Είναι ο Super Mario των 80’s & 90’s o απόλυτος game king;
Ο Σούπερ Μάριο πετά... είναι ο διαχρονικός game king;
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Είναι ο Super Mario των 80’s & 90’s o απόλυτος game king;

Ποια είναι η άγνωστη ιστορία του και ποια η σχέση του με τον Ποπάυ; -  Από τους σωλήνες στην κορυφή των πωλήσεων

Τα αδέρφια Μάριο και Λουίτζι έχουν γράψει ιστορία στο χώρο των videogames και όχι μόνο. Ειδικά ο Μάριο είναι το σήμα κατατεθέν της Nintendo. Πως ξεκίνησε όμως; Ήταν πάντα πρωταγωνιστής; Ποια είναι η σχέση του με τον...Ποπάυ, πως άντεξε να είναι στο τιμόνι της Nintendo από το 1981 έως σήμερα; Και γιατί φοράνε μπλουζάκια του οι gamers (παλιοί και νέοι);

Ο Μάριο είχε και αυτός την μοίρα που έχουν όλοι οι πρωταγωνιστές... δεν ξεκίνησε πρώτος, αλλά «μόχθησε» πολύ για να ανέβει στην κορυφή. Δεν ήταν πάντα το νούμερο #1 της Nintendo, προέκυψε. Έτσι ο υδραυλικός που τρώει μανιτάρια για να γίνει σούπερ, αγγίζει λουλούδια φωτιάς για να πετάει φλόγες, βάζει την στολή του βατράχου για να κολυμπάει, μπαίνει μέσα σε σωλήνες δεν πέταξε εύκολα στην κορυφή παρότι έχει την ιδιότητα ως ρακούν Μάριο, αγγίζοντας το μαγικό φθινοπωρινό φύλλο. Ξεκίνησε από κομπάρσος (ως έσχατη λύση ανάγκης) στις αρχές της δεκαετίας του
1980 στο παιχνίδι του Donkey Kong...

Η άγνωστη ιστορία και η σχέση με τον Ποπάυ

Το Donkey Kong, το παιχνίδι που εισήγαγε τον Mario στον κόσμο των videogames, είχε ένα εντελώς διαφορετικό καστ χαρακτήρων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λίγο πριν «γεννηθεί» ο Μάριο. Η Nintendo έφτιαχνε βιντεοπαιχνίδια από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η εταιρεία δεν είχε ακόμη κάποια μεγάλη επιτυχία.

Έτσι, ο πρόεδρος της εταιρείας Hiroshi Yamauchi έδωσε στην ομάδα παιχνιδιών της
Nintendo μια απλή αποστολή: «Φτιάξτε παιχνίδια που πουλάνε περισσότερο!».
Ένας από τους νέους προγραμματιστές της Nintendo, ο Shigeru Miyamoto, είχε βάλει
στόχο να πετύχει και να κάνει τη διαφορά.

Η άγνωστη ιστορία του ήταν ότι αντικατέστησε τον Ποπάυ

Την ίδια ώρα εκείνη την εποχή, η Nintendo είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Ποπάυ για να τα βγάλει κόμικ. Όπως εξηγεί ο Miyamoto σε μια συνέντευξη στον ιστότοπο της Nintendo, είχε πρότεινε μια σειρά διαφορετικών τίτλων που σχετίζονται με τον Ποπάυ. Ο προϊστάμενος του, ο σχεδιαστής του Game Boy Gunpei Yokoi, μετέφερε τις ιδέες στη διοίκηση. Σε λίγη ώρα, το παιχνίδι Ποπάυ θα έμπαινε σε παραγωγή. Αλλά λίγο πριν από την κυκλοφορία, η Nintendo έχασε την άδεια Ποπάυ –ο Miyamoto δεν θυμάται γιατί και πως - και αποφάσισε απλώς να αλλάξει τους χαρακτήρες του. Αντί για τον γκρινιάρη ναύτη Ποπάυ, στο νέο παιχνίδι πρωταγωνίστησε έναν υδραυλικό με μουστάκι με το όνομα Τζάμπμαν, ο οποίος αργότερα θα μετονομαζόταν σε Μάριο.

Και οι δύο έχουν μαγικές ιδιότητες ο ένας με σπανάκι ο άλλος εδώ με τον Starman

Ο Donkey Kong (που τότε έκανε θραύση στα ουφάδικα) πήρε τη θέση του μυώδους
αντιπάλου του Ποπάυ , Μπλούτο, ενώ η αδύνατη κοπέλα σε στενοχώρια, Όλιβ έγινε η
πριγκίπισσα. Ο Donkey Kong συνέχισε να έχει τεράστια επιτυχία, κάνοντας τόσο τον Miyamoto όσο και τον Μάριο καριέρα. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Miyamoto κατάφερε τελικά να κάνει και ένα παιχνίδι Popeye - το οποίο, κατά ειρωνικό τρόπο, οι κριτικοί απέρριψαν ως απλό κλώνο του Donkey Kong. Αυτά είναι τα παράδοξα της ιστορίας του gaming.

