Επαναπατρίστηκε η κλεμμένη κεφαλή του Ερμή

Επαναπατρίστηκε η κλεμμένη κεφαλή του Ερμή

Newsbomb

Στην Ελλάδα από το Λονδίνο όπου φυλασσόταν, η γλυπτή κεφαλή του Ερμή, ένα μοναδικό έργο τέχνης που βρέθηκε στο στόχαστρο του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας «Μπεκίνα» και το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas.

Σύμφωνα με το Έθνος, τις προηγούμενες ημέρες διατέθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα για να μεταβεί αρχαιολόγος στην βρετανική πρωτεύουσα και έτσι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του αρχαίου.

Η κεφαλή, έργο ρωμαϊκής εποχής, αποτελεί αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες που, αφού ερεύνησαν το «αρχείο Μπεκίνα», διαπίστωσαν πως επρόκειτο για το αντίγραφο έργου του Αλκαμένη.

Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας.

Το «κύκλωμα Μπεκίνα», με πλοκάμια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία, απασχολεί εδώ και χρόνια τις αρχές.

Στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εμπλέκονται συντηρητές αρχαιοτήτων, τυμβωρύχοι, ιστορικοί τέχνης, όπως επίσης και ανυποψίαστοι συλλέκτες και μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Πολύτιμο εργαλείο στις προσπάθειες για την εξάρθρωση του κυκλώματος αποτελεί το περίφημο «αρχείο Μπεκίνα», που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές: χιλιάδες τιμολόγια, επιστολές προς συλλέκτες, αλλά και χιλιάδες φωτογραφίες πολαρόιντ προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις διαδρομές της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved