SOCIAL MEDIA

Οι Έλληνες που ζήτησαν από την Google να τους «εξαφανίσει»!

Οι Έλληνες που ζήτησαν από την Google να τους «εξαφανίσει»!

Πόσοι Έλληνες ζήτησαν να «χαθούν» από το Google;

Του Δημήτρη Μαλλά

Περίπου 1500 είναι μέχρι τώρα οι Έλληνες πολίτες που ζήτησαν από τη Google να διαγράψει από τα αρχεία της -και να μην εμφανίζονται στις αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησης της- σελίδες που σχετίζονται με το άτομό τους και που είναι πλέον άσχετες, «ξεπερασμένες» ή ανακριβείς, το γνωστό και ως «δικαίωμα στη λήθη» που επέβαλλε στον αμερικανικό διαδικτυακό κολοσσό πριν περίπου ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Google (https://www.google.com/transparencyreport/removals/europeprivacy/), από την Ελλάδα υπήρξαν 1498 αιτήσεις με τις οποίες ζητείτο η κατάργηση 6.772 σελίδων (URLs). Η Google κατήργησε το 31,3% αυτών των σελίδων, καθώς οφείλει να τις ελέγχει.

Συνολικά, 255.143 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση, ζητώντας να καταργηθούν 925.586 σελίδες, από τις οποίες καταργήθηκε το 41,3%. Οι αριθμοί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι με δεδομένο τον θόρυβο και τη δημοσιότητα που είχε λάβει το θέμα στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. Στους πρώτους τρεις μήνες, κάθε μέρα γίνονταν 1500 αιτήσεις την ημέρα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στις 500.

Από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών η πλειοψηφία των αιτημάτων προέρχονταν από τη Γαλλία, όπου ξεπέρασαν τα 52.000, με τη Γερμανία να ακολουθεί (πάνω από 43.000) και τη Βρετανία στην τρίτη θέση με περίπου 32.000.

Το Facebook είναι το site για σελίδες του οποίου υπάρχουν αιτήματα, ενώ πολύ ψηλά είναι και οι ίδιες της υπηρεσίες της Google, όπως είναι το YouTube ή το Google Groups.

Σχετικές ειδήσεις