Το Ίδρυμα Louis Vuitton θα εκθέσει τη συλλογή Μορόζοφ! (pics)

Το Ίδρυμα Louis Vuitton θα εκθέσει τη συλλογή Μορόζοφ! (pics)

Newsroom Newsroom

Σεζάν, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Ρενουάρ, Μονέ, Μπονάρ, Ντενί, Ματίς, Ντερέν και Πικάσο αλλά και καλλιτέχνες της ρωσικής αβαν-γκαρντ: περίπου 200 έργα της συλλογής που φυλάσσεται μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, θα εκτεθούν για τέσσερις μήνες στο παρισινό ίδρυμα.

Μετά την επιτυχία της έκθεσης Στσουκίν, το 'Ιδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο του 2020 τη συλλογή γαλλικής και ρωσικής μοντέρνας τέχνης των αδελφών Μορόζοφ, μεγάλων μαικηνών στη Μόσχα των αρχών του 20ου αιώνα, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι.

Οι αδελφοί Μιχαήλ και Ιβάν Μορόζοφ ήταν πλούσιοι βιομήχανοι της Μόσχας, λάτρεις της τέχνης, όπως ο συμπατριώτης τους Σεργκέι Στσουκίν, του οποίου η εξαιρετική συλλογή ήταν το θέμα της έκθεσης που διοργανώθηκε από 22 Οκτωβρίου 2016 έως 5 Μαρτίου 2017 στο Ίδρυμα Louis Vuitton, και είχε αριθμό ρεκόρ 1,2 εκατομμυρίου επισκεπτών.

«Οι Μορόζοφ και Στσουκίν αποτελούν τις δύο μεγάλες οικογένειες που κυριάρχησαν στη μοσχοβίτικη πολιτιστική ζωή των αρχών του 20ου αιώνα, επινόησαν τη φιλανθρωπία στις τέχνες και συνέβαλαν αμέσως στη διεθνή αναγνώριση των γάλλων μοντέρνων ζωγράφων», υπενθυμίζει το Ίδρυμα σε κοινή ανακοίνωση με το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Μουσείο Πούσκιν και τη Γκαλερί Τρετιακόφ στη Μόσχα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Οι συλλογές κρατικοποιήθηκαν από τους Μπολσεβίκους λίγο μετά την επανάσταση του 1917, και αποτέλεσαν το πρώτο και το δεύτερο τμήμα του «Μουσείου νέας δυτικής ζωγραφικής» το οποίο τελικά διέλυσε ο Στάλιν το 1948. Η συλλογή Μορόζοφ στη συνέχεια μοιράστηκε σε τρία μουσεία.

«Ένα σπουδαίο σύνολο μοντέρνων έργων των αρχών του 20 αιώνα θα παρουσιαστεί, είναι ένα διεθνές γεγονός του ίδιου επιπέδου με την έκθεση Στσουκίν», δήλωσε ο Ζαν-Πολ Κλαβερί, σύμβουλος του Μπερνάρ Αρνό, προέδρου του Ιδρύματος Louis Vuitton.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Οι αδελφοί Μορόζοφ απέκτησαν εμβληματικούς πίνακες κινημάτων του ιμπρεσιονισμού, του μεταϊμπρεσιονισμού και μοντέρνων γάλλων καλλιτεχνών, αλλά και ρωσικά έργα τέχνης, σε αντίθεση με τον Στσουκίν «που δεν συνέλλεγε πάρα μόνο γαλλική τέχνη. Η συλλογή Μορόζοφ ουδέποτε συγκεντρώθηκε και εκτέθηκε στη Γαλλία ή στο εξωτερικό με τον τρόπο που θα την παρουσιάσουμε», διευκρίνισε ο σύμβουλος του προέδρου του LVMH.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Μετά την έκθεσή τους στο Ίδρυμα Louis Vuitton, οι συλλογές Στσουκίν και Μορόζοφ θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Ερμιτάζ και στο Μουσείο Πούσκιν, ανακοίνωσε το Ίδρυμα που εγκαινιάστηκε μέσα στο Δάσος της Βουλώνης τον Οκτώβριο του 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved