Edmonia Lewis: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Αμερικανή γλύπτρια

Newsbomb

Mary Edmonia LewisGoogle Doodle: Γεννημένη στις 4 Ιουλίου του 1844 η Edmonia Lewis υπήρξε η πρώτη Αφρο-αμερικανή γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει φήμη και να διαπρέψει στο χώρο των καλών τεχνών, στον τομέα της γλυπτικής. Σήμερα η Google τιμά με Doodle την μεγάλη γλύπτρια.

Η Edmonia Lewis ξεχώρισε γιατί ενσωμάτωνε το ινδιάνικο και το αφρο-αμερικανικό στοιχείο στα νεοκλασικά γλυπτά της.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ήταν η μοναδική Αφρο-αμερικανή που είχε αναγνωριστεί από την τότε αμερικανική καλλιτεχνική elite. Το 2002, ο λόγιος Molefi Κete Asante συμπεριέλαβε την Edmonia στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες Αφρο-αμερικανών.

Δείτε το Doodle της Google για την σπουδαία γλύπτρια

Η σπουδαία γλύπτρια γεννήθηκε το 1844 στο Greenbush στη Νέα Υόρκη, η μητέρας της ήταν τεχνίτρια και ο πατέρας της δούλος. Έμεινε ορφανή σε ηλικία 11 ετών και από τους δύο της γονείς και η οικογένειά της αποτέλεσε έμπνευση για την καλλιτεχνική της πορεία.

Ένα από τα καλύτερα και πιο περιζήτητα έργα της ήταν το “Forever Free” (1867), ένα γλυπτό που απεικονίζει ένα μαύρο ανδρόγυνο να βγαίνει από τα δεσμά της δουλείας. Η Lewis δεν ασχολήθηκε μόνο με γλυπτά που είχαν θρησκευτικές αναφορές, αλλά δημιούργησε και προτομές Αμερικανών ηγετών όπως ο Ulysses S. Grant και ο Αβραάμ Λίνκολν.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved