ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτό είναι το μηχάνημα που χρειάζεσαι τώρα που #menoumespiti

Αυτό είναι το μηχάνημα που χρειάζεσαι τώρα που #menoumespiti

Υπό κανονικές συνθήκες, η πιο χρήσιμη ψηφιακή συσκευή στην καθημερινότητα μας δεν είναι άλλη από το smartphone. Στην εποχή του #menoumespiti, όμως, η πιο χρήσιμη συσκευή τείνει να γίνει το laptop!

Του Δημήτρη Μαλλά

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Καταρχάς, γιατί μέσω του φορητού υπολογιστή θα εργαστείς εξ αποστάσεως. Θα δεις τα email σου, θα κάνεις τηλεδιάσκεψη με τους συνεργάτες σου και τα υπόλοιπα μέλη του τμήματος σου, θα δημιουργήσεις έγγραφα στο Word ή αρχεία στο Excel και γενικότερα από το laptop θα χρησιμοποιήσεις κατά κύριο λόγο τις εφαρμογές που πρέπει να χρησιμοποιήσεις.

Όμως, το laptop θα το χρησιμοποιήσεις και για ενημέρωση και ψυχαγωγία. Για να «σερφάρεις» στο Διαδίκτυο, να ενημερωθείς για την πορεία της πανδημίας και να βρεις συμβουλές για το πώς να προφυλαχθείς, να δεις video στο YouTube και γενικότερα να κάνεις πράγματα ώστε η… καραντίνα να περάσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και γρήγορα.

Για να τα κάνεις όλα τα παραπάνω, χρειάζεσαι ένα αξιόπιστο μηχάνημα, με υψηλές επιδόσεις, το οποίο επιπλέον να είναι και αρκετά φορητό για να μπορείς να μετακινείσαι εντός του σπιτιού γιατί είναι χρήσιμο να αλλάζεις και λίγο τις εικόνες. Έστω όσο μπορείς.

Το ζήτημα είναι ότι συνήθως τα laptops που προσφέρουν μεγάλη φορητότητα, καλές επιδόσεις και είναι αξιόπιστα έχουν και ένα αντίστοιχα υψηλό κόστος. Και στην τρέχουσα συγκυρία, τα απαιτούμενα χρήματα δεν είναι και εύκολο να βρεθούν. Οπότε, αναζητείς έναν φορητό υπολογιστή που να προσφέρει εξαιρετικά καλή σχέση τιμής προς επιδόσεις. Και αυτή τη στιγμή, τα δύο μοντέλα που προσφέρουν αξιοπιστία, φορητότητα και υψηλές επιδόσεις σε προσιτές τιμές δεν είναι άλλα από τα νέα MateΒook D14 και MateBook D15 της Huawei.

Στο ευρύ κοινό η Huawei είναι γνωστή για τα smartphones της. Για όσους ασχολούνται με το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών λίγο περισσότερο, η Huawei είναι ένας κολοσσός σε παγκόσμιο επίπεδο που διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Συμπεριλαμβανομένων και φορητών υπολογιστών, οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι σε άλλες αγορές εδώ και αρκετό καιρό. Στην Ελλάδα, οι φορητοί υπολογιστές της Huawei έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους πριν από μερικές εβδομάδες και ήδη θα έλεγε κάποιος ότι έχουν κλέψει τις εντυπώσεις.

Προς το παρόν, στα ελληνικά καταστήματα -πλέον μόνο online- μπορεί να βρει κάποιος είτε το MateBook D14 είτε το MateBook D15. Η βασική διαφορά τους είναι η οθόνη, καθώς το μεν MateBook D14 έχει οθόνη 14 ιντσών, ενώ το MateBook D15 είναι στις 15,6 ίντσες. Επίσης, μία ακόμη διαφορά είναι στον αποθηκευτικό χώρο, καθώς στο μεν MateBook D14 είναι στα 512 GΒ, στο δε MateBook D15 είναι στα 256 GB.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, όμως, είναι πως πρόκειται για δύο φορητούς υπολογιστές που χαρακτηρίζονται καταρχάς από έναν πολύ όμορφο και χρηστικό σχεδιασμό. Είναι εξαιρετικά φορητά (σ.σ. το Matebook D14 ζυγίζει 1,3 κιλά, το δε MateBook D15 1,5 κιλά), δίνουν την αίσθηση του μοντέρνου και το κυριότερο δεν χρειάζεται να συνδέονται συχνά στην πρίζα του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεγάλο ατού η οθόνη, η οποία και στα δύο μοντέλα έρχεται με πολύ μικρό περιθώριο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της φορητότητας.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χάρη στον επεξεργαστή Ryzen 5 της AMD αλλά και τα 8 GB μνήμης που διαθέτουν, ενώ γενικότερα από πλευράς hardware δεν υπάρχει κάτι που θα λείψει σε όσους σπεύσουν να αποκτήσουν είτε το ένα είτε το άλλο μοντέλο. Πρακτικά, τα μοντέλα της σειράς Matebook D της Huawei συνδυάζουν σχεδιαστική πρωτοπορία και τεχνολογική υπεροχή, και μεταφέρουν την εμπειρία χρήσης σε μια νέα εποχή ευκολίας και πρακτικότητας για τους χρήστες φορητών υπολογιστών, παρέχοντάς τους ένα mobile γραφείο ανά πάσα στιγμή. Συν ότι και τα δύο μηχανήματα έχουν διάφορες επιπλέον λειτουργίες όπως, για παράδειγμα, το Huawei Share OneHop, το οποίο κάνει εξαιρετικά εύκολη τη διαδικασία μεταφοράς αρχείων από ένα laptop σε ένα smartphone της Huawei, όπως και τη σύνδεση και τη διαχείριση της μίας συσκευής από την άλλη. Να σημειώσουμε πως η λειτουργία Multi-screen display είναι διαθέσιμη στις συσκευές Huawei που έχουν αναβαθμιστεί σε EMUI 10.0 και διαθέτουν τη δυνατότητα Multi-screen collaboration.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο που χρήζει επισήμανσης είναι το κόστος απόκτησης. Μέχρι τις 19 Απριλίου -ή μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων- οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθευτούν τα νέα laptops της Huawei με έκπτωση 100 ευρώ σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα του επίσημου δικτύου συνεργατών στα οποία είναι διαθέσιμα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το MateBook D15 είναι στα 599 ευρώ και το MateBook D14 στα 649 ευρώ. Τιμές, οι οποίες με βάση τι προσφέρουν τα δύο μηχανήματα, χαρακτηρίζονται ως ευκαιρίες από όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο της πληροφορικής. Ιδίως για όσους χρειάζονται ένα αξιόπιστο μηχάνημα τόσο για τηλεργασία ή για ψυχαγωγία, η μόνη ερώτηση που πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους είναι αν προτιμάνε 14άρα ή 15άρα οθόνη.