ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google προστατεύει τις υπό εξαφάνιση γλώσσες

Η Google προστατεύει τις υπό εξαφάνιση γλώσσες

Στην προστασία των γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν δεσμεύθηκε να συμβάλει η Google, με τη δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «η τεκμηρίωση τουλάχιστον 3.000 γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές διαφορές, να τιμήσουμε τους παλαιότερους και να δώσουμε δύναμη στους νέους».

«Η τεχνολογία μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές, βοηθώντας τους νέους να δημιουργήσουν αρχεία υψηλής ποιότητας για μεγαλύτερούς τους, που συχνά είναι οι τελευταίοι οι οποίοι μιλούν μια γλώσσα, φέρνοντας σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και διευκολύνοντας την εκμάθηση γλωσσών», προσθέτει.

Η Google θα παραδώσει τη διαχείριση της ιστοσελίδες μετά μερικούς μήνες στο Ινστιτούτο Γλωσσικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του ανατολικού Μίσιγκαν.

Τέλος, διευκρίνισε πως το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό της σκέλος, το Google.org και κάλεσε και άλλους οργανισμούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της.