Πρώτη φορά που χάιδεψες το γκάζι ήταν στην… τηλεόραση
Η αδρεναλίνη στα ύψη όταν πατάς το γκάζι από το χειριστήριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρώτη φορά που χάιδεψες το γκάζι ήταν στην… τηλεόραση

Πιτσιρικάς ή πιτσιρίκα ένιωσες την αδρεναλίνη σου ύψη πρώτη φορά γκαζώνοντας, με τη μόνη διαφορά πως οδηγούσες μέσα από μία…οθόνη.

Ένα super car, ένα ράλι ή ακόμη και ένα συμβατικό αυτοκίνητο πιλόταρες με σκοπό να φάνε τη σκόνη σου οι αντίπαλοι σου. Ο βασικός σου εχθρός δεν ήταν άλλος από τον χρόνο που έπρεπε συνεχώς να τον μειώνεις.

Στις γιορτές στα σπίτια, την ώρα που οι «μεγάλοι» ήταν στο σαλόνι, στο καθιστικό υπήρχε συνωστισμός για το ποιος θα οδηγήσει πρώτος και όλοι οι άλλοι παρακαλούσαν για μια στραβοτιμονιά για να πάρουν σειρά εκείνοι.

Βάλτε τη ζώνη σας, γυρίστε το κλειδί και πάμε να γκαζώσουμε και να θυμηθούμε τα παιχνίδια racing που από την δεκαετία του '80 έως τα τέλη του '90 που έγραψαν... χιλιόμετρα στις συνειδήσεις μας.

Turbo 1981: Ο πρωτοπόρος

Το Turbo είναι ένα παιχνίδι αγώνων arcade που κυκλοφόρησε το 1981 από τη Sega για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό. Σχεδιασμένο και κωδικοποιημένο από τον προγραμματιστή Steve Hanawa, το παιχνίδι έλαβε θετικές κριτικές κατά την κυκλοφορία του, με επαίνους για το προκλητικό και ρεαλιστικό gameplay τα τρισδιάστατα έγχρωμα γραφικά με εναλλασσόμενα σκηνικά.

2.jpg
Το Turbo είναι ένα παιχνίδι αγώνων arcade που κυκλοφόρησε το 1981 από τη Sega για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό. Εμφανίστηκε στα «ουφάδικα» και μετά στο Atari

Έγινε εμπορική επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή των μηνιαίων arcade charts του Play Meter στην Αμερική και καταλαμβάνοντας υψηλή θέση στα arcade charts του Game Machine στην Ιαπωνία.

Μια ακόμη καινοτομία ήταν ότι το Turbo διαθέτει επίσης φωτισμένους μετρητές λαδιού και θερμοκρασίας προκαλόντας άγχος αλλά και ταυτόχρονα και προσοχή στους επίδοξους οδηγούς. Από τα ουφάδικα το Turbo μεταφέρθηκε και στις οικιακές κονσόλες μέσω των εταιρειών Colecovision και Intellivision.

Out Run: Καλπάζοντας μια Ferrari

Το Out Run είναι ένα τρισδιάστατο βιντεοπαιχνίδι οδήγησης στο οποίο ο παίκτης ελέγχει μια Ferrari Testarossa Spider βλέποντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Και αυτό το racing παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 1986 είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Sega.

3.jpg
Οδηγώντας μια Ferrari Testarossa Spider στο Out Run

Ο παίχτης «πόναγε» πολύ όταν από λάθος του η Ferrari καταστρεφόταν.

-4-Lamborghini American Challenge: Ο επίδοξος γκαζάκιας οδηγεί πάντα Lamborghini

Ποιος δεν ήθελε να ανοίξει την πόρτα και να μπει σε μια Lamborghini; Οι gamers της λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του 90 είχαν αυτή την δυνατότητα. Το Lamborghini American Challenge κυκλοφόρησε το 1994 για τα Super NES, Amiga CD32, Atari ST, Commodore 64, Game Boy και MS-DOS προσφέροντας ατελείωτες ώρες οδήγησης... στους επίδοξους γκαζάκηδες.

