ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε ταινίες που πρέπει να δείτε έστω μια φορά στη ζωή σας

Πέντε ταινίες που πρέπει να δείτε έστω μια φορά στη ζωή σας
pixabay

Μια καλή ταινία μπορεί να πάρει το μυαλό μας από την καθημερινότητα, να μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο για λίγες ώρες ακόμα και να μας κάνει να σκεφτούμε κάποια πράγματα διαφορετικά.

Μερικές -φυσικά- μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες, ωστόσο μια πραγματικά καλή ταινία μπορεί να αποτυπωθεί τόσο έντονα στο μυαλό μας που θα συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτήν για χρόνια.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.

Braveheart

Το Braveheart είναι ιστορική επική πολεμική κινηματογραφική ταινία του 1995, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον. Εξιστορεί τη ζωή του Σκωτσέζου πολεμιστή Γουίλιαμ Γουάλας, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των Σκωτσέζων στον πρώτο πόλεμο της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας από τους Άγγλους ενάντια στον Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο Α'. Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του ιστορικού ποιητή Χάρι με τίτλο Γουάλας και προσαρμόστηκε στη μεγάλη οθόνη από το σεναριογράφο Ράνταλ Γουάλας.

Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου και προτάθηκε για δέκα βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τα πέντε.

American Beauty

To American Beauty είναι δραματική αμερικανική ταινία, παραγωγής και κυκλοφορίας του έτους 1999, σε σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες, σε σενάριο του Άλαν Μπολ και με πρωταγωνιστές τους Κέβιν Σπέισι, Ανέτ Μπένινγκ, Μίνα Σουβάρι, Θώρα Μπερτς και Γουές Μπέντλεϋ. Η ταινία απέσπασε συνολικά πέντε βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα σε αυτά, το βραβείο καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Kέβιν Σπέισι.

Η ταινία πραγματεύεται μία "επίθεση" στην παραδοσιακή εκδοχή του «αμερικανικού ονείρου» και στους εκπροσώπους του, που κατέληξαν υπέρμαχοι όλων όσων κάποτε αμφισβητούσαν. O Λέστερ, ευκατάστατος οικογενειάρχης των προαστίων, συνειδητοποιεί βαθμιαία την αβάσταχτη κενότητα της υλιστικής του καθημερινότητας. H υπαρξιακή του κρίση θα πάρει σοβαρές διαστάσεις από τη στιγμή που αρχίζει να έλκεται από μια συμμαθήτρια της κόρης του και να συμπεριφέρεται εντελώς αντικοινωνικά.

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1994 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανκ Ντάραμποντ. Πρωταγωνιστούν οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν.

Βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο "Rita Hayworth and Shawshank Redemption". Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Άντι Ντιφρένς, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Έλις Ρέντινγκ και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.

Παρά την απογοητευτική πορεία της ταινίας στο box office, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ από τα οποία δεν κέρδισε κανένα. Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Wall Street

Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου του 1987. Έλαβε κυρίως θετικές κριτικές και κέρδισε 1 Βραβείο Όσκαρ, αυτό του Α' Ανδρικού Ρόλου (για τον Μάικλ Ντάγκλας), καθώς και μια Χρυσή Σφαίρα. Η ταινία αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο και στην ίδια την Wall Street, αφού έγινε ακόμα πιο διάσημη σε σύγκριση με πριν.

Πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Ντάγκλας, Τσάρλι Σιν, Ντάριλ Χάνα και Μάρτιν Σιν. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Όλιβερ Στόουν, ο οποίος συνέγραψε την ιστορία με τον Στάνλεϊ Γουεΐσερ.

Το κεντρικό θέμα είναι σχετικά με το πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει ένας χρηματιστής, καθώς και το ότι είναι πρόθυμος να ανέβει τόσο υψηλά με κάθε τρόπο, ακόμα και δια μέσω της παρανομίας.

Η Μέρα της Μαρμότας

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 12 Φεβρουαρίου 1993. Απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους κριτικούς και απέφερε 70,9 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office. Βραβεύτηκε με το BAFTA Πρωτότυπου Σεναρίου και το 2006 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Χάρολντ Ράμις και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Ντάνι Ρούμπιν. Πρωταγωνιστούν ο Μπιλ Μάρεϊ, η Άντι ΜακΝτάουελ και ο Κρις Έλιοτ.

Η ιστορία ακολουθεί τον Φιλ Κόνορς, έναν αλαζονικό μετεωρολόγο της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και σε αμέτρητες απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του.