ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μουσείο του Φρόιντ «σβήνει» 25 κεράκια

Το Μουσείο του Φρόιντ «σβήνει» 25 κεράκια
Τα 25 του χρόνια γιορτάζει σήμερα το Μουσείο του «πατέρα της ψυχανάλυσης», Ζίγκμουντ Φρόιντ, στο Λονδίνο. Το μεγάλο κτήριο του 20ού αιώνα με το...

Τα 25 του χρόνια γιορτάζει σήμερα το Μουσείο του «πατέρα της ψυχανάλυσης», Ζίγκμουντ Φρόιντ, στο Λονδίνο. Το μεγάλο κτήριο του 20ού αιώνα με το χαρακτηριστικό λονδρέζικο τούβλο, στο Βόρειο Λονδίνο, είναι ο χώρος όπου ο Φρόιντ πέρασε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, έχοντας φύγει από την Βιέννη το 1938 και προτού πεθάνει στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939 σε ηλικία 83 ετών.

Η Άννα Φρόιντ, η νεότερη από τα έξι παιδιά του, η οποία έγινε επίσης ψυχαναλύτρια, είχε φροντίσει πριν από το θάνατό της το 1982 να μετατραπεί το σπίτι σε μουσείο, κάτι που τελικά έγινε το 1986.

Το μουσείο σήμερα δέχεται περίπου 20.000 επισκέπτες το χρόνο, σύμφωνα με την διευθύντριά του Κάρολ Σίγκελ.

Οι επισκέπτες στο μουσείο μπορούν να δουν από κοντά το διάσημο ντιβάνι στο γραφείο του, όπου έκαναν ψυχανάλυση οι ασθενείς του καθώς και τη συλλογή του από μεγάλης αξίας αρχαία αντικείμενα. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο γραφείο και στη βιβλιοθήκη του, όπως εκτίθενται και το παλτό του, οι μπότες του και η βέρα του.

Το μουσείο επίσης φιλοξενεί σύγχρονες εκθέσεις τέχνης, που σχετίζονται με τις φροϋδικές έννοιες, ενώ στους χώρους του προβάλλεται και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την οικογένειά του με αφήγηση της Άννας Φρόιντ.