ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ και Ισραήλ κατασκεύασαν τον επικίνδυνο ιό Stuxnet

ΗΠΑ και Ισραήλ κατασκεύασαν τον επικίνδυνο ιό Stuxnet

Σύμφωνα με τους New York Times η ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται πίσω από τον ιό Stuxnet, έναν από τους πιο ισχυρούς στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ιός είχε δημιουργηθεί από ένα κοινό πρόγραμμα των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με στόχο να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε από την εποχή του George W. Bush και πιο συγκεκριμένα το 2006, όταν και θέλησαν οι ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν χάρτη του δικτύου των εγκαταστάσεων του Natanz.

Το επόμενο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν το πως θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στις εγκαταστάσεις του Natanz, αφού το δίκτυο που λειτουργούσε εκεί μέσα ήταν πλήρως αποκομμένο από το Internet.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, αυτό μάλλον έγινε είτε με κάποιον διπλό πράκτορα, είτε με κάποιον που το έκανε χωρίς να το γνωρίζει, αφού οι δύο κυβερνήσεις έπρεπε να βασιστούν σε κάποιον που μπορούσε να βρεθεί κοντά στα συγκεκριμένα μηχανήματα του εργοστασίου. Ένας από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου δήλωσε πως πάντα υπάρχει κάποιος ηλίθιος που δεν σκέφτεται τι μπορεί να μεταφέρει με το USB stick που έχει στα χέρια του.

Ωστόσο το 2010 κάποιος μέσα από τις εγκαταστάσεις συνέδεσε το laptop του με το Internet και τότε ο Stuxnet εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Κάποιοι φοβούντουσαν κιόλας μήπως ο ιός καταφέρει να κάνει ζημιά και σε άλλα συστήματα. Τελικά όπως αποδείχθηκε, δεν προσέβαλλε πυρηνικές εγκαταστάσεις πέρα από εκείνες στο Ιράν.

Ο ίδιος ο Obama δήλωνε πως κανείς δεν πρέπει να μάθει για το πρόγραμμα που δημιούργησε τον Stuxnet. Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσει την αφορμή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν τις δικές τους κυβερνοεπιθέσεις, αφού θα λένε... "το κάνατε και εσείς"!