Ο Mario γίνεται πρωταγωνιστής

Βλέποντας στην Nintendo τη δημοφιλία που ανέπτυσσε, ο άσσος που πέταξαν από το μανίκι στη θέση του Ποπάυ, ο Μάριο αποφάσισαν να τον κάνουν απόλυτο πρωταγωνιστή το 1985.

Οι χρήστες περίμεναν την δεύτερη συνέχεια του ήρωα υδραυλικού και έτσι ήρθε το
Mario Bros 2

Αυτό ήταν, η επανάσταση μόλις είχε ξεκινήσει. Το Super Mario Bros 1 είναι ένα παιχνίδι που η απλότητα του, η σταδιακή του δυσκολία σαγηνεύει και σήμερα τους gamers.

4-1.jpg
H Επανάσταση ξεκινάει με Mario Bros 1.

Οι παίκτες ελέγχουν τον Μάριο ή τον αδερφό του Λουίτζι καθώς διασχίζουν το
μανιταροβασίλειο για να σώσουν την πριγκίπισσα Toadstool από τον King Koopa (αργότερα ονομάστηκε Bowser).

Μέχρι σήμερα το Super Mario Bros 1 αναφέρεται συχνά ως ένα από τα καλύτερα
βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών, με επαίνους για τους ακριβείς χειρισμούς του. Είναι ένα από τα παιχνίδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με περισσότερα από 58 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Θεωρείται παράλληλα με το NES ως ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ανασύσταση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών Έχει επανακυκλοφορήσει στα περισσότερα συστήματα της Nintendo.

Η δεύτερη εκδοχή το Mario Bros 2

O κόσμος εκστασιασμένος αγοράζει το NES με το Super Mario Bros 1. Η εταιρεία δεν θέλει να χάσει το timing και 3 χρόνια αργότερα το 1988 κυκλοφορεί το Super Mario Bros 2.

Το Super Mario Bros. 2 σημείωσε για την εποχή του εμπορική επιτυχία, έγινε το πέμπτο
παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στο NES και έτυχε θετικής κριτικής αποδοχής για τις σχεδιαστικές του πτυχές και για τη διαφοροποίηση της σειράς Mario. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν προκάλεσε και ιδιαίτερη αίσθηση. Στους κόλπους πολλών gamers ακούγεται πως το παιχνίδι το συγκεκριμένο πέρασε και δεν ακούμπησε.

Mario Land φυσικά για το Gameboy

Το 1989 η Nintendo πλασάρει το Gameboy. Το δίνει μαζί με το tetris. Όμως δεν μπορεί να αφήσει εκτός πλασίου το μεγαλύτερο δικό της αστέρι. Το Mario. Και έτσι «μπαίνει» σε μια μικρή κασέτα για χάρη των χρηστών της φορητής ασπρόμαυρης κονσόλας τους οποίους τους παρατρέπει να τον καθοδηγήσουν στην νέα του περιπέτεια, στο Mario Land.

6-1.jpg
Και η απόβαση στο Gameboy με το Mario Land 1

Η αρχική ομάδα που σχεδίασε το Mario άλλαξε και έτσι αυτή τη φορά δεν πολεμάει τον
βασιλιά κούπα στο μανιταροβασίλειο αλλά στον κόσμο Sarasaland. Μια μέρα, οι ουρανοί της Sarasaland καλύφθηκαν ξαφνικά από ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο. Από το σύννεφο αυτό εμφανίστηκε το διαστημικό τέρας Tatanga και κυρίευσε τα βασίλεια.

Τώρα, το διαστημικό τέρας θέλει να παντρευτεί την πριγκίπισσα Daisy της Sarasaland και να την κάνει βασίλισσά του. Ο Mario έμαθε αυτά τα γεγονότα και ξεκίνησε ένα ταξίδι στο βασίλειο Chai όπου κρατείται αιχμάλωτη η πριγκίπισσα Daisy. Έτσι περνάει το μήνυμα και του ειρηνοποιού ο Mario.

Και γιατρός

Το 1990 το tetris κάνει σε συνδυασμό με το Gameboy τα puzzles games μόδα. Έτσι
αποφασίστηκε να φτιαχτεί ένα έξυπνο puzzle game με ήρωα τον Mario, ο οποίος έβγαλε τα ρούχα του υδραυλικού και φόρεσε την ιατρική ρόμπα.

