο: 8.000 μπαλόνια φωτίζουν το Τείχος (pics&vid)