ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πιθανή ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη υποδεικνύουν ραδιοσήματα που ανιχνέυτηκαν στο Διάστημα

Πιθανή ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη υποδεικνύουν ραδιοσήματα που ανιχνέυτηκαν στο Διάστημα

Διάστημα: Οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν βρει εξωγήινο πλανήτη με πιθανότητα παρουσίας μαγνητικού πεδίου, κάτι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινα όντα.

Στην ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη ο οποίος εκπέμπει ένα «συνεκτικό» ραδιοφωνικό κύμα και μπορεί να βοηθήσει στην διαπίστωση για το εάν υπάρχει ζωή στο σύμπαν πέρα από την Γη προχώρησαν οι αστρονόμοι.

Το πρώτο σημάδι για ζωή σε έναν πλανήτη είναι ένα μαγνητικό πεδίο σε αυτόν, καθώς αποτρέπει την ακτινοβολία.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο προστατεύει τη ζωή από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τον Ήλιο, απλώνεται στον πυρήνα του πλανήτη στο διάστημα από τον λιωμένο σίδηρο.

Μαγνητικά πεδία, μάλιστα πολύ ισχυρότερα από τη Γη έχουν επίσης ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν βρει εξωγήινο πλανήτη με πιθανότητα παρουσίας μαγνητικού πεδίου, κάτι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινα όντα.

Οι ερευνητές Sebastian Pineda και Jackie Villadsen δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Astronomy, στο οποίο επισημαίνουν πως ο βραχώδης πλανήτης YZ Ceti εκπέμπει επαναλαμβανόμενα ραδιοφωνικά σήμερα από το αστέρι, γύρω από το οποίο περιφέρεται.

«Η έρευνα για δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες ή ζωή στο διάστημα και σε άλλα ηλιακά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από το να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία», αναφέρει ο Joe Pesce, διευθυντής προγράμματος του NSF για το Εθνικό Ραδιοαστρονομικό Παρατηρητήριο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε περισσότερα».

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ένα στρώμα ηλεκτρικού φορτίου που το περιβάλλει και εκτείνεται στο διάστημα.