ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λούκα Κατσέλη ανοίγει το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας για όλους τους Έλληνες

Η Λούκα Κατσέλη ανοίγει το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας για όλους τους Έλληνες

Στη σπουδαιότητα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, αναγγέλλοντας την έναρξη εκθέσεων των συλλεκτικών τεκμηρίων που θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Η κυρία Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου, εξήρε την αξία αυτής της έκθεσης, καθώς και την πρόνοια που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η τράπεζα ώστε να διαφυλάξει με συνεχή και υποδειγματικό τρόπο μια πληθώρα πληροφοριών που «φωτίζουν» όχι μόνο την οικονομική ιστορία του τόπου αλλά και κρίσιμες πτυχές της πολιτικής και πολιτιστικής του ιστορίας.

«Τον αρχειακό συλλεκτικό αυτό πλούτο η τράπεζα θεώρησε καθήκον της εδώ και πάνω από 30 χρόνια να θέσει στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου ως μια επιπλέον κοινωνική προσφορά της», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο επικεφαλής του ιστορικού αρχείου ΕΤΕ, Γεράσιμος Νοταράς

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα γίνουν το Σάββατο 9 Μαΐου, στο Μέγαρο Διομήδη (Γ΄ Σεπτεμβρίου 146) στις 19:00. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη. Παράλληλα, το ΙΑ/ΕΤΕ και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Νόστος – Εξάντας, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες και το κέντρο Χαρακτικής Αθηνών θα διοργανώσουν εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015.

Στο πλαίσιο αυτό το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαύσουν μια πληθώρα εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσικά δρώμενα, καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά, ξεναγήσεις κ.λπ.

Στους χώρους της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το ιστορικό αρχείο από τις φάσεις παραγωγής προϊόντων του παλαιότερου και μεγαλύτερου ελληνικού τυπογραφείου που διέσωσε η Τράπεζα, της Ασπιώτη – ΕΛΚΑ όπως παιγνιοχάρτων, γραμματοσήμων, διαφημιστικών ημερολογίων, εμπορικών καλλιτεχνικών και τουριστικών αφισών, καρτ ποστάλ, λαχείων, μετοχών και ομολογιών, ταινιών του μονοπωλίου, ενσήμων, εμπορικών συσκευασιών και διαφημίσεων. Στους ενδιάμεσους και ισόγειους χώρους θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν έργα 11 σύγχρονων καλλιτεχνών με εγκαταστάσεις και χαρακτικές δημιουργίες πολλές από τις οποίες είναι εμπνευσμένες από αρχειακά ή συλλεκτικά τεκμήρια τα οποία υπόκεινται στο ιστορικό αρχείο, καθώς και δύο εκθέσεις οργανωμένες από το κέντρο χαρακτικής Αθηνών.

Πηγή: Το Χωνί

Σχετικές ειδήσεις