ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Αρειανός» μετεωρίτης εντοπίστηκε στη Σαχάρα

«Αρειανός» μετεωρίτης εντοπίστηκε στη Σαχάρα

Από τον Άρη πιστεύουν οι επιστήμονες ότι προέρχεται το πέτρωμα ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών που εντοπίστηκε στην έρημο της Σαχάρα.

Ο μετεωρίτης, που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 «αρειανούς» μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη, καθώς περιέχει δέκα φορές περισσότερο νερό από κάθε άλλο πέτρωμα που προέρχεται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Έχει όγκο όσο μια μπάλα του μπέιζμπολ βάρος στα 319,8 γραμμάρια, ενώ είναι σκούρος σε όλο το εσωτερικό του, γεγονός που ενέπνευσε τους επιστήμονες, ώστε να τον ονομάσουν «Μαύρη Καλλονή».

Ο μετεωρίτης NWA 7034 έφτασε στα χέρια επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωριτών του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη, το 2011 από έναν συλλέκτη που το είχε αγοράσει από έμπορο μετεωριτών στο Μαρόκο.

Παρότι οι πρώτες αναλύσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές, περαιτέρω έρευνα έδειξε πως ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει περίπου δέκα φορές περισσότερο νερό από άλλους μετεωρίτες που προέρχονταν από τον Άρη στα 6000 μέρη ανά εκατομμύριο. Μάλιστα προέρχεται από τον φλοιό του Κόκκινου Πλανήτη και όχι από το εσωτερικό όπως οι περισσότεροι που έχουν βρεθεί και -άγνωστο γιατί- προέρχονται από ηφαιστειακά ιζήματα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό.

Παράλληλα είχε πολύ νάτριο και ποτάσιο όπως και τα δείγματα που συλλέγει το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη.