ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικοί δρόμοι από την Καβάλα στην Κωνσταντινούπολη

Θεατρικοί δρόμοι από την Καβάλα στην Κωνσταντινούπολη

Ανοίγοντας δρόμους στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, στη συνεργασία και στις πολιτιστικές ανταλλαγές με τον ελληνισμό της Πόλης και υποδηλώνοντας την πολιτική της εξωστρέφειας το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας άνοιξε τα φτερά του και ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσει μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της ομογένειας μια ξεχωριστή επέτειο, τη συμπλήρωση 121 χρόνων λειτουργίας του φημισμένου Ζωγράφειου Λυκείου.

Το Ζωγράφειο Λύκειο συνεχίζοντας να προσφέρει μόρφωση και να διατηρεί άσβεστη την κουλτούρα των ομογενών της Πόλης, γιόρτασε φέτος μαζί με τους μαθητές του μία επίσημη πρώτη πανελλαδικά, όταν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας πέρασε ο θίασος του έργου «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Οι ηθοποιοί Ανδρέας Τσιαπτσιάδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτρης Κοντός και Παύλος Σταυρόπουλος, η βοηθός σκηνοθέτη Κατερίνα Συμεωνίδου, ο φωτιστής Τάσος Κοντόριας, ο σκηνοθέτης του έργου και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και η πρόεδρος Μαρία Καραβία βρέθηκαν στην Πόλη για να δώσουν δύο παραστάσεις στην αίθουσα του σχολείου. Οι συντελεστές της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν από τους μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου, καθώς και από ομογενείς που έσπευσαν από όλα τα σημεία της Κωνσταντινούπολης για να την παρακολουθήσουν.

«Ζώντας 20 χρόνια στη Γερμανία και λόγω του ότι διετέλεσα μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρία Καραβία, «είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα πολιτισμού των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι, το τόλμημα αυτό, να βγει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας εκτός συνόρων, είχε δύο στόχους. Ο ένας να δημιουργηθούν πολιτιστικές γέφυρες με τον ελληνισμό του εξωτερικού που τόσο διψά για την επικοινωνία με την Ελλάδα και ο άλλος να γίνει προβολή του ελληνικού πολιτισμού και διάδοση της ελληνικής γλώσσας μέσα από το θέατρο. Αυτό μπορεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας να το καταφέρει γιατί διαθέτει τη δομή και την οργάνωση, αλλά κυρίως γιατί βρίσκεται κοντά με τις γειτονικές χώρες. Ελπίζω, η κίνηση αυτή να είναι η απαρχή μιας σταθερής συνεργασίας».

Ελληνική σημαία επί σκηνής

Η δημοσιογράφος Λυδία Ελιόγλου που ακολούθησε την αποστολή του ΔΗΠΕΘΕ στην Πόλη μεταφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον ενθουσιασμό των μαθητών αλλά και όλων των μελών της ομογένειας από την παρουσίαση του έργου καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας θεατρικός οργανισμός προερχόμενος από την τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασε μια θεατρική παράσταση αξιώσεων σε μαθητές της Πόλης.

«Τα λόγια του διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζίογλου», σημειώνει η κ. Ελιόγλου, «μαρτυρούσαν τη μεγάλη δίψα της ομογένειας αλλά κυρίως των νέων ανθρώπων να παρακολουθήσουν ελληνικό θέατρο από ελληνικούς θιάσους. Τα ζεστά λόγια και οι ολόθερμες ευχαριστίες του φανερώνουν την ανάγκη των νέων ανθρώπων της ομογένειας στην Πόλη να νιώσουν κοντά τους την Ελλάδα».

Ο διευθυντής όμως του Ζωγράφειου Λυκείου έκανε και μια ακόμα ενδιαφέρουσα επισήμανση καθώς ευχαριστούσε τους συντελεστές του θιάσου. «Το "Δάφνες και Πικροδάφνες", σημείωσε με έμφαση ο κ. Δεμιρτζίογλου, «μία επίκαιρη πολιτική κωμωδία, αποδείχτηκε χάρη σ' αυτό το ταξίδι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ορόσημο συγκυριακά και για έναν ακόμη λόγο. Σ' αυτό τον φάρο του ελληνισμού στην Πόλη, όπου πλέον η πάλαι ποτέ σκοτεινή, σήμερα κατάφωτη είσοδος του Ζωγράφειου Λυκείου υποδέχθηκε μαθητές, καθηγητές και ομογενείς για ν' απολαύσουν το έργο-σταθμό στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, εμφανίστηκε πρώτη φορά στον χώρο του, έστω και επί σκηνής, ελληνική σημαία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σκηνικού, όπως αυτό οραματίστηκε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, ενδύοντας ένα κείμενο που θίγει καίρια τα διαχρονικά προβλήματα του μικροκομματισμού.

«Οι μαθητές μας, μπόρεσαν να διδαχθούν σκηνοθεσία, ν' ακούσουν και να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους ακούγοντας δύο ώρες συνέχεια ελληνικά, καθώς και να παρακολουθήσουν ένα έργο το οποίο είναι επίκαιρο και σήμερα. Με τις δύο αυτές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και την εξαιρετική συνεργασία της προέδρου του, Μαρίας Καραβία, δώσαμε το μήνυμα που θέλουμε πάντα να δίνουμε, ότι είμαστε εδώ, στον τόπο μας και συνεχίζουμε», σχολίασε συγκινημένος ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζίογλου.

Σχετικές ειδήσεις