4.jpg
Το Lamborghini American Challenge κυκλοφόρησε το 1994 για τα Super NES, Amiga CD32, Atari ST, Commodore 64, Game Boy και MS-DOS προσφέροντας ατελείωτες ώρες οδήγησης

Οι αγώνες λάμβαναν χώρα σε διάφορα σκηνικά (ορεινοί δρόμοι, έρημος, σε αστικό περιβάλλον ) και με ποικίλες καιρικές συνθήκες (όπως βροχή ή ακόμη και χιόνι) με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να γλιστράει πολύ και να δυσκολεύει τον οδηγό να κρατήσει το τιμόνι της Lamborghini του σταθερό.

Στο τέλος κάθε πρωταθλήματος, και για να μπορέσει να περάσει στο επόμενο επίπεδο, ο παίκτης πρέπει να περάσει από μια «πρόκληση». Συνήθως έπρεπε να διανύσει γρήγορα έναν αυτοκινητόδρομο γεμάτο φορτηγά.

Super Mario Kart: Ο Μάριο γκάζωσε

Οι περισσότεροι που μεγαλώσαμε στην δεκαετία του 90 και ήμασταν λάτρεις της ταχύτητας το είχαμε παίξει. Ο δημοφιλής ήρωας της Nintendo άφησε για λίγο το μανιταροβασίλειο, φόρεσε το κράνος του, πάτησε γκάζι και... έγραψε ιστορία.
Το Mario Kart είναι μια σειρά από παιχνίδια αγώνων από τη Nintendo.

5-8.jpg
Ο Μάριο και η παρέα του τρέχουν και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα

Οι παίκτες ανταγωνίζονται σε αγώνες καρτ ενώ χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα δύναμης για να παίρνουν ώθηση τα μικρά τους αγωνιστικά αυτοκινητάκια. Οδηγοί δεν ήταν μόνο ο Mario αλλά και άλλοι ήρωες από άλλες «κασέτες» της ιαπωνικής εταιρείας όπως The Legend of Zelda κ.α Μια έξυπνη στρατηγική που σίγουρα έδινε έμφαση στο συνολικό awareness. Πάνω από 164,43 εκατομμύρια αντίτυπα του συγκεκριμένου παιχνιδιού έχουν πουληθεί παγκοσμίως απ’ όλες τις κονσόλες που «φορέθηκε».

World Champion racing: Η μεγάλη επιτυχία στα Amiga και στο DOS

Το Nigel Mansell's World Championship Racing είναι ένα αγωνιστικό βιντεοπαιχνίδι το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία Amiga και DOS και όπως ήταν φυσικό μετεπήδησε στις οικιακές κονσόλες της εποχής.

Ο παίκτης μπορεί να αγωνιστεί σε έναν αγώνα ή ακόμη να συμμετάσχει σε μια σεζόν της Formula 1. Του δίνεται επίσης η ευκαιρία να εξασκήσει τις δεξιότητές του σε μια συγκεκριμένη πίστα.

6-5.jpg
Η απόλυτη κόντρα μεταξύ F1 το 1991

Καινοτόμο για την εποχή ήταν η αναγκαστική αλλαγή των ελαστικών στα pits.
Έχοντας άδεια από τον Nigel Mansell, το παιχνίδι ακολούθησε τη σεζόν της Formula 1 του 1992, την οποία κέρδισε.

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Mansell για να προσπαθήσει να κερδίσει τον τίτλο ενάντια σε έντεκα άλλους οδηγούς.

Top Gear: Ο πιο γρήγορος στον κόσμο όλο

Το Top Gear είναι ένα βιντεοπαιχνίδι αγώνων για το Super NES, που εκδόθηκε από την Kemco και αναπτύχθηκε από την Gremlin Graphics το 1992. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να γίνεις ο ταχύτερος οδηγός στον κόσμο ανταγωνιζόμενος άλλους οδηγούς από πολλά άλλα έθνη.

Όταν οι παίκτες ξεκινούν για πρώτη φορά το παιχνίδι, τους δίνονται πολλές επιλογές για να διαλέξουν, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του ονόματός τους, μιας επιλογής τεσσάρων διαφορετικών διατάξεων χειριστηρίου, μιας επιλογής μεταξύ αυτόματου ή χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων και επιλογή τεσσάρων μοναδικών αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια τουΆ αγώνα, ο παίκτης θα πρέπει να διευθύνει και να αλλάζει ταχύτητες (αν επέλεξε χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων).