7: Ντύθηκε για λίγο γιατρός για λογαριασμό του Dr. Mario

Ο Dr. Mario είναι ένα βιντεοπαιχνίδι παζλ δράσης του 1990 που παρήχθη από την Gunpei Yokoi και σχεδιάστηκε από τον Takahiro Harada. Η Nintendo ανέπτυξε και δημοσίευσε το παιχνίδι για τις κονσόλες Nintendo Entertainment System και Game Boy.

Ένα παιχνίδι παζλ που πέφτει, ο σκοπός του παίκτη είναι να καταστρέψει τους ιούς που
βρίσκονται στο μπουκάλι χρησιμοποιώντας έγχρωμες κάψουλες βιταμινών που πετιούνται από τον Mario. Έξυπνο παιχνίδι που κέρδισε και αυτό τις εντυπώσεις.

Η απόβαση στο SNES με τον Yoshi

Αυτή τη φορά ο Mario και ο Luigi έχουν έναν σύμμαχο. Το μικρό δεινοσαυράκο Yoshi ο οποίος τους βοηθάει για να ελευθερωθεί η χώρα του, η χώρα των δεινοσαύρων από τον βασιλιά κούπα.

8-1.jpg
Με τον φίλο του δεινόσαυρο Yoshi

Το παιχνίδι ήταν για το SNES και έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατ. αντίτυπα.

Το Mario Bros 3 εγκαινίασε την νέα εποχή: «Η Μόνα Λίζα του gaming»

Και το 1993 η αποθέωση. Η Nintendo παρουσιάζει το Super Mario bros 3 και η νέα εποχή απλά ήρθε. Ο Mario και ο Luigi πλέον μπορούν και πετάνε ή γίνονται αγάλματα για να ξεγελάσουν τους αντιπάλους τους. Βέβαια δεν είναι μόνο ότι γίνονται αόρατοι όταν πιάνουν το αστέρι αλλά έχουν και πολλές δυσκολίες. Πριν αντιμετωπίσουν τον μοχθηρό βασιλιά κούπα έχουν να περάσουν από τα 7 παιδιά του. Παίζουν στην χώρα του δάσους, της ερήμου, του βυθού, των γιγάντων, του ουρανού ακόμη και στη χώρα του σωλήνα.

Ο φίλος τους κ. Μανιτάρης του εξοπλίζει με χρηστικά όπλα (φύλλα, μανιτάρια, λουλούδια φωτιάς κ.α) για να βοηθήσει τους αδερφούς Μάριο στο εγχείρημα τους να σώσουν την πριγκίπισσα. Ο χάρτης με τις πίστες ήταν πολύ πρωτοποριακή ιδέα για την εποχή. Δεν είναι τυχαίο που όποιος παίξει με αυτό το παιχνίδι κολλάει και σήμερα.

Η «Μόνα Λίζα» των παιχνιδιών χαρακτηρίστηκε – και όχι άδικα

Όπως ήταν φυσικό Tο Super Mario Bros 3 εγκωμιάστηκε από τον Τύπο των
βιντεοπαιχνιδιών. Θεωρήθηκε ευρέως ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που
κυκλοφόρησαν για το NES. Οι συντάκτες υπολογιστών και βιντεοπαιχνιδιών Paul Rand, Tim Boone και Frank & Connor απένειμαν στο παιχνίδι βαθμολογία 98%, επαινώντας το για το παιχνίδι. Ο Boone σχολίασε ότι το παιχνίδι είναι σχεδόν άψογο στην εντελώς Ο Rand χαρακτήρισε το Super Mario Bros. 3 το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών, χαρακτηρίζοντάς το «η Μόνα Λίζα του gaming»

Η τρισδιάστατη εκδοχή του Mario

Επειδή το PS1 είχε εισβάλλει με πολύ δυναμικό τρόπο απειλώντας τις αυτοκρατορίες του gaming η Nintendo έπρεπε να περάσει στην αντεπίθεση. Τι έκανε; Έθεσε νέα αποστολή στο μεγάλο της «όπλο» τον Mario τον οποίο παρουσίασε σε τρισδιάστατη μορφή, στο Nintendo 64.

Σε τρισδιάστατη μορφή που έφερε πολλά στοιχεία cartoon

Συγκινήθηκαν οι φίλοι του καθώς έβλεπαν πλέον κάθε σπιθαμή του αγαπημένου τους ήρωα. Βέβαια έμοιαζε πολύ με ήρωα cartoon.