ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H καρναβαλική «Αλφαβητοπαρέλαση» της Καβάλας! (pics)

H καρναβαλική «Αλφαβητοπαρέλαση» της Καβάλας! (pics)

Μια εκδήλωση, η οποία πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε σαν μια μαθητική γιορτή και με την ισχνή συμμετοχή λιγοστών σχολείων της πόλης, εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες καρναβαλικές δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Κανείς από τους διοργανωτές της 1ης αποκριάτικης «Αλφαβητοπαρέλασης» δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια απήχηση που θα είχε τα επόμενα χρόνια η πρωτοβουλία, που δειλά δειλά ξεκίνησαν και υλοποίησαν το 2006 τα μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Καβάλας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών «Artattack», το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τη συμπαράσταση του Δήμου Καβάλας και πολλών εθελοντών.

Η εορταστική εικόνα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα παιδικά χαμόγελα, τα πολύχρωμα κοστούμια, τα μικρά αποκριάτικα άρματα που δημιούργησαν με όρεξη και φαντασία γονείς και παιδιά, το αμείωτο κέφι και η χαρά που σκόρπισαν μέσα σε ένα πρωινό, μικροί και μεγάλοι, ήταν αρκετά ώστε αυτή η προσπάθεια ν' αγκαλιαστεί από ολόκληρη την κοινωνία και τους φορείς.

Φέτος, η αποκριάτικη «Αλφαβητοπαρέλαση» συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, δράσης, δημιουργικής φαντασίας και κυρίως πηγαίας ζωντάνιας, χάρη στην αθρόα πλέον συμμετοχή των παιδιών από το σύνολο σχεδόν των δημοτικών σχολείων των τριών εκ των τεσσάρων δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στα δέκα χρόνια ύπαρξης αυτής της μεγάλης γιορτής, η «Αλφαβητοπαρέλαση» έγινε θεσμός για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκε ένας οργανωτικός πυρήνας ανθρώπων που εργάζονται συστηματικά για πολλούς μήνες προετοιμάζοντάς την σε όλες της τις λεπτομέρειες.
Τόσο οι στολές των παιδιών όσο και τα αποκριάτικα άρματα κατασκευάζονται από φθηνά ανακυκλώσιμα υλικά, από τους ίδιους τους γονείς, τα παιδιά και τους εθελοντές, οι οποίοι εργάζονται με όρεξη προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Περισσότερα από 2.500 παιδιά από 40 σχολεία και 1.000 γονείς ή συνοδοί αναμένονται να συμμετάσχουν στην επετειακή 10η αποκριάτικη «Αλφαβητοπαρέλαση», που φέτος θα διοργανωθεί την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Καβάλας, με κεντρικό θέμα: «Ελληνικός κινηματογράφος».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Μουμτζάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «η φετινή συμμετοχή των παιδιών ξεπερνάει κάθε προσδοκία μας και φανερώνει την αγάπη όλων προς αυτόν τον θεσμό, που κάθε χρόνο αποτελεί μια μεγάλη καρναβαλική γιορτή. Είναι μια γιορτή που γίνεται για τα παιδιά και συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά. Είναι σημαντικό για όλους εμάς -εκπαιδευτικούς και γονείς- να μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να δίνουμε χαρά στα παιδιά με απλά πράγματα και χωρίς μεγάλο κόστος. Σε αυτή την παρέλαση, εκείνο που μετράει είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα και η καλή διάθεση όλων».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εξέλιξη του θεσμού της «Αλφαβητοπαρέλασης» δηλώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών «Artattack» Ζωή Ζαχαριάδου.

«Αυτή η μαθητική αποκριάτικη παρέλαση απέδειξε σε όλους μας πως όταν υπάρχει έμπνευση και δημιουργική φαντασία για να προσφέρουμε κάτι πραγματικά όμορφο στα παιδιά μας, τότε υπάρχει και αποδοχή από τον κόσμο. Οι γονείς πρωτίστως και οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία που χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε. Πιστέψτε με δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και πιο ζωογόνο από το να βλέπεις χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα» λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, φέτος, στο πλαίσιο της αποκριάτικης «Αλφαβητοπαρέλασης» οι διοργανωτές, την επόμενη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, διοργανώνουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, που στην πραγματικότητα πρόκειται για αναζήτηση των κρυμμένων μνημείων της πόλης.

Τα παιδιά, μέσα από την αναζήτηση, θα επισκέπτονται μνημεία της Καβάλας, όπου εκεί θα βρίσκουν κρυμμένα μηνύματα που θα τους οδηγούν στο επόμενο ιστορικό μνημείο. Μέσα από αυτό το ξεχωριστό παιχνίδι, που θα καταλήξει σε ένα μεγάλο πάρτι, στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, τα παιδιά θα μάθουν την ιστορία της πόλης και των μνημείων της.