7.jpg
Ο ταχύτερος όλου του κόσμου

Ο παίκτης έχει επίσης τον έλεγχο σε τρία «νιτρό», τα οποία επιτρέπουν στον παίκτη να αυξήσει την ταχύτητά του για σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχουν πιτ στα οποία οι παίκτες πρέπει να σταματήσουν για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Εάν το αυτοκίνητό τους ξεμείνει από καύσιμα και σταματήσει πριν τελειώσει ο αγώνας, ο παίκτης θα αποκλειστεί. Σίγουρα ένα παιχνίδι ταχύτητας που δεν άφησε κανέναν αδιάφορο, κάθε άλλο μάλιστα.

Gran Turismo: Η επανάσταση στο εικονικό γκάζι

Και τώρα αρχίζουμε να μιλάμε σοβαρά για τα racing games. Όταν το PS1 βγήκε στην αγορά κανείς δεν γνώριζε αν το εγχείρημα της SONY να βγάλει οικιακή κονσόλα θα πετύχαινε. Ένα από τα όπλα που είχε στη φαρέτρα του το PS1 ήταν το Gran Turismo. Πούλησε συνολικά 10,85 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (καθιστώντας το- το παιχνίδι του PlayStation με τις μεγαλύτερες πωλήσεις).

8.jpg
Το Gran Turismo πούλησε συνολικά 10,85 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως

Το Gran Turismo είναι ένα παιχνίδι αγώνων. Ο παίκτης πρέπει να κάνει ελιγμούς με ένα αυτοκίνητο για να ανταγωνιστεί ευφυείς οδηγούς σε διάφορες πίστες αγώνων.
Το παιχνίδι χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές λειτουργίες: Arcade Mode και Simulation Mode Στη λειτουργία arcade, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τα μαθήματα και τα οχήματα που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει. Η νίκη σε αγώνες ξεκλειδώνει επιπλέον αυτοκίνητα και πίστες.

Ωστόσο, η λειτουργία προσομοίωσης απαιτεί από τον παίκτη να κερδίσει διαφορετικά επίπεδα να προκριθεί από αγώνες. Η κάθε νίκη του κερδίζει τρόπαια και αυτοκίνητα για να είναι πιο ανταγωνιστικός στα επόμενα πρωταθλήματα.


Collin Mc Ray Rally: Ο πρωτοπόρος των ράλι

Ξεκίνησε το 1998, το franchise ήταν μια κριτική και εμπορική επιτυχία και γενικά αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος των ρεαλιστικών αθλητικών αγώνων ράλι.

9-2.jpg
Είναι ο πρωτοπόρος των ρεαλιστικών αθλητικών αγώνων ράλι

Η σειρά πήρε το όνομά της από τον οδηγό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι Colin McRae, ο οποίος παρείχε εκτενείς τεχνικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού του παιχνιδιού με σκοπό .


Need for Speed: Ο βασιλιάς είναι ακόμη εδώ

Ο βασιλιάς των παιχνιδιών για πολλούς είναι το Need for Speed. Από το 1994 έως σήμερα έχει βγει σε πολλές εκδόσεις.

Ξεκίνησε από Amiga, Amstrad και DOS και ήταν θέμα χρόνου να κάνει «απόβαση» και στις υπόλοιπες κονσόλες πουλώντας μέχρι σήμερα 150 εκατ. αντίτυπα.

10.jpg
Στο ταμπλό του Need For Speed το μακρινό 1994

Το παιχνίδι επικεντρώνεται γενικά στους παράνομους αγώνες δρόμου και αναθέτει στους παίκτες να ολοκληρώσουν διάφορους τύπους αγώνων, ενώ αποφεύγουν την ...επιβολή του νόμου καθώς τους κυνηγούν περιπολικά. Μια στραβοτιμονιά ή λιγότερο γρήγορος και... συλλαμβάνεσαι.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Double Dragon ΙΙ: Το Beat-em-up video game που έφερε «επανάσταση» στο είδος

Η μητέρα των μαχών: Street Fighter II Vs Mortal Kombat II

Tetris: Το κυρίαρχο παιχνίδι με το ελληνικό όνομα που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