ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ήχοι του Τείχους του Βερολίνου στη Θεσσαλονίκη

Οι ήχοι του Τείχους του Βερολίνου στη Θεσσαλονίκη

Έχουν ήχο τα τείχη;

Αν είναι σαν αυτό του Βερολίνου που χώριζε επί 28 χρόνια (από τις 13 Αυγούστου του 1961 ως τις 9 Νοεμβρίου του 1989) τη Γερμανία, την Ευρώπη – αλλά και τον κόσμο ολόκληρο σε δύο κόσμους, τότε... αποκτούν.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του, ο ήχος του Τείχους ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο θυμίζοντας το χειρότερο - γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού πολέμου στον κόσμο τον προηγούμενου αιώνα.

Χάρη σε μια εικαστική-ηχητική εγκατάσταση του καλλιτέχνη -κινηματογραφιστή Lutz Becker, η... φωνή του τείχους φτάνει από την ερχόμενη Παρασκευή (7 Νοεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη.

Για μέρες μετά τις 9 Νοεμβρίου 1989, οπότε και έπεσε το τείχος του Βερολίνου, χιλιάδες κόσμου απέσπασαν κομμάτι, κομμάτι τα διάφορα γκράφιτι που για χρόνια έστεκαν εκεί. Αυτοί οι ιδιαίτεροι ‘τειχοκόποι’ –όπως τους χαρακτηρίζει ο καλλιτέχνης- λάξευσαν την επιφάνεια του τείχους στο σύνολό της.

Αυτοί οι ήχοι αποτέλεσαν και το αντικείμενο του έργου του Lutz Becker, το οποίο καταγράφηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση ‘After the Wall’ στο Moderna Museet στη Στοκχόλμη, το 1999. Το τεράστιο μπετόν λειτούργησε ως συμπαγής μάζα, με την δικιά του ακουστική και τη δικιά του ηχώ, μέσα από το ανηλεές σφυροκόπημα.

«Τα τείχη συνήθως είναι βουβά. Το Τείχος του Βερολίνου απέκτησε την ώρα της καταστροφής του φωνή», περιγράφει ο Lutz Becker, καλλιτέχνης-κινηματογραφιστής, την ηχητική του εγκατάσταση με τίτλο: «Μετά το Τείχος/ After the Wall» που θα φιλοξενηθεί στον εξωτερικό χώρο, μπροστά από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) του ΚΜΣΤ, 7-8-9 Νοεμβρίου, ενώ 10-11-12 Νοεμβρίου το… Τείχος θα μεταφερθεί στο προαύλιο του Goethe Institut Θεσσαλονίκης.

Τα ηχητικά αποσπάσματα προέρχονται από διάφορα σημεία του τείχους, όπως η πλατεία Potsdamer, η Invalidenstrasse, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το πλέον γνωστό Checkpoint Charlie. Με ήχο αποτυπώνεται ακόμη και η νύχτα στο τείχος.

Σχετικές ειδήσεις