Όταν τα αγάλματα του Βούδα «δάκρυσαν» - Μνημεία που δεν κοσμούν τον πλανήτη μας πια
Associated Press

Όταν τα αγάλματα του Βούδα «δάκρυσαν» - Μνημεία που δεν κοσμούν τον πλανήτη μας πια

Newsbomb

Το πέρασμα του χρόνου, οι πολεμικές συγκρούσεις αλλά και τα ανθρώπινα λάθη είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μερικών από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Με τον όρο «μνημεία» εννοούμε τα υλικά εκείνα δημιουργήματα -φυσικά και μη- παλαιότερων πολιτισμικών περιόδων που έχουν ξεχωριστή ιστορική ή και καλλιτεχνική αξία. Τα μνημεία φανερώνουν το επίπεδο ανάπτυξης και τα αισθητικά κριτήρια μιας συγκεκριμένης εποχής και φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά με την ιστορία της εξέλιξής του.

Το πέρασμα του χρόνου, οι πολεμικές συγκρούσεις αλλά και τα ανθρώπινα λάθη είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μερικών από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ορισμένες από τις πανέμορφες φυσικές και ανθρώπινες κατασκευές στον κόσμο που δεν κοσμούν πια τον πλανήτη μας.

Το Τέμενος της Σαμάρα στο Ιράκ

Το τέμενος χτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. στον ποταμό Τίγρη βόρεια της Βαγδάτης. Είναι διάσημο για τον περίφημο μιναρέ ύψους 52 μέτρων. Η τοποθεσία βομβαρδίστηκε το 2005 σε επίθεση ανταρτών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η κορυφή του μιναρέ και κάποιοι από τους τοίχους.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

AP_07061301564.jpg
01
Το Τέμενος της Σαμάρα στο Ιράκ Associated Press

Οι Βούδες του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν

Τα αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν ήταν ιερά έργα ελληνοβουδιστικής τέχνης της εποχής του 3ου ως 10ου αιώνα.

Βρίσκονταν λαξευμένα στους βράχους της κοιλάδας του Μπαμιγιάν σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Ήταν μοναδικά στο είδος τους και τα μεγαλύτερα αγάλματα παγκοσμίως που αναπαρίσταναν τον Βούδα ιστάμενο. Το μεγαλύτερο είχε ύψος 53 και το μικρότερο 35 μέτρα, ενώ πλήθος από σπηλιές με τοιχογραφίες και καθιστές μορφές Βούδα, συμπλήρωναν το τοπίο.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

AP_0301100152.jpg
01
Οι Βούδες του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν Associated Press

Τον Μάρτιο του 2001, τα αγάλματα αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Ταλιμπάν του Μουλά Ομάρ μετά από διάταγμα που εξέδωσε.

Η παλιά πόλη της Σαναά στην Υεμένη

Η Σαναά έχει δεχθεί πλήγματα από βομβιστές καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους και από βομβαρδισμούς λόγω της γενικότερης έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παλιά πόλη της Σαναά -Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς από το 1986- έχει υποστεί ζημιές, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της προ-ισλαμικής πόλης Μπαράκις.

AP_17315262007138.jpg
01
Η παλιά πόλη της Σαναά στην Υεμένη Associated Press

Πυραμίδα των Μάγια στο Μπελίζ

Κατασκευαστική εταιρεία κατέστρεψε μία από τις μεγαλύτερες πυραμίδες των Μάγια στο κρατίδιο Μπελίζ το 2013. Η πυραμίδα ήταν ηλικίας 2.300 ετών.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

AP_308653029688.jpg
01
Η πυραμίδα των Μάγια στο Μπελίζ Associated Press

Οι νερόμυλοι της Χαμά

Οι νερόμυλοι Νοριάς της Χαμά στη Συρία με τους εντυπωσιακούς τροχούς 20 μέτρων θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν τον 5ο αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιούνταν για την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε υδραγωγεία. Μαχητές τους έκαψαν το 2014.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

norias-of-hama2.jpg
01
Οι νερόμυλοι της Χαμά wikipedia.org

Ο ναός Baalshamin στην Παλμύρα Συρίας

Ένας από τους μαγευτικούς και ιστορικά σημαντικούς ιστορικούς χώρους που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια, είναι ο ναός του Baalshamin στην Παλμύρα της Συρίας.

Ο Ναός, γνωστός και ως Ναός του Βάαλ- Δία, ήταν ένα αρχαίο λίθινο ερείπιο στην Παλμύρα της Συρίας. Τα ερείπια του ναού καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε τον Αύγουστο 2015 με εκρηκτικές ύλες.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

AP_590095606752.jpg
01
Η Κυρήνη στη Λιβύη Associated Press

H νεκρόπολη της Κυρήνης στη Λιβύη

Η Κυρήνη, η οποία ιδρύθηκε ως αποικία των κατοίκων της Θήρας, ιδρύθηκε το 630 π.Χ.. Τα ερείπια της είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα στον κόσμο, αλλά μετά την επανάσταση στη Λιβύη ο αρχαιολογικός χώρος έχει καταστραφεί. Ανάμεσα στα μνημεία που καταστράφηκαν και η νεκρόπολη της Κυρήνης.

Η Κυρήνη αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved