ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παιδιά από ένα πατέρα και... δύο μητέρες

Παιδιά από ένα πατέρα και... δύο μητέρες

Η βρετανική Βουλή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να γεννούνται γενετικά μεταλλαγμένα παιδιά, με σκοπό την προστασία από κάποιες από τις ασθένειες τις γέννας που σκοτώνουν τα νεογέννητα σε μερικές ώρες και σήμερα δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν αλλιώς.

Κι όμως! Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στη γενετική μετάλλαξη απ' όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Βουλή της χώρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει την γενετική μετάλλαξη έτσι ώστε τα μωρά να γεννιούνται «απαλλαγμένα» από τον τρόμο για τις ασθένειες της γέννας που μπορούν να τα σκοτώσουν σχεδόν αμέσως.

Η διαδικασία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό από ένα τρίτο πρόσωπο, μια δεύτερη μητέρα, στην ουσία, στης οποίας το DNA δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων ασθενειών. Έτσι, το μωρό αποκτά γενετικό κώδικα από τρία και όχι δύο πρόσωπα, ειδικά φτιαγμένο για την αρχή της ζωής του, ώστε να το αποτρέψει από πιθανό θάνατο.

Τέτοια παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί στις ΗΠΑ και είναι περίπου 30, στο πλαίσιο πειραμάτων για την τεχνική. Η ανακοίνωση, μάλιστα, του προγράμματος από τους επιστήμονες είχε προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις.

Το σκεπτικό των Βρετανών

Υπολογίζεται ότι ένα στα 6.500 νεογέννητα θα αντιμετωπίσει κάποια γενετική ασθένεια (από τις 50 περίπου στον αριθμό) και η πλειονότητα αυτών θα πεθάνει λίγες ώρες μετά την γέννησή του. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, που έχουν προβληματικά μιτοχόνδρια, ενημερώνονται από πριν από τους γυναικολόγους τους και αποφασίζουν αν θα πάρουν το ρίσκο να δουν το παιδί τους να πεθαίνει στη γέννα ή αν θα μείνουν άτεκνες για πάντα.

Με τη γενετική μετάλλαξη και τα γονίδια από την «δεύτερη» μητέρα που συμπληρώνουν τον γενετικό κώδικα του μωρού, το ενδεχόμενο θανάτου αμέσως μετά τη γέννα εξαλείφεται. Και σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γονίδια από την «δεύτερη» μητέρα θα αφορούν μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι του οργανισμού του μωρού, άρα δεν θα επηρεάζεται η εμφάνισή του ή άλλες λειτουργίες.

Οι αντιδράσεις

Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που αντιδρούν στην πρωτοβουλία. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι ο ηθικός, ότι δηλαδή δεν γίνεται ο άνθρωπος να παίζει τον Θεό και να αλλάζει την φύση. Εξίσου σημαντικές, βέβαια, είναι και οι αντιρρήσεις όσων προβλέπουν ότι θα στηθεί εμπόριο «τέλειων μωρών» με γονίδια από μητέρες με όμορφα μάτια, υπέροχα κορμιά, στιλπνά μαλλιά κλπ.

Και βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο του σεναρίου που κάποτε βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, περί δημιουργίας υπεράνθρωπων φυλών. Πιο ψηλά, πιο δυνατά, πιο έξυπνα, πιο όμορφα παιδιά θα δημιουργούνται έναντι αντιτίμου ή κατ' όπιν εντολής κάποιου κεντρικού φορέα. Ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να είναι το πιο όμορφο στον κόσμο και ποιο κράτος δεν θέλει οι πολίτες του να είναι υγιείς και δυνατοί; Για να μη μιλήσουμε για τους στρατούς...

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Παιδιά ως πειραματόζωα σε πειράματα με μεταλλαγμένο ρύζι;

Μεταλλάξεις του ιού της γρίπης των πτηνών όπλο τρομοκρατών;